• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2011.-2012.

• Temu pokrenuo Skin megane 2
  • Datum prvog posta
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Ma neboj se praha.
Pogledaj šta sam ja napravio za kukuruz.
Nije mi bilo u planu, ali sam morao dva traga zbog trave.

DSC_0153Kopiraj.jpg

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Netraba napravit prah za kukuruz on to nevoli,ai ako se napravi prah i posije kukuruz u to pa neka dođe neki pljusak i onda neče moći niknut kukuruz jer bi se napravila kora na zemlji.
To je bilo oko 8km/h mjestima sam išao i do 10km/h malo sam se požurio jer me je prestizao šogor u sijanju jer mu se je malo žurilo jer je išao kasnije još uslužno u sjetvu.

Za finu pripremu se slažem..

Ali za tako brzo spremanje postoji sjetvospremač ili drljače,jer RD ovdje samo prolazi kkroz zemlju bezveze..

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Hehe...a baš mi se čini prebrzo na videu...recimo to je brzina i za oranje s 3 brazde...možda da si rotirao za brzinu sporije.
Koliko mu gasa daješ??

Tako sam brzo išao iu pripremu za zob ali u zimsku brazdu,ta tako i orem a gas mu je na 2000-2100ok
Ide tolko kolko traktor može povuči,ako nemože onda brzina manje a ako može onda i brzina više.

Marko@ tata je pred dva dana radio sa običnim drljačama pa je morao iči 2x mjestom jer su ostajali tragovi guma pa sam se odlučio na RD jer ona sve to zaravna. Vremenski mi bi bilo isto da sam išao sa drljačama 2x mjesto a to idem 2brza 15km/h

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Opet se moram složiti s markom...u onakvo fino oranje bi ja samo proletio sjetvospremačem i sijao...po meni je rastakanje nafte s RD, druga stvar da je to tvrdica neka...

Tako sam brzo išao iu pripremu za zob ali u zimsku brazdu,ta tako i orem a gas mu je na 2000-2100ok
Ide tolko kolko traktor može povuči,ako nemože onda brzina manje a ako može onda i brzina više.

Tak sam i mislil...no ako nejde kak se spada, bolje sporije onda

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Tu se javlja problem šta nemamo sjetvospremač,a nevolim od nikoga ništa posuđivat kad ima svoje strojeve.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Pecka.
Izabereš sjetvospremač ili drljače.
U tvojoj zemlji najbolje drljače sa špic klinom,
uzmeš 4 metra i problem riješen, a nisu preskupe.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
malo off......

antonio_jd......možeš li poslikati svoj sjetvospremač, 2-3 slike????

za traktor od 70-80ks, od koliko metara bi bio idealan sjetvospremač, a koliko RD????

kod mene ljudi sve više koriste sjetvospremače, tanjurače polako izbacuju.....

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Ja imam drljače.
Mislim da bi za 80 ks išlo super 4 metra sa špic klinom.
Ovo je slika stričeve 5.60 sa špic klinom.

DSC_0126Kopiraj.jpg

A ovo je moja pačja noga.

DSC_0140Kopiraj.jpg

DSC_0065Kopiraj.jpg

Sorry za off

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Tu se javlja problem šta nemamo sjetvospremač,a nevolim od nikoga ništa posuđivat kad ima svoje strojeve.

E to je več druga stvar,i onda razumijem zašto se radi sa RD:drinkers:

Kod mene večina spreman s RD za kukuruz,i sad se javila pokorica,na nekim zemljama su komadi 20×20cm koji se tvrdo drže kak ih sunce zapeklo,a kukuruz još nije vani..Sad če nicanje bit puno teže jer klica mora razbit taj tvrdi sloj gore..

@Antonio JD;za traktor 135ks koliko bi bila idealna širina takov stroja kaj ti imaš za pripremu?

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Pa eto striko ide sa 5.60 bez problema,
ali po meni bi bilo idealno 5 metara na mojoj zemlji
i ako treba malo brže poterati, na mojim poljima opet
lakše manevrirati, a transport je olakšan jer ovih 5.60 je dosta izvan
traktora i to je otrov za transport.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118

Kod mene večina spreman s RD za kukuruz,i sad se javila pokorica,na nekim zemljama su komadi 20×20cm koji se tvrdo drže kak ih sunce zapeklo,a kukuruz još nije vani..Sad če nicanje bit puno teže jer klica mora razbit taj tvrdi sloj gore..

Iskreno mi se baš i sjetvospremač nesviđa samo iz jednog razloga šta on vadi zaorane ostatke iz zemlje,bila to kuruzovina ili gnoj zaorani. jučer sam vidio na jednoj njivi da je lik išao najprije sa RD u pripremu i bilo je odlično,no poslije toga je palo malo kiše i on je to polje opet preletio sa sjetvospremačem i izvukao gnoj na površinu i sad je to ružno za vidjeti.
A da je to ostavio onda nikome ništ,i tu mi se je RD bolje pokazala,ako i malo ima nečega na površini onda to zaravna,samo onda se mora iči polakše.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Imam običnu bez valjka i onda mi ostaju tragovi kotača jer nejde duboko u zemlju.

jozek

Član
Tu od
18 Stu 2008
Poruka
422

ak skoro ne padne kiša na to kuruze tu nebu jer nema šanse da to probije, moja preporuka da preletiš to s valjcima sjetvospremača kaj se to razbije jer kad se klica jednom okrene više joj nikakava kiše ne pomogne da izađe

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

ak skoro ne padne kiša na to kuruze tu nebu jer nema šanse da to probije, moja preporuka da preletiš to s valjcima sjetvospremača kaj se to razbije jer kad se klica jednom okrene više joj nikakava kiše ne pomogne da izađe

Slažem se s tobom:supz:

Kod mene je priprema bila nešto sjetvospremač,nešto rotodrljača..Početak sjetve 20.4,to je bilo taman poslije onih kiša,kasnije je nešt palo ali nista strašno..Gdje je priprema sjetvospremačem nema pokorice gore,gdje je rotodrljača stvorila se lagana pokorica al zanemarivo..

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Marko@ o tome sam ti ja pričo,da ako ideš polako sa RD da češ napravit prašinu i onda kad pane kiša neče bit dobro ječ se se napravit ta kora koju klica onda teško probija. Zato netreba napravit prašinu i bolje je onda iči što brže sa RD.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Marko@ o tome sam ti ja pričo,da ako ideš polako sa RD da češ napravit prašinu i onda kad pane kiša neče bit dobro ječ se se napravit ta kora koju klica onda teško probija. Zato netreba napravit prašinu i bolje je onda iči što brže sa RD.

Ne volim brzi rad s RD,6-7km/h i dalje nejdem..

Problem je u strukturi zemlje.Lakše zemlje tipa pjesak,na njima če se napravit uvijek pokorica gore,i još ako je prefino pripremljena e onda je zajeb..

Problem mi je što nemam adekvatan sjetvospremač za velik traktor,pa pripremam sa RD..

Tu od
18 Sij 2012
Poruka
300
eto, da se i ja malo ubacim! ja sam prekjuce po tanjuranju 4 jutra isao sa rotodrljacom,sa klinovima, i jos neki bezvezni cjevasti valjak, skoro kao u 1 direktnoj(ak neko ima fiata, onda zna: lijevi mjenjac u 2., desni u 3.),pod punim gasom sa traktorom od 70 ks, i ispalo super ravno, i ne presitno, ne prekrupno, taman. al sam onda poslje toga iso zadrljat umjetno gnojivo, obicnim drljacama, i sam su pokvarile, nije bilo vise nak ravno.al onda na kraju kad je bila sadnja gotova bilo sve ok,i nigdje nije kukuruz ostajao vani(ovo kazem jer ce sad neko sigurno rec da nisam mogao ic dovoljno duboko tak brzo

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Nakon 9 dana od sjetve sjeme tjera klicu i za nekih 2-3 dana bude kukuruz vani;
19648491.jpg

19648496.jpg

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi