• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Škare za rezidbu voćaka

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
U nabavci sam voćarskih kratkih škara. Imam sa dvije oštrice neku kopiju Kukera i kako nije oštrica zakaljena, dosta se oštetila/povinula i loše rade...
Mislim ih zamijeniti sa kvalitetnijima i ergonomičnijima, a istog reza. Kuker 72 je osnova, no nekako su mi Castellari TI91 zbog aluminijskih ručki čini zanimljiva opcija. Jasu li one u istom rangu sa Kuker-om po kvaliteti?
Ono što mi je još zanimljivije su škare Archam 19 ili 19T.
Zamjenjive oštrive oštrice, vrhunski čelik zakaljen na 54/56 HRc... To bi moglo biti vrhunsko... Molim komentare!

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Nabavio sam Archam 19 voćarske škare. Prvi dojmovi su pozitivni. Ergonomične i lagane, sa dvije oštrice. Nisu kovani visokougljični čelik kao kod Kuker ili Castellari (moje stare su od običnog mekanog čelika - jadno...). Visokougljični čelik ima prednost što se vrućim kovanjem može ostvariti dobra tvrdoća, no uz to dolazi i krtost pa se može desiti ono što se nekima u prijašnjim postovima dešavalo tj. neke mogu raditi jako dugo, a neke zbog zareznog djelovanja u materijalu mogu otići vrlo brzo - pucanjem.
Napravljene su iz pločevine visokolegiranog čelika za poboljšanje - rezni dio. Vrh brušene oštrice je indukcijski kaljen na 54/56 HRc (trebati ću paziti da ne dođe do loma). Taj rezni dio je alatnim zaticima spojen na ručke iz pločevine ugljičnog poboljšanog čelika na koje je izbrizgan neki na dodir masni polimer. Imaju vijak za podešavanje položaja zatvaranja (ne treba se brusiti distanca) i zanimljiv način zaključavanja.
Sa strojarskog gledišta su fenomenalne (zato sam ih odmah i uzeo), a praksa će pokazati koliko stvarno vrijede...
Sad se ide u potragu za dužim škarama za deblje grane. Imam Fiskars teleskopske za obrezivanje kolko mogu doseći stare voćke na divljaku i one su za taj posao odlične. No trebam i škare za prizemno rezanje debljih grana.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Čitajući forume došao sam do zaključka da su se u praksi među boljima pokazale
LÖWE 20.100, no proizvođač navodi da je serija 22 još bolja npr. LÖWE 22.100.
Ima li netko iskustva sa istima i gdje se mogu kupiti sa dostavom u HR?

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Pa takvih škara ima skoro po svim namjenskim dućanima. A sad.... za baš te, ne znam!?

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
LÖWE ima distributera za Italiju, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Srbiju i Makedoniju u Italiji i to jednog od proizvođača vrtnog pribora: Stocker. Tu leži vjerojatno i loša dobavljivost LÖWE škara...
Na amazon.de imaju 80cm model i isporuka nije moguća u HR. Kontaktirati ću Abundana - hvala!
Mali test škara gdje je Felco 231 odnio pobjedu...
Sve mi se čini da ću opet birati između Castellari i Archman škara.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Dobiveni info od firme Stocker iz Italije koja je zastupnik za LÖWE škare:
diler za Hrvatsku je Voger. Inače mi je sad jasno zašto Kuker 72 bolje reže - spojna linija oštrica je van osi okretanja pa dolazi i do uzdužnog pomaka kod stiska što simulira rad nožem (uzdužni pomak i pritisak), dok ostali modeli rade samo pritisak. No bez obzira na to i ove Archam 19 što sam uzeo su odlične za rad.

Posljednje uređivanje:

markone

Član
Tu od
9 Ruj 2013
Poruka
40
u potrazi sam za velikim i jakim voćarski škarama,
prošle godine sam kupio Fiskarsov najveći model L99,
koje su neslavno završile svoju karijeru gdje je nož pukao (naknadno povaren),a aluminijski nakovanj se iskrivio, te nemogu nabaviti nabaviti rezervni...

trenutno sam u trojbi pri kupnji novih :
Felco 230 , LOWE 20 ili Castellari tucano m80

Castellari je cjenovno najprihvatljiviji, ali bitnije mi je uzeti kvalitetnij proizvod,
budući da imam voćnjak oraha pa rezane grane zahtjevaju dobar alat.
Šta vi predlažete?

PS Inače koristim Felco 13 za rezidbu tanjih grana i jako sam zadovoljan njima...

wajbul65

Član
Tu od
8 Velj 2012
Poruka
42
Preporuka za Felco ,vrhunska kvaliteta ,imam model 200-60 i rade dvije godine savršeno.
Što je bitno ,imaš rezervne dijelove,nema varenja :)

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491
ispašće da popoujem ali,

nož što je pukao pukao, dešava se i ostalim makazama ništa strašno, pogotovo na suhim granama
ali ako se tebi aluminijski nakovanj iskrivio, mislim da to ima veze sa načinom rezanja nego sa kvalitetom materijala u makazama

tj. ne iskrivljuj makaze dok režeš

a dobre po kvaliteti su bilo koje castellari, kuker, felco, tick, lowe...
uzmi one koje ti najbolje pašu u ruci
kvalitet im je podjednak

wajbul65

Član
Tu od
8 Velj 2012
Poruka
42
Ma sve je to tu ali Felco je No 1 garantiram.
Što sam im radio sve druge bi davno pukle

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Moja preporuka su Electrocup 3015. Osim cijene samih škara, za takav alat je važan dobar i kvalitetan servis. A tu je Electrocup napravio značajan odmak na našem prodručju (ima ozbiljnog distirbutera i kvalitetan servis).

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491
evo da se pohvalim stigle nove Infaco Electrocup 3015
ipak sam se za njih odlučio,
sutra je vatreno krštenje ( nadam se da će svi prsti biti na broju )

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
evo da se pohvalim stigle nove Infaco Electrocup 3015
ipak sam se za njih odlučio,
sutra je vatreno krštenje ( nadam se da će svi prsti biti na broju )
Nadam se da je vatreno krštenje pršlo dobro....:icon_thumright:. Inače, infaco ima i zaštitnu rukavicu za lijevu ruku (nažalost samo za doplatu), ali valjda su prsti na broju!!!

toni12

Novi član
Tu od
3 Ožu 2016
Poruka
24
Trebaju mi škare najviše za vinograd od 200 do 300kn.
Da li su bolje mimoilazne s jednom oštricom ili nakovanj.
Ovo su modeli koje sam stavio u uži izbor:
Fiskars PX94
Fiskars PX92
Fiskars P94
Fiskars P90
Felco 160S
Kuker 5-23
Felco 5

Nekako me najviše privlače Fiskars P90.

Najnoviji postovi

Na vrh