I
ivica
Guest
Re: Sjenaza (travna silaza)-2009
vidis koliko toga imaju znaci da trose nekoliko dnevno i onda nije problem
vidis koliko toga imaju znaci da trose nekoliko dnevno i onda nije problem
ivica kaže:isao sam danas malo u obilazak kolegama koji su u sjenazi ,ovo je prikolica od firme žtž na posudbi ,ona kaj je bila u gudovcu ,cijena 51000€ +pdv ,35m3
prednost silokombajna je sto s njim mozes i kukuruz al opet je nedostatak sto treba ogroman prjevoz ,ovo di je rengl siliral nije stiglo 5 traktora voziti na 1 kmTransport bi se još i dao riješit ali ako npr.uzmem "jeftiniji"silokombajn taj će bit starije godište a za te mi je član stočar Mario mi je reko da se kod takvih stopa trava a da mi se to počne događat u sjenaži pa da mi se ljulj presuši i pokvari u silosu.....ma o tim ti ne moram niti pričat.
to je 12.5 tona nosivosti a neznam kolko ona imaveliš 12.5t-to je zbilja više, puno više nego što sam očekivao
mislim da nesto jesu ali bi ti svakako prepurucil da pitas i po ausrtiji za novo do sad se naslo jefinije a s puno vise opreme a i daju se najti salonski strojevi koji su prosli par prezentacija(jedno čisto informativno pitanje jel možda znaš jesu šta pojeftinili strojevi s obzirom na trenutno stanje i kapitalna)
ima ga 10god jedan od prvih u ovom djelu hr je bil sad je vec dost izrabljen zato si i on trazi nekaj ovak jer u kukuruzu ide svaki a sjenaza je zeznutakak je zadovoljan s jaguarom koliko je košto,to je polovni predpostavljam
koje je godiše,koliko redova kukurza silira
jel ima klimu
naravno da bi bez problema ,ima tu jedan kolega kaj sve radi sa dvije sipove al voze dva dana 24 sata dnevnošta misliš jel bi funkcionirala ovakva prikolica na otprilike takvim površinama(30-40ha ljulja)tj.jel bi se stiglo s njom sve napravit na vrijeme,da se krma ne presuši
ovo di je rengl siliral nije stiglo 5 traktora voziti na 1 km
mislim da nesto jesu ali bi ti svakako prepurucil da pitas i po ausrtiji za novo do sad se naslo jefinije a s puno vise opreme a i daju se najti salonski strojevi koji su prosli par prezentacija
inace ova prik ima patentiran pickup kad ga dignes a dize se u rikverc uopce se ne vidi da ga ima mislim da se vidi na nekoj slici
Jel to izgleda ovako kao i ovaj na slici .S ovom se alatkom služio dida a i sa tronožcem Mislim da je bogec mislio na ovo sječivo kad smo jednom razgovarali na ovu temu.juxi kaže:Helena kaže:Zemljak s čim siječeš masu ,da! izgleda uredu ,ovako koliko se može vidjeti na slici .juxi kaže:Za sada sam prezadovoljan, krave je bas odlicno jedu, jedina greska po meni je sto sam kasno kosio pa mi je malo prerasla bila trava, pa sam se bojao da mi ne bude presuva masa zbog starosti ali je sve ispalo super. Inace gornji sloj mi je malo suvlji njega bolje jedu a donji malo vlazniji i losije ga jedu, pa kad izuzimam onda ih mjesam.
Inace ovdje u mom kraju podhitno treba rolo presa upravo zbog ovoga.
Mislis s čim sječem masu kad izuzimam iz silosa? Imam noz za silazu u obliku obrnutog slova "V" oštar je k'o žilet :mrgreen: ako hoćeš poslikaću ga
Inace sve je uredu ali sad mi se javio jedan veliki problem a to je izgleda naknadno kvarenje sjenaze usljed prisustva zraka pa mi je odozgo s vrha dosta počelo pljesnivo biti a uz to se taj dio i zapali pa bude vruće, vjerovatno je to zato sto je tu silo masa bila malo suvlja pa kako se počelo trošiti imala je prostora za disanje kad je dosla u kontakt sa zrakom to je moja konstatacija.
Moja iskustva govore da silos, bilo za kukuruznu silažu, bilo za travnu,trebaju biti uvjetovana sa intezitetom izuzimanja mase iz silosa Što opet uvjetuje broj grla i način hranidbe.Možeš napraviti brdo od silosa,ali ako masu iz silosa nebudeš izuzimao po zadanoj normi ,javljaju se problemi kvarenja mase itd ..ali budu se javili i bolji experti od mene,sa većim iskustvom ,npr "BOGEC" jaaaavi se ,jaaavi se .skolan93 kaže:Dali netko zna kakve površine bi trebao biti silos da u njega stanu dva-tri proljetna otkosa sjenaže ili sendvić u proljeće sjenaža pa na to u jesen silaža
zanima me visina,širina,dužina za površine od 50 jutara(rali) ljulja i 20 jutara kukuruza za silažu
i koliko bi to otprilike koštalo :!:
dali je moguće spremiti dva otkosa ljulja i na to silažu
znam da neki ljudi siliraju dva otkosa ljulja u isti silos pa me zanima dali se na to može složit još i silaža jer imam malo prostora oko farme