Re: šljivarstvo
možete vi računati i praviti kalkulacije kakve god hočete. to sam i sam radio zadnjih 6-7 god.
budučnost na papiru mi je jako lijepo izgledala.
za razliku od jednog mog kolege ja sam ukalkuliro u svoje proračune i gubitke od 50% ( za nedaj bože)
i sa takvim računom ( a nije bio velik) bio sam zadovoljan.
međutim sada kada cijene naših sirovina padaju, rakiju nam zabranjuju, a sjetite se koliko je u zadnjih 5-6 godina gnojivo poskupilo, zaštitta itd.
kad se sjetim godina kad sam bačvu lože mogao kupit za 400kn, gnojivo 7-20-30 za nekih 200kn , neka dobra sredstva za zaštitu za nekih 100kn, dođe mi da plačem
tada su i naše cijene bile drugačije, sječam se višnje 3.60- 4kn
a sada znate pošto je nafta i sve ostalo, cijena višnje prošle godine 3kn,
berba nove višnje je za oko mjesec dana, a nije ni prošlogodišnja isplačena
ni sva šljiva nije isplačena
ove godine višnja biće 2kn
ajd tko će mi sad napravit kalkulaciju???
kaže jedna gospođa ,ako želite ući u evropu morate povečati proizvodnju
kako???
ovi dosada posađeni vočnjaci nikako
kaže gospođa : ha višanja mora dati 40 000kg
kako???
u sklopu sa 500 kom na ha to je 80 kg po stablu??? nikako
a tko nas je tjerao da tako sadimo? nitko
pitam se u ovoj našoj zamlji jel postoji itko pametan?
koji je mozak u ministarstvu, i koji ga je stručnjak savjetovao da tako radi, to smislio
država je poticala sadnju "zaostalih " vočnjaka, a uz to zna se da puno njih nije ni posađeno
tko je sadio zadnjih nekoliko godina vjerojatno zna i sa kakvim sve sadnicama se sadilo
i sada bi mi trebali u evropu
ma dajte
ali ko voli nek izvoli
iz iskustva mogu vam savjetovati, najlakše je posaditi vočnjak, obraditi nije problem i sve ok
ako možete sami sebi zagarantirati otkup i plačanje otkupljenog onda dobro , sadite ga
samo nakon 5-6 god kad šljiva urodi cca 25-30 t /ha a vi imate 5ha znaći cirka 125-150 tona šljive
a kupca nigdje ili vam dođe i ponudi 1.3kn a plačanje jednog dana...
možda ćete potpisati s nekom firmom i ugovor,da imate na papiru. ( znate što možete napraviti s njim)
to si obavezno uračunajte u kalkulaciju
a što se tiće sorti
tu j... lud zbunjenog
ovisi o trendu i modi, pa ako možete predviđati što će se tražiti za 5 god samo naprijed
moj primjer je šljiva stenly i čačanka rodna. kad sam sadio čačanka je bila in a stenly out
ja posadio 150 čačanki i 300 stenly i svi me proglasili ludim što sadim stenly
a sada dođe mi kupac i traži stenly, neče čačanku
ako i hoče neće da plati kao za stenly
???
ili kad sam prije 5-6 godina htio posaditi jabuke sorti Florina ,Topaz, Enterpreis itd. znaći one kao poluekološke
svi me proglasili luđakom (pa i HZPSS) a pogledajte sada te jabuke( eh što ih neposadi)
I da završim, za razliku od mog kolege (koji se razočarao) moje kalkulacije su bile realne i još -50% (za nedaj bože)
ali mislim da ču se ove godine i ja razočarati