...ak ideš za kombajnirat za zrno onda po mojem iskustvu samo i jedino A24,sijem ga već 5-6 godina, na svakakvim terenima i svakakvih je sezona bilo sa svakakvom agrotehnikom,ali nijednom nije razočaral...Za silažu stabljike KWS Mikado, za silažu zrna KWS 3381, Bc 572, Bc 532,OSSK Drava, za klip Bc Pajdaš, Bc 572, te za sušenje zrna Pioneer y12 te N01.
Iako, moram priznati da me interesiraju neki hibridi koje nisam imao , pa molim komentare kolega koji su ih sijali!
Zanimaju me hibridi za silažu zrna ili za sušenje zrna. FAO grupe 300 i 400.
Iz tog materijala mi je vrlo važna ova slika:
Zanimljivo je da je potencijal hibirda označen samo sa 6% (a to je najjači marketing; pa čak i tu na forumu se najveći dio rasprave vodi oko izbora hibrida).
Ostali čimbenici kao što su:
1. Niska plodnost tla.......... 15% (znači gnojidba)
2. Nepovoljni raspored oborina........... 13% (znači uvjeti stresa)
koji su dva vodeća negativna čimbenika, gotovo se ne raspravlja. Evo tu na portalu pišem i o gnojidbi kukruza (LINK), ali koliko se čita.... emo):
Naravno, tu ima još nepovoljnih čimbenika, kao što su: neadekvatan sklop (14%) i loša priprema tla (11%), ali to već ulazi u područje mehanizacije, pa o tome ne pišem.
Ali eto, gdje god se okreneš, hibrid ovaj, hibrid onaj.... a u cijeloj priči o negativnim čimbenicima je negdje tek u drugoj polovici po važnosti. :icon_cry:
gnojidba je najcesce povezana sa financijama,tako da je to nezahvalno raspravljati,jer svatko "baci" gnojiva koliko ima novaca...
tko nebi bacio npr 7:20:30 ili 0:20:30 500kg ili vise po ha,kada bi bilo para...
doslo je vrijeme kada se baca samo urea predjsetveno i nesto malo kana u kultivaciji i onda se svi cudimo kak je kukuruz "podbacio"..pa se krive sjemenske kuce,pa kisa,pa sveti petar,pa tanjurace,pa susjedova punica je "zacoprala" itd...
s obzirom na cijenu kukuruze,mozda sam u krivu,nisam se bavio racunicom,ali npr ako bacim 300kg uree/ha predsjetveno i 250kg kana/ha u kultivaciji a prinos 8 tona/ha
nema mi ekonomske racunice na ovo jos baciti 500kg/ha 7:20:30 i da dobijem prinos 10t/ha
Kaže mi susjed da je on prošle godine kod sjetve bacio KAN i UREU u sijačicu i nikad bolji kukuruz nije brao, što kažete na to?
300kg urea-e po ha,pa to je katastrofalna gnojidba i bacanje novca,opće je poznato da urea ima tek 35% iskoristivosti hranjiva i to ako je uspiješ unijeti na 10-ak cm dubine.znači da bude lakše izračunati u 200kg urea-e platio si 92kg dušika,a istog će ti biljka iskoristiti tek nekih 30kg.pa to je malo više od 100kg kana.volio bih vidjeti analizu zemljišta koje sa takvom gnojidbom daje 8t/ha zrna.ne kažem da nije moguće ali u svakom slučaju je teško za povjerovati.po ovome što si napisao bilo bi ti bolje da smanjiš ureu za 200kg/ha,a povećaš kan za 100kg/ha i ideš u 2 kultivacije.gnojidba je najcesce povezana sa financijama,tako da je to nezahvalno raspravljati,jer svatko "baci" gnojiva koliko ima novaca...
tko nebi bacio npr 7:20:30 ili 0:20:30 500kg ili vise po ha,kada bi bilo para...
doslo je vrijeme kada se baca samo urea predjsetveno i nesto malo kana u kultivaciji i onda se svi cudimo kak je kukuruz "podbacio"..pa se krive sjemenske kuce,pa kisa,pa sveti petar,pa tanjurace,pa susjedova punica je "zacoprala" itd...
s obzirom na cijenu kukuruze,mozda sam u krivu,nisam se bavio racunicom,ali npr ako bacim 300kg uree/ha predsjetveno i 250kg kana/ha u kultivaciji a prinos 8 tona/ha
nema mi ekonomske racunice na ovo jos baciti 500kg/ha 7:20:30 i da dobijem prinos 10t/ha
Ja dajem 100 kg uree i 100 kg 3x15 predsjetveno po jutru, kultiviram sa praznim samo zbog zagrtanja i 8t po hektaru suhog zrna izlazi, naravno ako je donekle normalna godina.. A od ove jeseni budem zaoraval ureu po kukuruzinistu, a u predsjetvenu budem stavljal samo 3x15..
Upravo tako, i zato treba i te kako razmišljati kako gnojiti. Pogotovo za ratarske kulture koje ne daju veliki prihod po jedinici površine, treba izvući maksimum iz gnojidbe... međutim još uvijek to ide dosta neracionalno, po nekakvoj šabloni, al' to nije to.gnojidba je najcesce povezana sa financijama,tako da je to nezahvalno raspravljati,jer svatko "baci" gnojiva koliko ima novaca...
To bi bilo oko 10500kn za hektar(15kg)???ja sam se raspitivao za cink-sulfat,cijena je bila oko 700kn/kg.