• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
650
da vidiš kak ju tek lako sa amortizerima iskipaš.... 😁
Nažalost, videl sam..
Ali, 110% sam siguran da prije odigne kontra kotač na prikolici bez amortizera nego sa njima. Nebitno uopće, visoki teret je problem sam po sebi i zahebe te malo brzina,malo koren obični, 2 put smo u familiji preokretali prikolicu...

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,904
Imam IMT-jku sa amortizerima i probao sam jednu bez amortizera. Moj dojam je da je bez amortizera puno stabilnija na neravnome, ova sa amortizerima je lakša za vući ali i puno nestabilnija, plus kaj je dosta viša pa je i to još jedan razlog da ju lakše prevrneš. Previše se ljulja i onda ju to izbaci iz ravnoteže.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,948
Kad u bočnom nagibu djeluje visoki teret, tada se teža pomjera na štetu nižeg točka, pomjeranjem težišta dolazi do dodatnog opterećenja nižeg točka i tad se opruga dodatno sabija i teret nakreće. Reciptočno tom drugi višlji točak, na njemu se smanjuje tetet i tad opruga na toj strani podiže teret. Ovo je neželjeni efekat opruga ili gibnjeva na osovini koje nemaju odgovarajuću ili čak nikakvu balans štanjgu.
Nažalost, videl sam..
Ali, 110% sam siguran da prije odigne kontra kotač na prikolici bez amortizera nego sa njima. Nebitno uopće, visoki teret je problem sam po sebi i zahebe te malo brzina,malo koren obični, 2 put smo u familiji preokretali prikolicu...
Mislim da pričaš o prikolici sa ogibljenom osovinom ili ipak ima i gibnjeve i amortizere.

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
650
Dečki, govorim o "feder plati" na staroj jednoosovinskoj trugi koja je kupljena dok još nisam bil rođen. Nebi ju mijenjal za ništ na svijetu. Probali smo iemtejku bez amortizera, svaka čast svima Vama koji imate više iskustva, ali tehnostrojka je SF za nju. Barem za mene.
A preokrenuti možeš i jednu i drugu i treću, shit happens

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,948
Htjeo sam da razjasnimo dali je u pitanju prikolica sa amotrizerima ili oprugama ( torziono zavojne ili feder platama).
Amortizer je nešto drugo i druge funkcije ima. Mada često se koristi termin amortizer za gibanj što je pogrešno.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,454
Traktorske prikolice s federplatama (gibnjevima) uglavnom nemaju ni balans štange ni amortizera.
…ali, bez obzira na tu manu, neusporedivo se ljepše voze po cesti i pri većim brzinama.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,948
To je dobro za puteve bez vagača. Tamo gdje je vagač oprugo pospjesuju vagavnje i zaigravaju visoki teret. Tandem osovine najbolje primaju neravnine puta.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,439
Neznam da li slika vara,ali gledam te tvorničke prikolice i sve imaju postavljene gume na uže od širine prikolice,a kad se vozi visoki teret po nagibima savki cm u širinu zbog stabilnosti dobro dođe

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,439
Moja je napravljena na šasiju tama,kad sam bio mali i uzeli su mjeru za širinu kotača od imt
i dok smo vozili sijeno,par puta je otišla na bok(sijeno bilo natovareno šire od prikolice,a kotači uže,i još visina 7- 8 bala i to se ljuljalo
Prije par godina sam preuredio felge na punu širinu prikolice nekih 13 cm sa svake strane sam dobio,i prikolica je neusporedivo stabilnija

Posljednje uređivanje:

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
566
To su ipak inžinjeri osmislili. I to je najbolje rješenje iako je prikolica nestabilnija 😂

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
64
Moja je napravljena na šasiju tama,kad sam bio mali i uzeli su mjeru za širinu kotača od imt
i dok smo vozili sijeno,par puta je otišla na bok(sijeno bilo natovareno šire od prikolice,a kotači uže,i još visina 7- 8 bala i to se ljuljalo
Prije par godina sam preuredio felge na punu širinu prikolice nekih 13 cm sa svake strane sam dobio,i prikolica je neusporedivo stabilnija
Naravno da je širi trag kotača stabilniji na nagibu, dok je iz blata puno lakše izvući prikolicu koja vozi u tragu kotača traktora. Sve ovisi o tome koje prioritete imaš. Naravno kada imaš uži trag kotača onda možeš manje (niže) tovariti na nagibu - pa si stabilniji, a kada trag prikolice ne ide u trag traktora onda opet možeš manje tovariti da lakše prođeš blato. Ponekada je brže dovesti na dvaput, nego najednom.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,439
Kod mene kad je blato ,traktor je parkiran,ali to mi ne stvara probleme,jer je traktor 4x4,a i razmak kotača prikolice i traktora je isti

Najnoviji postovi

Na vrh