• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SOJA sjetva-žetva 2007.-2008.-2009.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
B

Bobo

Guest
Re: Soja 2008.

Lopata je u kadar uletjela eto, tako... S njom je stari lopatao nesto po prikolici, jer mu je valjda bilo dosadno...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

a i vidi se na onom pogledu u prikolicu da nesto nije bio 100% zadovoljan ;) Jesi Bobo opet nesto krivo radio ;) ?

B

Bobo

Guest

Nije na kombajnu vjetar bio 100% otvoren, pa je bilo puno sjemenki kojekakvih korova, pa ono...

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

kombajniranje soje...
DSC07321.jpg

S

seljaček

Guest

Kakvi su prinosi soje u podravini i okolici i dali se zna cijena kolika je ove godine??

B

Bobo

Guest

seljaček kaže:
Kakvi su prinosi soje u podravini i okolici i dali se zna cijena kolika je ove godine??

Kako cujem i spijuniram okolo da bi cijena trebala biti oko ili preko 2kn/kg, s cime bih bio zadovoljan. Suskalo se da bi cak cijena mogla biti i 2.5kn, a to je onda stvarno OK.

Nas vise brine kolika ce kvota biti ove godine, jer cijena ce biti zadovoljavajuca. No ako kvotu podignu nebu pod oblake...

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

seljaček kaže:
Iskreno nemam pojma, to sam uslužno vršio. Čovjek je imao soju "za sebe", tj za prehranu stoke, nije prodavao.

B

brundalo

Guest

Ja iman jedno pitanje za vas proizvodjace soje a i nesto iman za rec o tome.
Dakle jel vi soju prodajete Agrokoru? I dali oni vrse ljustenje ili vi?
Meni je Zadar tu pod nosom a i plovio san pa san relativno cesto dovozija soju u Zadrsku sojaru. I dan danas se nemilo uvozi iz Brazila.
Lani su prodavali ljusku soje za male pare i to u rinfuzi.Ni u teoriji nisi moga doc tamo sa svojim vricama, mislim na one dzambo vrice i zapakirat to. A to je koliko znan dobra hrana za blago. Sta se tice cijena ovdi je lani bila tostirana soja po 4 kn kilo. Mozda koju lipu vise-manje

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932

nije nikod nas bilo puno skuplje,zadnji put kad sam kupio bilo je proljeće i koštala je 4,3 kn/kg.. što se mene tiče,SRAMOTA NAD SRAMOTAMA da sojinu sačmu iz Brazila uvozimo!!!

a da je dobra,nema se šta pričat...najbolje proteinsko krmivo!

B

brundalo

Guest

@ abrkili..viruj mi na ric da san ja bar jedno 20 ako ne i vise puta bija u ZD iskrcavat soju iz Brazila i to sa brodon cca 30000 tona nosivosti.

B

Bobo

Guest

Ja znam gdje dio te soje iz Brazila zavrsava...

A sramota da se uvozi... Abrkili, da se i tebi takva prilika pruzi, vraga ju ne bi uvozio ;) Vjeruj mi, dobri su novci u toj soji. DOBRI.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932

ma nek se oni j... ja sijem grašak na proljeće,pa mi neće trebat sojina sačma.. ;)

T

takor

Guest

Pozdrav.
Moze li netko od proizvdaca napisati koji sredstvima i kad vrsi zastitu od korova u soji ?

B

Bobo

Guest

Danas sam saznao kvotu za soju... 26 metara po jutru. Ja zadovoljan

A na ova dva pitanja iznad, ne znam odgovor, posto u zadrugi dignem sjeme koje mi daju i prskam sa sredstvom koje takodjer tamo dobijem...

B

Bobo

Guest

DA, DA, DA... 26 po hektaru...

Kod mene se sve racuna u jutrima, pa se pogubim...

Inace smo prinos imali ~31 dt/ha... Soja je bila zadovoljavajuceg izgleda, ali je bilo i uzasnih njiva koje sam jedva izvrsio. Sve u svemu, dobro je...

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423

čuo sam da soju ne diraju divlje svinje dali netko ima iskustva sa tim

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149

brundalo kaže:
@ abrkili..viruj mi na ric da san ja bar jedno 20 ako ne i vise puta bija u ZD iskrcavat soju iz Brazila i to sa brodon cca 30000 tona nosivosti.

Mislim da je u nekim europskim zemljama bilo zestoke rasprave oko GM soje, trazili su da se odobri sijanje GM soja jer ameri i juzna amerika uveliko proizvode GM soju a europske zemlje uvoze preradjevine, izmedju ostalog i od te soje a nedaju seljacima da istu proizvode i nisu konkurentni uvoznoj jer je velika razlika u prinosima.

Navodno da je prakticno nemoguce utvrditi kemijskom analizom koja je koja samo mozete vjerovati proizvodjacu na rec da nije GM soja. Pretpostavljam samo oni koji su je proizveli znaju koji su geni mjenjani.

B

BAJA

Guest

soje sijem najvise i sto se tice roda sve od njiva zavisi i od gnoiva.Svasta sam isprobavo sto se tice gnoiva izvadis analizu zemljista pa ces videt kojoj parceli sta treba od viska neboli glava.a za prskanje trave evo moj primer kako ja prskam;spremim zemljiste zategnem je odma za setvu cim vreme dozvoli to je otprilike do desetog aprila ostavim ga do otprilie 15 najsak dana posijem i onda sacekam par dana i dok jos nije pocelo nicat oprskam totalnim herbicidom 1 litrom po jutru da unisti onu sitnu travu a soja jos nije pocela nicat kada soja pocme nicat ona sitna trava crkava e posle kad soja ima prvi trolisak onda je prskas od zavisnosti koje trave opet ima usko lisnate ili siroko lisnate obicno koristim pulsar kobru harmoni pivot i posle ako ima sirka fuzelend mora biti cista njiva ako sve uradis na vreme i dozama otrova ni premalo ni previse ak ti nesto nije jasno slobodno pitaj

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh