a negdje krajem9. mjeseca.
sve ti ovisi o sorti, vremenskim uvjetima itd. mi smo jedne godine silirali polovicom osmog mjeseca. ovi iz savjetodavne sluzbe vele da je najbolje kad zrno pocinje dobivati onu crnu tocku koju vidis kad okrunis klip. kukuruzne silaze imas tri vrste: cijele stabljike, klipa i zrna, u klipu ili zrnu se silira kad kukuruz ima cca 40 posto vlage, i to se melje silo mlinom i nabija u silos. da li je kukuruz dobar za siliranje u zrnu ili klipu mozes probati tako da manju kolicinu sameljes i stisnes u saci ako je dobar onda ostane tako stisnut, ukoliko se rasipa tj. ne ostaje stisnut onda je prezreo a ako ti kad stisnes sakom ide voda kroz prste ili ti je saka vlazna onda je jos zelen. silaza klipa ili zrna se vecinom koristi u tovu junadi , moze se davati i svinjama ali u manjoj kolicini (isto tako i kravama ide manja koilicina).
prekrupa suhog klipa se isto tako koristi i u tovu i hranidbi krava ali ima neki postotak koji se smije davati (imam negdje zapisano (ako nadjem dacu i taj podatak) jer u u slucaju prevelike tkolicine moze doci do zatvora, tj zastoja u prezivanju.
sto se tice sjenaze, isto se uzme manja kolicina sjenaze u saku i stisne. ako ostane stisnuto onda je presuho, u slucaju da je prevlazno onda se odmah trava rasiri , a kad je dobro (cca 40 % vlage) onda se polako siri.
plus ova dva nacina spremanja sjenaze od prije par godina postoji i treci a to je spremanje u vrecu -kobasicu (poput kobasice u crijevo) kod nas je bio prvi put prikazan prosle ili pretprosle godine u krizevcima, za to se koriste posebni strojevi a mogu se i rolo bale umjesto omatati folijom isto tako puniti u tu vrecu. vani (nizozemska, danska, njemacka) omataju i one velike kockaste bale (radi lakseg spremanja) ali je ta oprema dosta skuplja od ove za rolo bale.
samljeveni klip nije stocno brasno, stocno brasno je otpad nastao prilikom mljevenja psenice, ako je cista ljuska psenice onda su mekinje ili posije, a ako ima unutra i brasna onda se to zove stocno brasno koje su kod mene zvali i dunst (od njemacke rijeci za paru, isparavanje jer se stocno brasno vecinom parilo tj. prelijalo vrelom vodom prije davanja svinjama)