Evo mog spremača, juče kupljen. Koeckerling od 2.5m sa jednim redom valjaka, vući će ga Hurlimann H-350 sa 62 ili 65KS i prednjom vučom, valjda mu neće biti teško.
http://tinypic.com/m/f9gh7k/3
Prvi redi opruga je malo lošiji ali nisu ovoliko savijene kako se vidi na slici, spremač je mnogo težak naprijed pa se vrate u gotovo pravilna oblik kada se podigne prednji kraj.
Zanima me vaše mišljenje, dal bih mu treba praviti točkove naprijed, po jedan na svaki čošak? Bitno mi je da ne ide previše duboko kako bih sačuvao vlagu, dakle maksimalna dubina spremanja će biti dubina sijanja - nikako dublje od 7cm za kukuruz.
Planirao sam kupiti RD do sjetve ali nakon što sam pročitao sve teme o njima na ovih 4-5 domaćih foruma odustao sam. Obišao sam neke prodavce ovdje, cijene su oko 1250-2000 evra za 2.5m ali 99% ih je jednom nogom u grobu. Poučen iskustvima drugih sa foruma, pregledao sam luftove i opšte stanje i svaka koju sam gledao je bila mnogo, al bas mnogo pohabana - havarija je dakle programirana. Razmislio sam i zaista mi se ne isplatni davati toliko novac za mašinu koja će se sigurno pokvariti u narednih godinu-dvije (ako ne i prije). Stoga sam odustao od RD i sasvim slučajno naišao na ovaj spremač te ga kupio jako povoljno. Ima tu i tamo ponešto da se sredi i udesi, valjak je na oprugama ali dvije fale, jedna motika fali i to je to, ništa što za desetak evra ne može da se sredi.