Za izvoz sadnica potrebno je naći firmu koja može izvesti i firmu koja može uvesti, uz puno dokumentacije i potvrda za ovo i ono. Tako da se od njih niko neće da bakće sa malom količinom sadnica. Oni hoće da rade ako je bar šleper u pitanju a ja nemam ukupno toliko sadnica.
Da imam mali rasadnik. Neću imati ove jeseni sadnica Felicije jer nisam kalemio prošle godine. Zbog slabe prodaje ove sorte prethodnih godina. Kaže narod da kasno stiže i da je treba prskati. Navikao samo kad rodi da nešto malo ubere, a ostatak otrese šibom. Malo je ozbiljnih proizvođača koji shvataju da je šljiva Felicija tražena roba i da u to vrijeme nema druge šljive bar u mom regionu što prestavlja veliku prednost.
Kalemim trenutno sad nešto pošto imam naručeno, pa ću onda iskalemiti malo više odnosno biće za sledeću godinu.
Srećom ima vode koliko god treba pumpa se negasi inače da nije toga otišlo bi sve u belaj.
Evo kako izgledaju šljive slikano 10.07.2012.
Sve sadnice su jednogodišnje uglavnom sa prevreminim granama.
Nije reklama nego da opišem i pokžem šta je kvalitetna sadnica, odnosno da kad se kupuju sadnice da se ne uvljuje sve i svašta jer ljudi obično početnici se slabo razumiju u kvalitet sadnica. Kvalitetna sadnica treba da ima zdrav i razgranat korjen, da je visine najmanje 1.6m sa prevremenim granama ili bez (u zavisnosti od sorte i voćne vrste). Da je pravilno odrvenila odnosno da nije forsirana u drugom dijlu vegetacije inače kao posledica zna doći do izmrzavnja u toku zime.
a evo i slika podloge za vrijeme navodnjavanja, lijevo je šljiva u sredini breskva, a desno kruška i jabuka