• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

I

ivica

Guest
Re: Sjenaza (travna silaza)-2009

vidis koliko toga imaju znaci da trose nekoliko dnevno i onda nije problem

S

skolan93

Guest

ivica kaže:
isao sam danas malo u obilazak kolegama koji su u sjenazi ,ovo je prikolica od firme žtž na posudbi ,ona kaj je bila u gudovcu ,cijena 51000€ +pdv ,35m3
P6020049.jpg

Ivica

jako me zanima ta prikolica,pa imam par pitanja

kolko stane u nju sjenaže(kolko tona)ako znaš barem otprilike

kolko ona sama ima tona

jel ju traktor može povuć na silos ali kada je silos već pri kraju punjenja ili kipa ispred silosa

na koju dužinu sječka travu

kolko je uspio posilirat u jednom danu tj. za kolko sati,kad smo već kod toga jel ima veće komade zemlje ili frtaljce ko ja i kolko daleko su polja bila od silosa

primjetio sam da gazi i razgrće kombinirka jel ona može razvuć istrešenu masu ravnomjerno i kak je to ostalo nagaženo

meni je ove godine kombinirka gazila silažu i nije se baš pretrgo od posla a ispalo je ko beton bez pokvarenog :!:
taj gazda kod kojeg je bila na posudbi jel si on svu sjenažu nagazi u silos(kolko je to sjenaže u hektrima)ili ima i bale

kolko je visoka prikolica i kolko stane slaže u nju

kolko ta firma naplaćuje posudbu jel rade s njom uslužno ili ju samo posuđuju

koja je to marka te prikolice i kak ti se čini,jel bolja od npr.pottinger

I

ivica

Guest

http://www.sr-schuitemaker.nl -ovo je marka prikolice

nosivost je 12.5 tona .35m3

ovaj mf je iso bez problema na silos al nije bilo previse visoko ,islo je jako brzo neznam tocno ,mogo je pobrati jednu ral ,ima svakakve parcele u prosjeku 1 km od kuce ,to on ima svoju kombinirku ,nije se bas dalo ljepo razgrnjat ,ja sam jedanput kolegi rezgrnjal ljulj iza jaguara u silosu i to je bila muka ,za to bi trebala ona freza kaj razmece

da on sve gazi u silos inace ima svoj jaguar 695 al je sad isprobavl ovo (treaba puno manje radnika i traktora) ,mislim da sije 35-40 ha ljulja (100 krava)

to je salonska prikolica za prezantacije tak da nije nist naplacivao davao ju je na dan dva potancijalnim kupcima

kaj se tice marke ovo je sigurno kvalitatna prikolica al ja bi nekak radje uzel nasto nama poznatije kao pottinger,krone,bergmann... i to se rabljeno najde dosta jeftino ,novo je definitivno presupo

S

skolan93

Guest

I ja se slažem da je pre pre preskupo ali se bojim da drugog izlaza nemam ili možda dobar samohodni silokombajn mada je i takvoga teško nabavit a ako je dobar košta kolko i ta prikolica ako ne i više i još se takvom stroju treba prilagoditi što se tiče transporta.

Transport bi se još i dao riješit ali ako npr.uzmem "jeftiniji"silokombajn taj će bit starije godište a za te mi je član stočar Mario mi je reko da se kod takvih stopa trava a da mi se to počne događat u sjenaži pa da mi se ljulj presuši i pokvari u silosu.....ma o tim ti ne moram niti pričat.

Jel možda znaš kaolko je u jednom danu uspjel s njom posilirat,jel siliro samo s njom ili s još nečim :?:

i kolko je visoka,bar otprilike oko 3,5 nije 4 m

zanima ne kad bi si i nabavio tak nešto, a morat ću (jer ovo s balama više ne ide,bar ne za moj broj stoke)nisam siguran jel bi ju silokombajn od kolege mogao punit ,da mu ne bi bila previsoka

ove gornje stranice žute boje dali bi se one dale razmontirati i skinuti ako bi bila previsoka,pa da se onda ponovno vrate natrag

veliš 12.5t-to je zbilja više, puno više nego što sam očekivao jer mi je trgovac od pottingera poslao ponude za velike prikolice(50kubika)koje sječkaju na dužinu od 3.5cm one su teške oko 7t,a dopuštena masa im je 20t,tak da mi se to čini malo s obzirom da su papreno skupe i voze veliku kubikažu-u usporedbi s ovom bi trebale viziti barem 16t

(jedno čisto informativno pitanje jel možda znaš jesu šta pojeftinili strojevi s obzirom na trenutno stanje i kapitalna)

tih 12.5t pa to je bome poprilično,znači sječka dosta nakrato,jel možda znaš za kolko ju napuni

kak je zadovoljan s jaguarom koliko je košto,to je polovni predpostavljam
koje je godiše,koliko redova kukurza silira
jel ima klimu

šta misliš jel bi funkcionirala ovakva prikolica na otprilike takvim površinama(30-40ha ljulja)tj.jel bi se stiglo s njom sve napravit na vrijeme,da se krma ne presuši

što je bilo s masom u silosu,jel bilo pokvarenog

stvarno je krasan stroj kakav bi mi trebao ali financije....... :|

S

skolan93

Guest

Možeš li mi nabaviti broj od toga gazde ili barem ime i prezime pa ću broj nabavit preko savjetodavne službe

to bi mi jako trebalo

možeš mi poslat i na privatnu poruku

unaprijed hvala

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

ŽTŽ d.o.o.
Grdenci bb, 49210 Zabok
00385 99 628 2495
00386 41 628 249
-
slomaster@volja.net
-
Danilo Medved
prodaja strojeva i opreme za baliranje

Oni su ti uvoznici za te prikolice i druge strojeve

I

ivica

Guest

Transport bi se još i dao riješit ali ako npr.uzmem "jeftiniji"silokombajn taj će bit starije godište a za te mi je član stočar Mario mi je reko da se kod takvih stopa trava a da mi se to počne događat u sjenaži pa da mi se ljulj presuši i pokvari u silosu.....ma o tim ti ne moram niti pričat.
prednost silokombajna je sto s njim mozes i kukuruz al opet je nedostatak sto treba ogroman prjevoz ,ovo di je rengl siliral nije stiglo 5 traktora voziti na 1 km
veliš 12.5t-to je zbilja više, puno više nego što sam očekivao
to je 12.5 tona nosivosti a neznam kolko ona ima
(jedno čisto informativno pitanje jel možda znaš jesu šta pojeftinili strojevi s obzirom na trenutno stanje i kapitalna)
mislim da nesto jesu ali bi ti svakako prepurucil da pitas i po ausrtiji za novo do sad se naslo jefinije a s puno vise opreme a i daju se najti salonski strojevi koji su prosli par prezentacija
kak je zadovoljan s jaguarom koliko je košto,to je polovni predpostavljam
koje je godiše,koliko redova kukurza silira
jel ima klimu
ima ga 10god jedan od prvih u ovom djelu hr je bil sad je vec dost izrabljen zato si i on trazi nekaj ovak jer u kukuruzu ide svaki a sjenaza je zeznuta
šta misliš jel bi funkcionirala ovakva prikolica na otprilike takvim površinama(30-40ha ljulja)tj.jel bi se stiglo s njom sve napravit na vrijeme,da se krma ne presuši
naravno da bi bez problema ,ima tu jedan kolega kaj sve radi sa dvije sipove al voze dva dana 24 sata dnevno

budem ti poslao u pp broj od tog gazde kaj je imal tu prikolicu ,inace ova prik ima patentiran pickup kad ga dignes a dize se u rikverc uopce se ne vidi da ga ima mislim da se vidi na nekoj slici

S

skolan93

Guest

ovo di je rengl siliral nije stiglo 5 traktora voziti na 1 km

ovo sam već pročitao u prijašnjim postovima i nije mi jasno zašto nisu nadogradili prikolice pa vidim da su traktori dosta jaki,a sjenaža i silaža je puno lakša od zrna

kaj nisu ih stigli nadogradit

mislim da nesto jesu ali bi ti svakako prepurucil da pitas i po ausrtiji za novo do sad se naslo jefinije a s puno vise opreme a i daju se najti salonski strojevi koji su prosli par prezentacija

e vidiš ovo mi ne bi palo na pamet to bi svakako trebalo pogledat
uostalom u austriji se proizvode pottinger prikolice a sigurno ima i više strojeva sa prezentacija

inace ova prik ima patentiran pickup kad ga dignes a dize se u rikverc uopce se ne vidi da ga ima mislim da se vidi na nekoj slici

već sam pogledo na youtubu te prikolice i zbilja se ne kuži u transportu a to je i dobro jer ne možeš sa pikc-upom zapet ako npr.prelaziš neku manju grabu

I

ivica

Guest

kaj nisu ih stigli nadogradit
ma to su sve vecinom pusudjene prikolice tak da nisu mogli

S

skolan93

Guest

Dali netko zna kakve površine bi trebao biti silos da u njega stanu dva-tri proljetna otkosa sjenaže ili sendvić u proljeće sjenaža pa na to u jesen silaža

zanima me visina,širina,dužina za površine od 50 jutara(rali) ljulja i 20 jutara kukuruza za silažu

i koliko bi to otprilike koštalo :!:

dali je moguće spremiti dva otkosa ljulja i na to silažu

znam da neki ljudi siliraju dva otkosa ljulja u isti silos pa me zanima dali se na to može složit još i silaža jer imam malo prostora oko farme

H

Helena

Guest

juxi kaže:
Helena kaže:
juxi kaže:
Za sada sam prezadovoljan, krave je bas odlicno jedu, jedina greska po meni je sto sam kasno kosio pa mi je malo prerasla bila trava, pa sam se bojao da mi ne bude presuva masa zbog starosti ali je sve ispalo super. Inace gornji sloj mi je malo suvlji njega bolje jedu a donji malo vlazniji i losije ga jedu, pa kad izuzimam onda ih mjesam.
Inace ovdje u mom kraju podhitno treba rolo presa upravo zbog ovoga.
Zemljak s čim siječeš masu ,da! izgleda uredu ,ovako koliko se može vidjeti na slici .

Mislis s čim sječem masu kad izuzimam iz silosa? Imam noz za silazu u obliku obrnutog slova "V" oštar je k'o žilet :mrgreen: ako hoćeš poslikaću ga
Inace sve je uredu ali sad mi se javio jedan veliki problem a to je izgleda naknadno kvarenje sjenaze usljed prisustva zraka pa mi je odozgo s vrha dosta počelo pljesnivo biti a uz to se taj dio i zapali pa bude vruće, vjerovatno je to zato sto je tu silo masa bila malo suvlja pa kako se počelo trošiti imala je prostora za disanje kad je dosla u kontakt sa zrakom to je moja konstatacija.
Jel to izgleda ovako kao i ovaj na slici .S ovom se alatkom služio dida a i sa tronožcem :D Mislim da je bogec mislio na ovo sječivo kad smo jednom razgovarali na ovu temu. :D

H

Helena

Guest

skolan93 kaže:
Dali netko zna kakve površine bi trebao biti silos da u njega stanu dva-tri proljetna otkosa sjenaže ili sendvić u proljeće sjenaža pa na to u jesen silaža

zanima me visina,širina,dužina za površine od 50 jutara(rali) ljulja i 20 jutara kukuruza za silažu

i koliko bi to otprilike koštalo :!:

dali je moguće spremiti dva otkosa ljulja i na to silažu

znam da neki ljudi siliraju dva otkosa ljulja u isti silos pa me zanima dali se na to može složit još i silaža jer imam malo prostora oko farme
Moja iskustva govore da silos, bilo za kukuruznu silažu, bilo za travnu,trebaju biti uvjetovana sa intezitetom izuzimanja mase iz silosa Što opet uvjetuje broj grla i način hranidbe.Možeš napraviti brdo od silosa,ali ako masu iz silosa nebudeš izuzimao po zadanoj normi ,javljaju se problemi kvarenja mase itd ..ali budu se javili i bolji experti od mene,sa većim iskustvom ,npr "BOGEC" jaaaavi se ,jaaavi se . :D

S

skolan93

Guest

ma znam ja sve o izuzimanju silaže i u pravilu bi trebalo izuzimati 30 cm po ljeti i 20cm po zimi na dan
u praksi može i svaka dva dana i nema kvarenja barem ne kod mene budući da mikserica ostavi gladak rez tako da zrak ne ulazi

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Bolje imati 2, 3 ili više manjih silosa nego jedan ogromni veliki!!!

J

jevgenij

Guest
Re: Sjenaza (travna silaza)

alo momci el idemo lagano u košnju i baliranje

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Ne, ne još malo čekat :mrgreen:

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

Čeka se vrijeme, stare bale su na izdisaju, ljulj već drhti od rotokose, ali vrijeme neda...

I

ivica

Guest

evo ja danas pokosio 4 rali za probu ,valjda nece vrijeme zeznuti
P4230093.jpg

P4230096.jpg

P4230100.jpg

P4230101.jpg

P4230102.jpg

P4230105.jpg

P4230113.jpg

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442

Znači počelo je :D Evo držim ti fige da te vrijeme posluži, kad misliš balirati?
Lijep ti je ljulj, a i kombinacija traktor-kosa.

S

skolan93

Guest

Ivice-dobra kosilica

jel to nova ili polovna

vidim ima kondicioner,prava stvar

kolko se sad krma kraće suši

kolko je koštala ak se smije znat

Najnoviji postovi

Na vrh