Onda baciš prije sjetve NPK 15-15-15 sa rasipačem ili dok sadiš sa sadilicom (ako ima dozatore na njoj za umjetno gnojivo) oko 400-450kg/ha i bilo bi dobro iči u prihranu sa kanom od 150kg/ha (ako imaš kultivator sa dozatorima za umjetno) jer sa rasipačem nesmiješ iči jer če ti se kukuruz osušiti.
Onda baciš prije sjetve NPK 15-15-15 sa rasipačem ili dok sadiš sa sadilicom (ako ima dozatore na njoj za umjetno gnojivo) oko 400-450kg/ha i bilo bi dobro iči u prihranu sa kanom od 150kg/ha (ako imaš kultivator sa dozatorima za umjetno) jer sa rasipačem nesmiješ iči jer če ti se kukuruz osušiti.
UREU bacis onda kad zatvaraš brazdu 200kg/ha.Znači samo npk i kan, bez urea-e?
A da orem sad ili da čekam?
S OVIM SE NIKAK NEBI SLOŽIL
Ako još nisi oral (snjeg,blato), kupi NPK 13-10-12(mg)4 oko 300 kg, jeftinje je za oko 1000kn po toni a skoro ist stvar i ima magnezija i 200 kg uree. NPK rasipaj po površini i zaoraj, ak imaš tešku zemlju oraj na 20-25cm a laka (pjesak i šuder) 30-35cm, ureu pod sjetvospremač
ak nemaš mogučnosti zaoravanja onda posipja i jedno i drugo i obradi sjetvospre. tanjuračoma itd.
UREU bacis onda kad zatvaraš brazdu 200kg/ha.
Ajde mi malo pojasni s čime se ti tu ne slažeš..???
Ja ovako radim več duže vrijeme i prinosi su mi prosjek 13t/ha.
450 kg 15ice ima 67.5 kg N, P i K, a 570kg 13-10-12 ima 74,1kg N, 57 kg P i 68,4 kg K. Po meni je bolje u ovom slučaju koristiti 15 icu jer više dobiješ P, a N nadoknadiš ureom i kanom jer je jeftiniji u njimaOk sigurno sam malo idiotski napisal, ali 450kg 15-15-15 ti košta ko 570kg 13-10-12
Pozz i evo pitanje
Ja sam također neznalica u kukuruzu ! Kad sam prije dvije godina prvi puta orao i obrađivao tu ledinu, pod plug sam bacio Ureu, kod sijanja NPK i kasnije za prihranu KAN. Prošle godine ujesen kod oranja nisam bacio Ureu ! PITANJE - Da li da sad kod zatvaranja brazde Bacim Ureu i kod sijanja koristim NPK ? Mislim, kaj nebude to previše gnojiva ?
Neće biti previše gnojiva, mi svake godine bacamo ureu pred sjetvu i po meni je bolje ureu pred sjetvu, a pod plug ide drugo gnojivo, mi ga ne bacamo jer se nema toliko financija, ureu zaoravam u proljeće jedino kada zaoravam stajnjak radi bolje razgradnje..
Koje gnojivo ide pod plug ??
Ova moja zemlja je, blago rečeno, KATASTROFA ! Em je teška, em je godinama neobrađivana, još k tome nije ni ravna, a niti po obliku kvadratna.... jao meni
Al kaj mogu kad nemam mira i to me privlači :tractor:
znam za 7-20-30, a ima njih još koliko mislim..
Imam i ja zemlje koja ima oblik katastrofa pa je na nekim djelovima 20-tak metara dugačka, pa samo okretati moraš, al obrađuje se sve što se može, gledam kod mene ima dosta neobrađene zemlje i pitaš čovjek da proda ili u zakup da da i neće, ali eto nije to tema ovdje! hi):
Ja bi ti još preporučio i primjenu startnih gnojiva u sjetvi (ima tu na portalu o tome: http://www.gnojidba.info/gnojidba-r...h-gnojiva-u-gnojidbi-ratarskih-kultura-i-dio/). Problem je kod kukuruza da treba imati poseban deponator na sijačici (za mikrognojivo ili za insekticid), jer se ne može mješati sa sjemenom u spremniku sijačice kao u slučaju pšenice.Pozdrav,
volio bih da mi netko objasni korak po korak sjetvu Kukuruza.
Znači kada se što radi(oranje,tanjuranje,gnojenje,sijanje), koliko čega je potrebno u kojoj fazi?