• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2011.-2012.

• Temu pokrenuo Skin megane 2
  • Datum prvog posta
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
svaka godina je specifična isto kao i pojedina zemlja,kad god sam eksperimentirao uvijek je svaki uspio 90%,ove godine sam imao nešto Lumaxa i ti su čisti 95 %,drugi dio zbog nestašice love sam prskao prošli tjedan sa Ekvipom i Banvelom i širokolisni su stali a uskolisni danas gledam počeli su crvenjeti,sad imam još neki hetar u pol to sad bude nicalo i to bude ekvip jer ti kontaktni herbicidi su prihvatljiviji za kasnije rokove sadnje,godinama sam bio zadovoljan sa Merlinom ali zbog rezuida nije pogodan za sljedeču kulturu a za graške i grahorice smrt,mada ove godine bi trebali svi zemljišni odraditi zadovoljavajuče a što se tiče slabijih kukuruza ,to je najviše krivo vrijeme:partyman::partyman:

frks

Član
Tu od
12 Pro 2007
Poruka
73
neslažem se s tobom radazin mračnjaku može samo soli na rep stavit, dok je lumax pravi otrov za njega.

slažem se u potpunosti. prijašnjih godina sam koristio radazin extra učinak na mračak nikakav isto tako na kasniji izrast korova kao što su ambrozija i loboda.
pokušao sam svakako prije kiše ,poslje navlažnu zemlju,do 3 lista sa i bez lijepila,čak i sa 9l na h jednostavno katastrofa 0 bodova.
ove godine lumax 4l h 3list kukuruza kiša nakon 24h kukuruz čist nigdje travke super cijena:20l 1998.00kn

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
vidim da si spomenuo pledge za koji sam ti prije spomenuo, dali si imao kakove posljedice od njega.

Itekako, oporavio se ovih dana ali bio je kao pofuren, objeseni listovi ma uzas kao da ga tuko led. I to ne samo kod mene vec i susjedima koji su isli s njim. Nece vise na moju zemlju.
Lumaxom spricam neposredno prije nicanja a to je deseti ili 12. dan nakon sjetve a ti znaci imas tjedan dana vise vremena za docekati kisu. Bilo kako Lumax uvijek odradi dobro svoj posao.

Posljednje uređivanje:

daniel2356

Član
Tu od
14 Svi 2009
Poruka
550
jesi li vec sijao tako? ides na dosta veliku povrsinu pa bi rekao da je isprobano.. to planiras za zrno, ili?
sa kakvom pripremom ides?

nisam jos sijao tako, to ide za probu, planira se za zrno, odma u startu računam na veću vlagu, al imam sušaru pa nije problem.
Priprema: odmah po skidanju repice ide tanjurača, pa rasipačem se baci gnojivo, pa gruber, i onda sjetvospremač, pa sijačica. zemlja je inace žuta i lagana za obradu.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
svaka godina je specifična isto kao i pojedina zemlja,kad god sam eksperimentirao uvijek je svaki uspio 90%,ove godine sam imao nešto Lumaxa i ti su čisti 95 %,drugi dio zbog nestašice love sam prskao prošli tjedan sa Ekvipom i Banvelom i širokolisni su stali a uskolisni danas gledam počeli su crvenjeti,sad imam još neki hetar u pol to sad bude nicalo i to bude ekvip jer ti kontaktni herbicidi su prihvatljiviji za kasnije rokove sadnje,godinama sam bio zadovoljan sa Merlinom ali zbog rezuida nije pogodan za sljedeču kulturu a za graške i grahorice smrt,mada ove godine bi trebali svi zemljišni odraditi zadovoljavajuče a što se tiče slabijih kukuruza ,to je najviše krivo vrijeme:partyman::partyman:

Pa na uputstvu piše da Merlin nema nikakvih ograničenja...ja sam ga koristio prvi put ove godine...i rečeno mi je da jesenja sjetva graška može bez problema.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
nisam jos sijao tako, to ide za probu, planira se za zrno, odma u startu računam na veću vlagu, al imam sušaru pa nije problem.
Priprema: odmah po skidanju repice ide tanjurača, pa rasipačem se baci gnojivo, pa gruber, i onda sjetvospremač, pa sijačica. zemlja je inace žuta i lagana za obradu.

do kada se najkasnije može sijati kukuruz grupe 200????

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Nema ništa od kombajniranja te kuruze koja se sije u sedmom mijesecu.Ja sam sijao grupu 200 18.6 i nisam brao tu kuruzu,nije to točno da on za 100 dana bude zrel,vegetacija ga ubije,dođu jesenje magle u devetom mijesecu,dani krači,noči hladnije i on ne sazori do kraja i dođe mraz i ofuri ga,i od toga ništa onda.Što se tiče špriciva Laudis je broj jedan kod nas.Ako nema jako puno korova sa litrom poprskaš 1 hektar,i odlično odradi svoj posao a litra košta 200 kuna,jel ima onda šta isplativije?To pričam iz iskustva,očisti njivu od korova,i jednostavno sa njime nema fulanja.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
netreba za kombajniranje, bio bi za branje u klipu......ove godine ima dosta kiše, prošle godine je bila suša, i vjerujem da prošle godine bez navodnjavanja nije moglo biti ništa od kasnije posijanog kukuruza.......

ima osječki 2389, i BC 178 ili 187 tako nešto......kojeg ćete vi sijati????

callisto 480 je odradio svoje, suncokret u kukuruzu požutio, na kukuruzu nema vidljivih oštečenja od prskanja......hvala za preporuku!

Posljednje uređivanje:

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
prosle godine Lumax podbacio pa sam sada isao sa Laudisom i prezadovoljan sam..

Uporaba
Sistemični herbicid za suzbijanje korova u merkantilnom kukuruzu:

jednogodišnjih travnih korova; obična svračica (Digitaria sanguinalis), obični koštan (Echinochloa crus galli), muharke (Setaria spp.), divlja zob (Avena fatua), divlji proso (Panicum spp.), divlji sirak iz sjemena (Sorghum halepense) i dr.
jednogodišnje širokolisne korove; europski mračnjak (Abutilon theophrasti), štir (Amaranthus spp.), pelinolisna ambrozija (Ambrosia elatior), bijela loboda (Chenopodium album), osjak (Cirsium arvensis), mišjakinja (Stelaria media), crna pomočnica (Solanum migrum), kužnjak (Datura stramonium) i dr.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
eto kukuruza , dobro napreduje...

DSC01110.jpg

DSC01109.jpg

DSC01108.jpg

DSC01106.jpg

DSC01102.jpg

zcepic

Član
Tu od
17 Tra 2011
Poruka
369
kod mene to izgleda ovako:

Kod mene cijelo selo sije Bc, a ja jedini od ove godine prešo na pioneer, razlika je ogromna, Bc pored pioneera izgleda koda je neka tavanuša a ne hibridno sjeme, ne kažem da je Bc loš ali ima i puno boljih od njega:weedman:

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
prosle godine Lumax podbacio pa sam sada isao sa Laudisom i prezadovoljan sam..

Uporaba
Sistemični herbicid za suzbijanje korova u merkantilnom kukuruzu:

jednogodišnjih travnih korova; obična svračica (Digitaria sanguinalis), obični koštan (Echinochloa crus galli), muharke (Setaria spp.), divlja zob (Avena fatua), divlji proso (Panicum spp.), divlji sirak iz sjemena (Sorghum halepense) i dr.
jednogodišnje širokolisne korove; europski mračnjak (Abutilon theophrasti), štir (Amaranthus spp.), pelinolisna ambrozija (Ambrosia elatior), bijela loboda (Chenopodium album), osjak (Cirsium arvensis), mišjakinja (Stelaria media), crna pomočnica (Solanum migrum), kužnjak (Datura stramonium) i dr.
nije lumax podbacio jer sam ja prskao s istim lumaxom koji mi je (podbacio) prošle godine, a ove godine je više nego odličan,..uvjeti su bili takvi za svaki zemljišni herbicid... a u vezi laudisa sve pet...ali... ima uvjete kad i on može podbaciti..citiram "Ograničenja
Ne smije se primjenjivati na usjev koji je pod stresom ili oštečen od suše, suviška vode, hladnoće, biljnih bolesti ili štetnika kao i prethodno primijenjenih herbicida. Zbog lake ispirljivosti ne smije se primjenjivati u kraškim područjima i na tlima pH iznad 6,8 (u KCL)."

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Kod mene cijelo selo sije Bc, a ja jedini od ove godine prešo na pioneer, razlika je ogromna, Bc pored pioneera izgleda koda je neka tavanuša a ne hibridno sjeme, ne kažem da je Bc loš ali ima i puno boljih od njega:weedman:
na kraju bitke se mrtvi broje....a naroćito se to vidlo prošle godine...neki su naglo startali, a kad se trebalo boriti s sušom, nisu imali snage.. u berbi je ostala lijepa stabljika a u klipu kukuruz nalik na kokičar.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
svaka zemlja ima neko svoje svojstvo,bez gnojiva i solidne agrotehnike nema sreče ni od jedne marke e sad zašto ja osobno koristim Pioneer je moj osobni i ne prisiljavam nikoga da sadi ovo ili ono ali jesen i pune prikolice kažu sve i ove kiše što padaju obečavaju dobar urod bar što se tiče mog kraja:partyman::partyman:

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Ovo sa slike je pioneer M34.
ali kako kaže ajkula,ove kiše pogoduju kukuruzu,i sav kukuruz u mom kraju izgleda dosta dobro...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482

ja sam također ove godine prvi puta probao pioneer.....sada je oko 1,6m visine.....a sve ću znati kada počne berba, jel bolji PR35F38 ili OSSK 596....

prije sam ima osječki 596, i mogu reći da se kod mene, u mom kraju pokazao kao najbolji.......sijao sam i osječki 617, isto jako dobar, ali ima dosta vlage u jesen, i bolji je za branje nego za zrno, dok 596 bi bio i za jedno i drugo, jer vlaga za zrno je uvijek bila u granicama......

ove godine, kada skinem pšenicu, probam posijati Bc FAO 100 grupu.....danas sam pitao za to rano sjeme, i čovijek mi kaže da će dobiti slijedeći tjedan, 25000 zrna za 182 kune.......

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh