• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2011.-2012.

• Temu pokrenuo Skin megane 2
  • Datum prvog posta
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
dali je moguće nakon sjetve kukuruza i nakon nicanja sa okopavanjem riješiti se korova? samo da izbjegnem prskanje?
Znam mogu kopačicom to odraditi dok visina kukuruza to dozvoljava ali hoće li ga poslije korov "udaviti"

i još nešto da neotvaram poseban post, na tom mjestu gdje ga želim posijati je bila trstika koja je godinama trunula i opet rasla.sve sam popalio i duboko uzorao tako da je i korijenje trstike ispalo van a izgleda kao komuša od kukuruza.
Moram li prije sjetve odnosno prilikom drljanja i tanjiranja sa nečim tretirati ili da to neradim?

Kaj se tiče trske, pojma nemam.
Protiv ostalog korova se borim sa frezom na malom BCS motokultivatoru. Obavezna 2 prohoda, a nekad i tri. Freza pokrije 52 od 70 cm, a ostalo motikan.
Ak imaš veće površine, bojim se da nebuš izbegel špricanje. Moguće je špricanje samo po redi (onih 20 cm kaj ne pokrije freza), kaj je puno zdravije za zemlju jer se zemljišna flora ne uništava potpuno. Kad kuruza poraste iznad koljena, drač joj više ne smeta, osim kaj troši dio hrane.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Kaj se tiče trske, pojma nemam.
Protiv ostalog korova se borim sa frezom na malom BCS motokultivatoru. Obavezna 2 prohoda, a nekad i tri. Freza pokrije 52 od 70 cm, a ostalo motikan.
Ak imaš veće površine, bojim se da nebuš izbegel špricanje. Moguće je špricanje samo po redi (onih 20 cm kaj ne pokrije freza), kaj je puno zdravije za zemlju jer se zemljišna flora ne uništava potpuno. Kad kuruza poraste iznad koljena, drač joj više ne smeta, osim kaj troši dio hrane.

ako sam te dobro razumio ti frezaš sa mtk između redova? kako obrađujem mitikama? imaš možda fotke istih?

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
ako sam te dobro razumio ti frezaš sa mtk između redova? kako obrađujem mitikama? imaš možda fotke istih?

ja ti isto frezam sa mtk između redova,ali nije velika površina..

raskooo

Član
Tu od
22 Velj 2011
Poruka
127
ja sam korisio kopacicu kad kukuruz bude pola metra visok....i tako sam rijesio problem sa korovom...

kad smo vec kod prskanja,kad smo vec kod prskanja ne vezano za kukuruz
sijao sam zob i pola parcele sam prskao protiv korova i trava pola nisam...
kad sam zeo bolji sam rod imao tamo gdje nisam prskao...samo je malo teze ici kombajnom zbog trave pa gusi...

I

Ivo3

Guest
Posijao sam pioner m34 i urod mi je bio savršen sad kad bi još i cijena bila takva bilo bi huraa

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
ja ti isto frezam sa mtk između redova,ali nije velika površina..

koja je površina i koji je to razmak između redova da nije malo preusko za frezu? odnosno kojom si frezom frezao?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622

Da frezam između redova. Kak sam napisal, za okopavanje kuruze, širina freze 52 cm širina kotača mtk 44 cm. Mtk mi još spi zimski san, a k tome je na njemu još namontirana kosa.
Mala površina (kao i mtd001) do max cca 2000 m2.
A motika ko motika, za taj posel manja (čitaj lakša) i dosta duga drška.
Pozz.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
Y12 ili A24 ?
Trebam sa sušenje zrna!
Ili bi ste predložili neki drugi hibrid od PIONEER-a?

sa Y12 postigao sam vlagu ispod 20% i prinos do 7t/kj prošle odnosno branje je bilo ove godine (njega sam sušio )
A24 nalazi se isto u fao300 ima za postotak veću vlagu od Y12(npr.da zasiješ na istoj parceli) ali je kvalitetniji

ove godine naručio sam N86,N01,Y12,A24,P85

za probu imat ću 8vrećica N86 fao290 taj hibrid bi trebal 'turbo'odpuštat vlagu,za prve rokove berbe gdje dolazi pšenica...sijati na razmak 15-16cm i gnojiti

mzilja18

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
440
Cijene BC hibrida u trgovini Brazda Virovitica

Pajdaš 296 kn

Jumbo 212 kn

566-212kn

572 -296kn

5982-250 kn

354-296kn

418b-282kn

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Da frezam između redova. Kak sam napisal, za okopavanje kuruze, širina freze 52 cm širina kotača mtk 44 cm. Mtk mi još spi zimski san, a k tome je na njemu još namontirana kosa.
Mala površina (kao i mtd001) do max cca 2000 m2.
A motika ko motika, za taj posel manja (čitaj lakša) i dosta duga drška.
Pozz.

super,tolika je i moja površina pa se nadam da ću moći proći bez prskanja pošto je to samo za našu upotrebu.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
koja je površina i koji je to razmak između redova da nije malo preusko za frezu? odnosno kojom si frezom frezao?

e sad koji je razmak između redova,mislim da je 80 cm....:scratch
frezam sa specijalom ali moraš kotače skroz stisnuti na felgama,da je što uži,a na frezi skineš sa svake strane po jedan red noževa.

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
ja mtk labinprogres 14 ks. freziram između redova, redovi su širine sijačice traktorske , znači oko 70 cm. frezu suzim za jedan par noža

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
a kukuruz uopče ne kopam motikom samo frezam kopanje nije potrebno ja ga posijem oko 10000 m2

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
svaka vam čast dečki.znači moći ću proći bez prskanja.

@vimi za koje vrijeme isfrezaš tih 10.000 kvadrata. uh nije to ni malo

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
a kukuruz uopče ne kopam motikom samo frezam kopanje nije potrebno ja ga posijem oko 10000 m2

tako i ja,bez motike..
pa kaj ti frezaš 10000 m2.......:supris:...auuuu,bome se nafrezaš

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
tako i ja,bez motike..
pa kaj ti frezaš 10000 m2.......:supris:...auuuu,bome se nafrezaš

zato jer ga toliko posijem za koze i prasce , pa ide to brzo
uglavnom to isfrezam u dva popodneva, freza se sa 2 ili 3 brzinom , najteže je hodati za frezom

Posljednje uređivanje:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
ak sam dobro shvatil frezate skoro 2 jutra i ne špricate?

daj mi reci kolki ti je prinos?

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
ja svoj obavezno špricam hibrid, domaći ne uglavnom šprcam sa mtk labinprogres imam za njega bačvicu
a prinos neznam nisam nikad vagao , ali zanjih godina samo ga posijem isfrezam i pošpricam niti ga ne gnojim i milslim da bude sve skupa oko 4 do 5 tona meni dovoljno od toga pola hibrid a pola domaći

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
ja svoj obavezno špricam hibrid, domaći ne uglavnom šprcam sa mtk labinprogres imam za njega bačvicu
a prinos neznam nisam nikad vagao , ali zanjih godina samo ga posijem isfrezam i pošpricam niti ga ne gnojim i milslim da bude sve skupa oko 4 do 5 tona meni dovoljno od toga pola hibrid a pola domaći

ako ga okopavaš onda je špricanje sivišno,berem ja tako mislim.

Zašto sam ja uopšte to i pitao jer ako prolaziš sa špricom kroz njivu onda je bolje odma i pofrezati i proći bez kemikalija.jest da je špricanje brže i lakše ali opet moraš sa strojem kroz njivu kako god okreneš.

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
ako ga okopavaš onda je špricanje sivišno,berem ja tako mislim.

Zašto sam ja uopšte to i pitao jer ako prolaziš sa špricom kroz njivu onda je bolje odma i pofrezati i proći bez kemikalija.jest da je špricanje brže i lakše ali opet moraš sa strojem kroz njivu kako god okreneš.

neokopavam ga samo ga isfezam između redova sa mtk.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh