• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2011.-2012.

• Temu pokrenuo Skin megane 2
  • Datum prvog posta
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Mario zašto imaš spuštena oba markira da ti šaraju po zemlji,dali nemaš hidraulične markire?

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Njiva je 3 rali.

Nemam hidraulične, a mehanizam za markere mi se nesto pokvario pa zato.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
skupa kombinacija strojeva, ali kvalitetna.......dobra ti je ova sijačica.......

dosta brzo tjeraš.......koliko km/h????

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Mi sadimo jučer i danas cijeli dan, neznam koliko smo točno posadili, danas popodne nas je kiša istjerala, morali smo odustati, uglavnom ima još ovaj cijeli tjedan posla...
Nemam nešto slika, ali evo glavne kombinacije, tu još fale 539 i 540 koji razvažaju sjeme i umjetno po poljima :)

Slika2009.jpg

Slika2008.jpg

I jedna jedina s polja, naravno, prst je malo zasmetal :D
Slika2010.jpg

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
ma dobra ideja samo bi ja ovo vuko s 539 ma to ti je za njeg savrsen poso :madmana:

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
skupa kombinacija strojeva, ali kvalitetna.......dobra ti je ova sijačica.......

dosta brzo tjeraš.......koliko km/h????

7-10 , najcesce oko 8

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Mi sadimo jučer i danas cijeli dan, neznam koliko smo točno posadili, danas popodne nas je kiša istjerala, morali smo odustati, uglavnom ima još ovaj cijeli tjedan posla...
Nemam nešto slika, ali evo glavne kombinacije, tu još fale 539 i 540 koji razvažaju sjeme i umjetno po poljima :)]

Ma kakva sadnja,kukuruz se još uvijek SIJE:lol:

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
neznam kaj mojoj kombinaciji fali..?

gledaj,nemoj se uvrijediti,ali činjenica je da su mehaničke sijačice za kukuruz stvar prošlosti...da malo pojasnim svoju tvrdnju...

...neznam koliko ti godišnje siješ kukuruza,ali evo na svojem primjeru jasne računice...
...sijem oko 15 rali...ako na sklopu izgubim 1tonu po rali,to je praktički jedva primjetno i netko će reći skoro zanemarivo,ali ta jedna tona po najmanje 1 kunu/kg(trenutna cijena je preko 1,5 kuna)nosi 1000kuna čiste zarade po rali...

...ako imam 15 rali onda je to 15 000 kuna...za svoju pneumatsku sijačicu sam dao 2 400€(oko 18 000kn...sa hidroliftom,bez njega su oko 2000€...rabljene naravno...)tako da mi ispada da ako sijem sa mehaničkom svake godine samo na sklopu izgubim jednu rabljenu pneumatsku sijačicu u vrhunskom stanju...

...tak da mislim da bi vrijedilo malo razmisliti o ovoj računici,pogotovo oni koji se malo ozbiljnije kane baviti sa proizvodnjom kukuruza...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
odlično samo nisu svagdje takve zemlje.kod mene to npr sigurno ne bi išlo, drugačija ,teška zemlja za obradu. Jel tamo kod tebe ako se ne varam ima dosta ovakve fine zemlje..kažu da je dosta plodna i da kukuruza nema jedino onaj tko zaboravi posijat :p

nebi ni kod mene išlo......prošle godine, da nemam MTZ, sa 533 nebi u jesen mogao orati, jer nije bilo vlage, a 2010 je bilo blato i probao sa 533, sa šperom i jedva, poslije toga je došao mtz......

kod mene bi možda išlo u nekim idealnim uvjetima, a to je možda jednom u 10 godina......

nekužim kako oni siju odmah poslije oranja, jer kada se u proljeće ore, onda treba odmah proći sa tanjuračom ili sjetvospremačem, da nezapekne zemlja.......al neide se odmah po mokrom u sijanje, nego da se barem gornji sloj zemlje prosuši......:confused:

čudna neka zemlja....

a da je teška zemlja kod vas, to sam vidio......i mislim da matijina kombinacija kod tebe nebi išla......a sve stoji što je MIKE napisao......

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
sve po mogučnostima,jer pneumatska sadilica traži fino održavanje sa izmjenom razno raznih dijelova na njoj koji se troše a velika večina to ne održava,kod mene u blizini mnogi su kupili polovne iz uvoza i prikopčili i udri po polju i tek nakon 2-3 godine su došli sebi da ta sadilica ipak treba neki remont da bi radili po onoj tablici za sjetvu a evo ja imam običnu sirotinjsku mehaničku olt reda i ulog mi je 50 kn godišnje na nju a sadi 3 vrečice od 25 000 na hektar samo moram izabrati dobru ploču,a pošto sadim malu površinu do 5 hektara to posadi jedan dan bez napora a kad dođe berba nema nema velike razlike između tog polja ili susjedovog koji je posadio sa nekom razdrkanom na zrak a normalno da se ima para pala bi jedna Gaspardo sa svim kutijama,baš bi pasala uz malog ferđu:partyman::partyman:

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
gledaj,nemoj se uvrijediti,ali činjenica je da su mehaničke sijačice za kukuruz stvar prošlosti...da malo pojasnim svoju tvrdnju...

...neznam koliko ti godišnje siješ kukuruza,ali evo na svojem primjeru jasne računice...
...sijem oko 15 rali...ako na sklopu izgubim 1tonu po rali,to je praktički jedva primjetno i netko će reći skoro zanemarivo,ali ta jedna tona po najmanje 1 kunu/kg(trenutna cijena je preko 1,5 kuna)nosi 1000kuna čiste zarade po rali...

...ako imam 15 rali onda je to 15 000 kuna...za svoju pneumatsku sijačicu sam dao 2 400€(oko 18 000kn...sa hidroliftom,bez njega su oko 2000€...rabljene naravno...)tako da mi ispada da ako sijem sa mehaničkom svake godine samo na sklopu izgubim jednu rabljenu pneumatsku sijačicu u vrhunskom stanju...

...tak da mislim da bi vrijedilo malo razmisliti o ovoj računici,pogotovo oni koji se malo ozbiljnije kane baviti sa proizvodnjom kukuruza...

Mislim da računica štima u idealnim uvjetima, ali po meni teško da se može izgubiti tolika količina na sklopu pošto je kukuruz biljka koja svoj sklop nadoknadi veličinom klipa tako da se tu teško može nešto puno dobiti, glavna je stvar gnojidba koju nas većina radi kako radi upravo zbog neisplativosti (ako cijena kukuruza nedaj Boze opet bude niska cca 40-50 lipa/kg kome se isplati dati punu gnojidbu i agrotehniku po ovom cijenama gnojiva) :rolleyess:
Po meni jedini nedostatak mehaničke sijačice je što drobi zrna ukoliko nisu kalibrirana kako treba a na to bas nemožemo utjecati, a i to se riješi malo gušćim sklopom tako da po meni gubitci uopće nisu značajni!
Mi sijemo 5 jutara/rali godisnje i ove sam godine kvalitetno pripremio IMT 640 mehaničku sijačicu u vidu remonta kutija za gnojivo koje nisu radile i nemislim da je moja sjetva ništa lošija nego onih koji su sijali novim sijačicama čije cijene dosežu vrtoglave cifre! :partyman:
Činjenica je da su svi koji su radili ovakve proračune "dobitka i gubitka" sada u teškoj financijskoj situaciji i u kreditima do grla jer su računali neku fantomsku dobit i prinos i cijenu koja jedne godine može biti, ali ostalih 10 nemora uopće :shock:

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
Mislim da računica štima u idealnim uvjetima, ali po meni teško da se može izgubiti tolika količina na sklopu pošto je kukuruz biljka koja svoj sklop nadoknadi veličinom klipa tako da se tu teško može nešto puno dobiti, glavna je stvar gnojidba koju nas većina radi kako radi upravo zbog neisplativosti (ako cijena kukuruza nedaj Boze opet bude niska cca 40-50 lipa/kg kome se isplati dati punu gnojidbu i agrotehniku po ovom cijenama gnojiva) :rolleyess:
Po meni jedini nedostatak mehaničke sijačice je što drobi zrna ukoliko nisu kalibrirana kako treba a na to bas nemožemo utjecati, a i to se riješi malo gušćim sklopom tako da po meni gubitci uopće nisu značajni!
Mi sijemo 5 jutara/rali godisnje i ove sam godine kvalitetno pripremio IMT 640 mehaničku sijačicu u vidu remonta kutija za gnojivo koje nisu radile i nemislim da je moja sjetva ništa lošija nego onih koji su sijali novim sijačicama čije cijene dosežu vrtoglave cifre! :partyman:
Činjenica je da su svi koji su radili ovakve proračune "dobitka i gubitka" sada u teškoj financijskoj situaciji i u kreditima do grla jer su računali neku fantomsku dobit i prinos i cijenu koja jedne godine može biti, ali ostalih 10 nemora uopće :shock:

kao što sam već gore napisal meni se ona otplati u samo jednoj sezoni,a nek i nebudu idealni uvjeti,otplati se dvije,tri najviše...za nove da imaju paprene cijene,točno,imaju,ali gdje piše da moraš kupiti novu,ja sam svoju kupil evo već četvrta sezona i radi bez ijednog kvara i ijedne greške,a sijem oko 40 rali u svakoj sezoni(moje+uslužno)

...a s mehaničkom nemaš šanse posijati tako točno kao sa pneumatskom pa da ju kak uštimaš i poštelaš da nije tako onda nebi bile izumljene pneumatske...JEDNOSTAVNO NEMOGUĆE...jer sjeme uglavnom nije kalibrirano tak dobro da bi ona mogla točno posijati, ako ideš u gušću sjetvu,onda bezveze rasipaš ionako preskupo sjeme i prinos je opet manji zbog manjih klipova,a ako nejdeš onda ostaju "rupe" u sklopu i tu su najveći gubitci...

...evo moje u pogonu...
saenjebrodi2.jpg

Posljednje uređivanje:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ja sam ove godine sijao pioneer, kalibrirano......pa me baš zanima kako će ispasti, a sijano je oltovom mehaničkom, sa potpuno novim skidačima, izbacivačima i kučištem, te oprugom......i sijačica je u odličnom stanju, sve valja.......trebalo bi biti dobro......al neće biti ko sa pneumatskom......a bacila je i dovoljnu količinu sjemena.....samo, ja sam išao na malo veći razmak, nego što pišu da je potrebno za to sjeme......

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh