Dečki...
Činjenica je da su preparati koji su prijašnjih godina bili u paketima sa sjemenskim kukuruzom štetni za okoliš, na razne načine, te da ih EU kao takve zabranjuje!
Njihova djelotvornost je neupitna!
Sad se koriste preparati koji nisu toliko štetni, ali naravno i djelotvornost im nije na razini gore navedenih.
To je u redu, i takvima se principima moramo prilagođavati!
Zvonimir iz KWS-a je sve lijepo objasnio u postu na prethodnoj strani!
Nemojte stalno ispitivati sitnice, već malo čitajte što se piše!
Što se tiče mene, ove godine planiram posijati cca. 28 jutara kukuruza.
Idem na maksimalnu agrotehniku(naravno koliko mogu financijski pokriti) :
počevši od osnovne gnojidbe koja je napravljena na jesen sa stajskim gnojem, gnojnicom i 0-20-30 te sideratima, dio koji se bude orao u proljeće ide također sa stajskim gnojem i gnojnicom i po tome urea (naravno, tad ureu izostavljam u predsjetvenoj gnojidbi)
u predsjetvenoj pripremi ide 15-ica (cca. 150 kg/jutro), te urea (cca.120 kg), zatim prihrana KAN-om (100 kg/jutro) te dvije folijarne prihrane sa P,K te mikrolementima- prva folijarna OBAVEZNO a druga KOREKTIVNO!
Što se tiče izbora hibrida, tu ne kalkuliram previše!
Idem na provjereno!
Za silažu stabljike KWS Mikado, za silažu zrna KWS 3381, Bc 572, Bc 532,OSSK Drava, za klip Bc Pajdaš, Bc 572, te za sušenje zrna Pioneer y12 te N01.
Iako, moram priznati da me interesiraju neki hibridi koje nisam imao , pa molim komentare kolega koji su ih sijali!
Zanimaju me hibridi za silažu zrna ili za sušenje zrna. FAO grupe 300 i 400.
Dakle, zanima me koji mi DEKALB preporučujete?
Po karakteristikama mi se najviše sviđa DKC 5276.
Zatim od RWA Ulyxxe i DA SCIPIO.
Koji Syngnetin hibrid se najboljim pokazao s obzirom na moje zahtjeve?
I još nekaj, morate shvatiti da nije svaki hibrid za svako područje!
Hibridu se mora znati namjena, a ne da se hibridi FAO grupe 300 beru u klipu tam oko Svih svetih, pa se čudimo kak se runje-I ONDA NARAVNO, niš ne valja taj kukuruz!
Ili npr. da se hibrid FAO grupe 500 pokušava kombajnirati u prvim rokovima, i onda je opet problem visoka vlaga- naravno, OPET KOMENTARI KAK LOŠE OTPUŠTA VLAGU...
Takvih komentara i izjava sam sit...i žalosno da mi to izjavljuju ljudi svake jeseni..
I DA VEĆINA HR POLJOPRIVREDNIKA NEMA ZADOVOLJAVAJUĆU AGROTEHNIKU, stoga se ne mogu očekivati vrhunski prinosi!
Eto, toliko od mene...
I zahvaljujem unaprijed na savjetima za izbor hibrida!