• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
980
Meni se čini - onako odokativno - da se presjek te poluosovine polako smanjivao i kada je ostalo skroz malo - puklo je kristalno (onaj svijetli, hrapavi lom u sredini). Umor materijala. Samo presjek starog puknuća ovdje nije hrđav jer gore postoji mazalica za ležaj i mast je polako ulazila u napuknuti dio osovine. Možda obrađena osovina bez odgovarajućeg prijelaza (radijusa) na mjestu gdje se mijenja presjek osovine, pa bi to moglo biti mjesto odakle je puknuće krenulo, možda upitna sama kvaliteta materijala.... bilo bi dobro pregledati i drugu stranu kada se bude slagalo.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,403
Prije malo manje od 3 mjeseca je otišao ležaj na toj strani i osovina je nošena u hitner na obradu jer je mjesto gdje ležaj sjeda bilo pojedeno,možda i nije kvalitetno napravljeno a i zamor materijala je vjerojatno odigrao svoje

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,548
Ti momci su ti sjebali osovinu. Otislo ispod mjere, vjerovatno su popunili varom da bi stavili standardni ležaj. Varenjem ostala koncentracija napona i odmah je krenulo pucketanje.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
980
To je sasvim moguć uzrok, čim je poderalo dosjed ležaja na osovini znaš da je osovina bila opterećena na način koji nije konstrukcijski predviđen (a možda i nije predvidljiv), a i toplina je mogla odraditi svoje. Neke stvari nije moguće kvalitetno reparirati. Inače velika većina osovina kod prijenosa snage opterećena je svojim vanjskim dijelom promjera a centar osovine nosi relativno malo, a uvijek se podere na vanjskom dijelu. A i danas se sve dizajnira sa minimalnom rezervom čvrstoće, tako da svako manje oštećenje može postati kritično.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,403
Dosjed ležaja je se poderao kada je otišao ležaj jer je traktor s raspadnutim ležajem napravio nekih 200 metara na cesti

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,548
To je sasvim moguć uzrok, čim je poderalo dosjed ležaja na osovini znaš da je osovina bila opterećena na način koji nije konstrukcijski predviđen (a možda i nije predvidljiv), a i toplina je mogla odraditi svoje. Neke stvari nije moguće kvalitetno reparirati. Inače velika većina osovina kod prijenosa snage opterećena je svojim vanjskim dijelom promjera a centar osovine nosi relativno malo, a uvijek se podere na vanjskom dijelu. A i danas se sve dizajnira sa minimalnom rezervom čvrstoće, tako da svako manje oštećenje može postati kritično.
Repariranje moze i vrlo uspjesno, jedino ne ako je potrosena ili ostećen deblji sloj jer bi tad doslo do krivljenja osovine. To se mora odraditi sa dodavanjem matrijala koji postize istu tvrdoću ili priblizno istu, takode sa minimalnim unosom temparature na maloj povrsini da se ne promijeni postojeća struktura.
Dosjed ležaja je se poderao kada je otišao ležaj jer je traktor s raspadnutim ležajem napravio nekih 200 metara na cesti
Dali se moglo uočiti da je tocak bacao? Ako jest onda je iskrivljena osovina.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
980
Nekada su se poluosovine uspješno reparirale našpricavanjem materijala (sa nečim ovakvim: SuperJet -S- Eutalloy powder flame sprayers - Castolin Eutectic Webshop Hrvatska | Rješenja za Zavarivanje i Popravke ) ali ja mislim da je vrijeme (reparatura) lagano prošlo. Nekada su se traktori malo drugačije konstruirali nego danas a i materijali su bili neki drugi. Danas je sve napravljeno sa ograničenim rokom trajanja i sa minimalnom zalihom čvrstoće tako da je eventualna kvalitetna reparacija teško moguća. A kada više ne možeš reparirati dio - onda ga moraš kupiti (kao rezervni dio) da stroj može ponovno u pogon. Sve se svodi na to da te nekako natjeraju da moraš kupiti.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
4,183
Prva berba i odma pukla osovina. Ostalo još 5 redova na zemlji za pobrat 🤦
Mjenjao nju i ležaje pred 3 godine. Da obratim pažnju na nekaj posebno ili je to jednostavno repa od materijala? Puknula kraj zegera u sredini osovine

Prilozi

• 20260903_171605.jpg
    20260903_171605.jpg
    49.5 KB · Pregleda: 34
  • 20260903_175340.jpg
    20260903_175340.jpg
    49.8 KB · Pregleda: 33
  • 20260903_175358.jpg
    20260903_175358.jpg
    56.1 KB · Pregleda: 33
  • 20260903_185735.jpg
    20260903_185735.jpg
    52.1 KB · Pregleda: 37

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
980
Sipov berač oduvijek je poznat po repastim materijalima, vjerovatno najobičniji svijetlovučeni čelik, a kod utora za seger nema nikakvog radijusa - i tu je krenulo sranje. Promjeni i nadaj se da će nova biti dužeg vijeka.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
4,183
To sam i ja zamijetil da nema radijusa u utoru. Biudem dao kolegi tokaru da mi napravi novu za rezervu. Isto iz svjetlovučenog, al da probamo te utore malo poradit..

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,657
@Axial malo pretjeruješ u izjavama o lošim karakteristikama SIP-a...

@Matija_E30 nisam sad tu da te tješim, niti da tvoje probleme riješim, dopusti mi samo par riječi, osvrt i prijedlog.

Nikome se berač kukuruza nije pokvario usred zime, prihvati da se kvarovi događaju i drugima, a ne samo tebi.
Postupio si malo "jako". Nabavljaš zamjenu za puknutu osovinu i još naručio rezervnu. OK, ali što ako ne bude ta ista osovina više nikada puknula? Ne znaš uzrok što ju je trenutno preopteretilo, jer ne može nitko baš sve znati. Ja prvi, da se razumijemo.
Predlažem ti jedan "mekaniji" pristup, imaj dogovor s dobrim kovinotokarom, koji ima i nekakav dobar i brzi pristup lageru materijala, za eventualnu hitnu izradu, nekakve, tko zna kakve druge osovine i slično. Ako je pravi prijatelj i / ili poslovni partner, ne bude te nikada ostavio na cjedilu. Mene moji nisu, nikada.

Ove neke rasprave, kao krivo je napravljen utor za seger i tandara mandara, to su neosnovane bedastoče.
SIP je puno bolji od sličnih berača, a da se stroj radom kroz godine zamori i pokvari, Bože moj to je normalno. I ne, nitko ne može sve, ama baš sve zastoje predvidjeti. Predlažem ti, planiraj si dnevni učinak na 80% mogućnosti stroja, ako postigneš 100%, puna šaka brade. Ako bude kvar i zastoj, pa učinak 70%, sjedni na kraju dana i zapjevaj. Ti si jedan od rijetkih mladih u HR koji se dokazao radom, hebeš norme i sekiraciju radi zastoja.
Ljudi idu na godišnji, budala se zabije u njih i nema njih.
Krenuo si pobrati parcelu kukuruza i pukla osovina, ne osovina nije iz "repe", materijal je primjeren, ali stroj je prethodno bio nebrojeno puta preopterečen. Ako sutra ne bude novog dana, badava tebi još dvije iste rezervne osovine, (a meni novo metalno koljeno) nema jutra, nema sutra.

Drag si mladi dečko, svi smo se mi kroz život nasekirali i popravljali, tebi to odlično ide - rješavanje tehničkih problema mislim, zato samo uživaj.

Najnoviji postovi

Na vrh