• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

R

Ratarko

Guest
Priprema otkosa djeteline za natjecanje u baliranju okruglih bala .
Visina košnje 6 cm , visina djeteline u košnji odokativno 50-60 cm , vlaga pri baliranju 32 %.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Ovo je najbliže što sam se udostojio priči natjecanju u baliranju ( sikano sa max. zumom :lol: )

Obrisan neispravan link.

R

Ratarko

Guest
Ovo ne znam kako se zove , siliranje valjda .

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Neki glupi mali video , bolje nemojte niti gledati .
Nikako me ne ide to sa snimanjem videa , nemam znanja i gotovo .

http://www.youtube.com/watch?v=HAk8pkMfoW8

Ajde znalci recite mi kako da stavim da se video može pogledati ovdje direktno na forumu , treba neki code upisati ili nešto slično , vidio sam da je to moguče na puno foruma ?

B

Bobo

Guest
Youtube ti daje onaj "Embeded" code da si kopiras na forum ili web stranicu. To bi trebalo raditi, ali ja nisam uspio nikako :(

L

limun

Guest
Mlada zelena stabljika kukuruza isijeckana sto sitnije, i sabijena u silosu.je li to sto se zove kukuruzna silaza?Ako jeste kada je najbolje da se silira tj kosi,koliko visoka ,koliko stara?
I kakva je razlika izmedju sijena i sijenaze?
I takodje cuo sam da sa za tovljinje goveda koristi citav klip kukuruza kada se samelje, je li to kao stocno brasno?

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
u pravu si za kukuruznu silažu...
silira se kad počne voštana zrioba,tj,kad zrno počne otvrdnjavati.a stabljika malo požuti...a negdje krajem9. mjeseca.

sijeno-osušeno skroz
sijenaža-sprema se sa nekim postotkom vlage,i hermetički zatvara kako se ne bi pokvarila,u silose(kao i silaža) ili u rolo bale(u foliju).

je,istina je da se goveda tove s klipom,ali mora se samljeti...

B

branko

Guest
a negdje krajem9. mjeseca.
sve ti ovisi o sorti, vremenskim uvjetima itd. mi smo jedne godine silirali polovicom osmog mjeseca. ovi iz savjetodavne sluzbe vele da je najbolje kad zrno pocinje dobivati onu crnu tocku koju vidis kad okrunis klip. kukuruzne silaze imas tri vrste: cijele stabljike, klipa i zrna, u klipu ili zrnu se silira kad kukuruz ima cca 40 posto vlage, i to se melje silo mlinom i nabija u silos. da li je kukuruz dobar za siliranje u zrnu ili klipu mozes probati tako da manju kolicinu sameljes i stisnes u saci ako je dobar onda ostane tako stisnut, ukoliko se rasipa tj. ne ostaje stisnut onda je prezreo a ako ti kad stisnes sakom ide voda kroz prste ili ti je saka vlazna onda je jos zelen. silaza klipa ili zrna se vecinom koristi u tovu junadi , moze se davati i svinjama ali u manjoj kolicini (isto tako i kravama ide manja koilicina).

prekrupa suhog klipa se isto tako koristi i u tovu i hranidbi krava ali ima neki postotak koji se smije davati (imam negdje zapisano (ako nadjem dacu i taj podatak) jer u u slucaju prevelike tkolicine moze doci do zatvora, tj zastoja u prezivanju.

sto se tice sjenaze, isto se uzme manja kolicina sjenaze u saku i stisne. ako ostane stisnuto onda je presuho, u slucaju da je prevlazno onda se odmah trava rasiri , a kad je dobro (cca 40 % vlage) onda se polako siri.
plus ova dva nacina spremanja sjenaze od prije par godina postoji i treci a to je spremanje u vrecu -kobasicu (poput kobasice u crijevo) kod nas je bio prvi put prikazan prosle ili pretprosle godine u krizevcima, za to se koriste posebni strojevi a mogu se i rolo bale umjesto omatati folijom isto tako puniti u tu vrecu. vani (nizozemska, danska, njemacka) omataju i one velike kockaste bale (radi lakseg spremanja) ali je ta oprema dosta skuplja od ove za rolo bale.

samljeveni klip nije stocno brasno, stocno brasno je otpad nastao prilikom mljevenja psenice, ako je cista ljuska psenice onda su mekinje ili posije, a ako ima unutra i brasna onda se to zove stocno brasno koje su kod mene zvali i dunst (od njemacke rijeci za paru, isparavanje jer se stocno brasno vecinom parilo tj. prelijalo vrelom vodom prije davanja svinjama)

I

ivica

Guest
Sjenaza (travna silaza)

evo danas sam imao prvo baliraje ,bilo je na 4 rali ljulja 30 bala
P4150027.jpg

P4150031.jpg

P4150048.jpg

P4150050.jpg

P4150061.jpg

P4150072.jpg

P4150084.jpg

P4150086.jpg

P4150087.jpg

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
Re: Sjenaza (travna silaza)-2009

Svaka čast na otvaranju sezone baliranja ,
si zadovoljan prinosom, bilo je nužno kositi il si ipak malo požuril :?: :!:

B

Bobo

Guest

Cek decki... jel ovo normalno vrijeme za kosnju i baliranje ili sto :scratch

Znam da se kosile livade po vrucini i da smo umirali od zedji kad se bale isle voziti kuci i da je sve od prasine svrbilo... Ove moderne trave nisu zanimljive... u 4. mjesecu kosnja i baliranje.

Svaka cast ;)

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Pa nije to ništa novo, ja startam za cca 2 tjedna najvjerojatnije... Dobar posao 8) Sjedi 5

I

ivica

Guest

nije ovo moje ,ovo je usluzno ,pri kraju mu je sjenaza pa je kosil ,a i ja kosim poslje vikenda

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Čiju foliu koristiš :?:
Inače dobre slike.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Veliš 30 bala na 4 rali, ispada 15 bala na 2 rali, što mi se čini ok, ali nekak mi na slikama slabo izgleda. Zašto niste to malo skupili u nekakve veće gredice?????

I

ivica

Guest

sad sam omatal sa spanjolskom folijom silograss ,jako dobra folija to mi je jos ostalo od prosle god

ma izgledaju slabo jer je to sve slikano na prvoj parceli a tu je ovaj isprobaval neki cudni pauk pa nikak nije mogel privrpit na vece redove ,dalje je bilo normalno ,vidis na ovoj slici di je slikano iz traktora

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

mario kaže:
Veliš 30 bala na 4 rali, ispada 15 bala na 2 rali, što mi se čini ok, ali nekak mi na slikama slabo izgleda. Zašto niste to malo skupili u nekakve veće gredice?????

u dobrom ljulju se nakupi iznad 15 bala i više na ral, ovo je ipak malo rano košeno, al ak čovjek nema hrane nek kosi, ivici dobro dođe zarada a nije mu u špici sezone

trava iako izgleda velika, nema gustoču, jer sekundarne vlati još nisu izrasle u visinu, a to če bit ka kojih tjedan dana

iduči tjedan kolko vidim kosi ivica, mario, a i ja al sam talijan, ovisno kakvo če bit vrijeme

sutra ja idem susjedu balirat pa čemo vidjet kakvi su prinosi, isto tako mislim da nebude baš bala, jer nije još to to, još malo mu treba, a drugi poslovi dolaze, strpljen spašen

bobo, el ne vidiš da su svi ko na iglama, svi bi kosili ko da več kasnimo, ko da je petrovo :mrgreen:

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155

strpljenje je vrlina :x
dobro je kad se može kosit i kad se ima šta ja svoje krave puštam van pa svaki dan imaju svježu travu a ja manje gnoja za čistit

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

Bobo kaže:
Cek decki... jel ovo normalno vrijeme za kosnju i baliranje ili sto :scratch

Znam da se kosile livade po vrucini i da smo umirali od zedji kad se bale isle voziti kuci i da je sve od prasine svrbilo... Ove moderne trave nisu zanimljive... u 4. mjesecu kosnja i baliranje.

Svaka cast ;)
Hehe Bobo...bez brige, kosit ćemo mi i po tim vručinama i to nadam se treći ili tko zna koji već otkos :D :mrgreen:
Ja za vikend isto krećem s prvim otkosom, naravno ako vrijeme posluži... :scratch

I

ivica

Guest

vele jos sutra kaj padne padne a onda startamo !

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

ja krečem iduči tjedan ako vrijeme dobro posluži ovaj tjedan riješim sjtvu a iduči pnda košnja al onda omaknem odma oko 12 rali to je negde oko 70 do 80 bala s tim da bude na rali oko 7 bala prosječno računam. prošlu godinu je bilo 9 a godinu prije 6 tak da nikad neznam

I

ivica

Guest

evo danas sam pokosil prve 4,5 rali ,ovo ja sve moje sjeme i ovaj ljulj jos nije videl umjetnog ,samo gnoj prije oranja
P4240003.jpg

P4240005.jpg

P4240006.jpg

P4240012.jpg

P4240018.jpg

P4240019.jpg

P4240025.jpg

P4240028.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh