Nisam profi poljoprivrednik kao ti..pa cu mozda malo to subjektivno gledati..no subjektivnosti ima i u tvojem postu.Ne slazem se sa svime sto si napisao.Naravno ne znam niti sve o pneumatici u praksi pa zato i pokrecem ovaj post i dijalog sa tobom.
Da bi ta tvrdnja koju navodis bila istinita definitivno ti nedostaju brojevi...dakle dokaz da mehanicka zaista toliko prosipa ili unisti sjemena nasuprot pneumatske.
Osobno imam imt 634.22 mehanicku sijacicu.Odlicno je sacuvana.Unazad 3 god.imam i osobno iskustvo sa njom,pa mogu i tako percipirati stvari.Sto se tice doticne sijacice..ima napravljen sustav gdje sije doslovno zrno po zrno..vrlo tesko mogu proci 2 zrna ili da se dogodi preskakanje.Osobno sam to isprobavao na primjeru 1000 zrna-znas koliku sam onda imao volju vidjeti da li to zaista dobro radi kada sam prebrojavao zrna :-D
Odstupanja na 1000 zrna su zanemariva nasuprot nekih pneumatskih sijacica za manje povrsine..dakle recimo 10 hektara.Cifru od 1000kn razlike u rodnosti kukuruza je dosta tesko opravdati na povrsini koju si ti naveo.Narocito zato sto red ne mora biti 70cm..dakle sirina 70 cm..pa nije sve u broju zrna u samo jednoj dimenziji-duzini,vec i u sirini.To komplicira stvari,no recimo da je to standard na ovim prostorima pa necu komplicirati.
Ovo je malo matematicki objasnjeno,no matka je cinjenica..isto kao sto je i tvoje ili moje iskustvo na doticnoj zemlji cinjenica za taj konkretan slucaj.No matka obuhvaca oboje.Iz tog razloga tvoja tvrdnja moze biti subjektivna.
Ukoliko si se osvrnuo na stariji tip sijacica,dakle one na kojima se mijenja ploca(moje laicko objasnjenje)..tu se vidi veca razlika..jer naravno vec dvije generacije zaostaje..tu se apsolutno slazem sa tobom jer sam i taj pokus proveo i vidio puno vece razlike.
Naravno uzmi u obzir da ja nisam profi poljoprivrednik,da nemam iskustva kao ti i da tek ucim.No da prihvatim tvoje objasnjenje moras to poduprijeti konkretnim brojevima
I naravno slazem se da je za ozbiljno poljodjelstvo potrebno,koliko se moze(koliko je pokrivac dug),slijediti bolju tehnologiju.Ideja o polovnoj,sacuvanoj pneumatskoj se meni cini vrlo dobrom.
Imam i pitanja..naravno
imao si obje sijacice zar ne?..pa me zanima koje su prednosti i mane pneumatske nasuprot mehanicke?Da li to moze pokretati stariji traktor..tipa imt558?
Nadam se da neces ovaj post krivo razumjeti...moj cilj je da naucim nesto na temelju konkretnih brojeva