• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sjetva KUKURUZA 2014.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Re: Kukuruz 2014

Jel ima netko iskustva sa hibridom Syngenta Pako? Kak se drzi u susi?

Adamus

Novi član
Tu od
14 Ruj 2013
Poruka
23

Mene zanima koliko prosječno-otprilike jedno jutro daje tona kukuruza?

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737

eeee kad bi barem moj prinos bil takav .... Ja ga na pola jutra nemrem navuci na 500 kg ??!!

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737

To je i vise nago premalo !! A sve napravim kak sm cital ovdje na forumu !! Doduse, prve godine je bilo nesto vise, Pioneera.... mozda nesto manje od tone, ali prosle godine BC462... jadno ....

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413

Neki barataju s brojkama 14 t/ha To bi znacilo 7,5 t/ral. Meni osobno je 3,5-4 t/ral uspijeh. Ove godine sam na jednom komadu na rali imal 1,5 tonu na drugom blizu toga 5 tona. Sve isto radjeno. Isto sijeme, isti dan sijano, isto gnojeno s istim sredstvo spricano.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737

Vjerojatno, ali gotovo pa sigurno sam ja sje.. stvar prosle godine !!
1. Taj hibrid sam po sebi daje manji prinos
2. Mislim da sam kardinalnu gresku napravil sa nepotrbnim spricanjem za korove ( ???? ), a jos vecu sa folijarnom prihranom upotrebom Uree..... Negdje sam cak i pisal o tome kak mi se frce list i vidno zaostaje u rastu ....
Zato.... ove godine po starim, provjerenim agrorehnickim mjerama - Urea je vec bacena prije oranja, 15-ica u sijacicu i KAN u prihranu 2 puta.
Na drugu parcelu, prvi put koristenu i izoranu jesenas isto tak, ali nisam bacio Ureu pa mi treba savjet da li je baciti pod frezu na proljece prije sjetve, ili sto drugo ??!!

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939

Vjerojatno, ali gotovo pa sigurno sam ja sje.. stvar prosle godine !!
1. Taj hibrid sam po sebi daje manji prinos
2. Mislim da sam kardinalnu gresku napravil sa nepotrbnim spricanjem za korove ( ???? ), a jos vecu sa folijarnom prihranom upotrebom Uree..... Negdje sam cak i pisal o tome kak mi se frce list i vidno zaostaje u rastu ....
Zato.... ove godine po starim, provjerenim agrorehnickim mjerama - Urea je vec bacena prije oranja, 15-ica u sijacicu i KAN u prihranu 2 puta.
Na drugu parcelu, prvi put koristenu i izoranu jesenas isto tak, ali nisam bacio Ureu pa mi treba savjet da li je baciti pod frezu na proljece prije sjetve, ili sto drugo ??!!

urea pred sjetvu ali ne previše, zakisluje zemlju.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737

75 kg stavljam pod plug u Jesen na pola rali otprilike, a na nesto manje od rali ( toliko mi je ova parcela koju prvi put obradjujem ) bi stavio 100 kg pred sjetvu . Previse ??

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

urea ti pomaže razgradnji zelene mase i zadržava vlagu u tlu, ja je bacam samo kad ide kukuruz na parcelu gdje je već bio prethodne sezone. ne znam kakve su kod vas zemlje, ali mislim da su puno dvije prihrane. ja sam ove godine na 1,5 kj imao oko 9 t kukuruza, bez osnovne gnojide, jedna prihrana kanom. bilo bi i više da nije bilo vodurine i prijevremene berbe od nepoznatih počinitelja...

ja sam na 1,5 kj baco 120 kg

matijas311

Član
Tu od
19 Tra 2010
Poruka
243

Mi smo prošle godine išli s 80 kg uree i 250 kg 15ice po jutru prije sjetve pod tanjuraču i u kultivaciji 100 kg kana. Po tablama je bio ovakav prinos: po arkodu tabla 17,43 ha 160 tona (N01 i Y12), tabla 11 ha 117 t (Y12 i RWA SCIPIO), tabla 17,03 ha 213 t (V74 i N01). Takve prinose mislim da necemo imati više nikada.

Posljednje uređivanje:

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737

Znam za Ureein ucinak na zemlji. Fala Bogu, nacital sam se ovdje i dosta naucio, ali... malo se i pogubil u svemu tome ! Sto ljudi, sto cudi.... Svatko radi na svoj nacin i zna za sebe da je tak dobro, ali .... ne rade svi isto pa ima i oprecnih razmisljanja. Zemlja je dosta teska, masna.... pogotovo ove koje nisu obradjivane dugo ! Ima par slika u temi Oranje koje sam stavio tamo pa se vidi odprilike kakva je zemlja !

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737

Zemlje su dosta kisele kod mene. To znam po pricanju, ali analizu nisam radio .... skupa je ! Negdje sam cul da Ph mogu i sam ispitati !? Kako i gdje nabavit Instrument ? Cijena ?

Adamus

Novi član
Tu od
14 Ruj 2013
Poruka
23

Kod nas je najveći problem divljač ljudi više kupuju ono što manje te zvijeri hoće napadati, znaći ne sadi se u skladu s prnosom i kvalitetom zemlje, dosta se sadi 408B, a što se zemlje tiće vjerojatno nije kvaliteta ko u slavoniji ali vjerujem da bi se mogli postići dobri rezultati, sve je manje poljoprivrednika, a mi mlađi koji i jesmo više eksperimentiramo nego nam ide kako treba, naši stari su kako bi rekli sadili po starinski, što sigurno danas više ne pali s obzirom na tehnologije, kvalitetu sjemena, gnojiva i x drugih stvari

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247

Divljac ne bira bas previse sortu kukuruza. Mi smo svasta isprobavali i sijali i uvijek isti vrag.. Svinje ju cak ni ne pojedu toliko koliko ju zagaze, znaci ona ide i rusi sve pred sobom, sta nju briga koja je sorta..
A ovo sto se tice prinosa, taj koji ima 7 t/ral taj toliko vise i da gnojiva od mene koji npr imam 5 t/ral, znaci vise prevrce preko ruku a na kraju isto ima.. Ja dok imam 5 t po jutru za mene je to super, naravno, s obzirom na gnojidbu..

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939

Divljac ne bira bas previse sortu kukuruza. Mi smo svasta isprobavali i sijali i uvijek isti vrag.. Svinje ju cak ni ne pojedu toliko koliko ju zagaze, znaci ona ide i rusi sve pred sobom, sta nju briga koja je sorta..
A ovo sto se tice prinosa, taj koji ima 7 t/ral taj toliko vise i da gnojiva od mene koji npr imam 5 t/ral, znaci vise prevrce preko ruku a na kraju isto ima.. Ja dok imam 5 t po jutru za mene je to super, naravno, s obzirom na gnojidbu..

Kak sistem gnojidbe imaš.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247

Svake godine po dvije parcele gnojim sa stajskim gnojom, znaci jednu u proljece, jednu u jesen.. A prije same sjetve, zatanjurava se 100 kg uree i 150 kg 3x15 po jutru.. U kultivaciji ne stavljam gnojivo idem sa praznim kultivatorom zbog zagrnjanja kukuruza..
I takav nacin gnojidbe ako nije susna godina daje na mojim zemljama 5 t/jutru kukuruza.
Ps. samo nagodinu budem ovih 100 kg uree po jutru zaoravao u jesen gdje bude isao kukuruz na kukuruz..

Adamus

Novi član
Tu od
14 Ruj 2013
Poruka
23

Kod nas je u jesen do sad išao stajski i u proljeće 200 kg KAN, pošto više nema krava i moji su u penziji, ja preuzimam sve pomalo, što se tiće divljači istina da zagaze ali ne uništavaju svaku sortu isto to je definitivno, polje do polja, različito sjeme, jedno je uništeno do ibera,a drugo ostavljeno na miru.....

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh