• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SOJA sjetva-žetva 2007.-2008.-2009.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149
Re: Soja 2008.

BAJA kaže:
soje sijem najvise i sto se tice roda sve od njiva zavisi i od gnoiva.Svasta sam isprobavo sto se tice gnoiva izvadis analizu zemljista pa ces videt kojoj parceli sta treba od viska neboli glava.a za prskanje trave evo moj primer kako ja prskam;spremim zemljiste zategnem je odma za setvu cim vreme dozvoli to je otprilike do desetog aprila ostavim ga do otprilie 15 najsak dana posijem i onda sacekam par dana i dok jos nije pocelo nicat oprskam totalnim herbicidom 1 litrom po jutru da unisti onu sitnu travu a soja jos nije pocela nicat kada soja pocme nicat ona sitna trava crkava e posle kad soja ima prvi trolisak onda je prskas od zavisnosti koje trave opet ima usko lisnate ili siroko lisnate obicno koristim pulsar kobru harmoni pivot i posle ako ima sirka fuzelend mora biti cista njiva ako sve uradis na vreme i dozama otrova ni premalo ni previse ak ti nesto nije jasno slobodno pitaj

Znaci napravis predsjetvenu pripremu cekas oko 5 dana i onda sijes i poslije nekoliko dana prskas totalnim herbicidom dok soja nije jos proklijala.
Nesto sam slicno procitao da u Vojvodini rade i sa suncokretom.

B

BAJA

Guest

sa suncokretom neznam ali sigurno rade samo vise od 5 dana da trava pocme da raste oko 15 dana sacekam pa onda sijem i kroz najvise 5 dana prskam totalom

T

tomonh

Guest

Postao/la snupy dana 14 vel 2009, 00:15

čuo sam da soju ne diraju divlje svinje dali netko ima iskustva sa tim
Svinje obožavaju rovariti po soji nakon nicanja. Kod nas u lovištu Žutica ogromne su štete na usjevima. Kad soja naraste manje ih zanima zbog žita pa kukuruza.

T

tomonh

Guest

Sijal bi soju na zemlju gdje sam imal kukuruz tretiran lumaksom,a čital sam da on ima ograničenja za grašak jel ima tko kakvih iskustava sa sojom...

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430

Najsigurnije ti je nazvati na info telefon proizvođača herbicida ili njihovog terenskog savjetnika.

T

tomonh

Guest

Hvala. Koliko stavljate gnojiva i kad za soju. Još ju nisam sijal pa nemam iskustva. najesen prije oranja stavil sam oko 300 kg/ha 7-20-30 i malo ureje za kukuruzinac. pred sjetvu sam planiral petnajsticu i neznam kolko ureje...Koje sorte sijete i kakve prinose ostvarujete? Kod mene dvije table su srednje teške ajedna teška po pitanj obrade na koje planiram stavit soju.

B

BAJA

Guest

sto se tice gnoiva na zemljama gde je bio kukuruz sad bacam samo 100kg.mesanog jel ima dosta gnoiva i od prosle godine.i na ove druge zemlje sada bacim 150kg mesanog i posle 70 80 do 100 ana ili kana i prskam je prehranama preko lista ma nije tolko gnoivo bitno kolko bacis da bacis bitno da nema ambrozije to jest svakojake trave nju trava najvise ubije. a ostalo kako bog kaze i tako dalje. Sto se tice sorti neznam kod vas je tisa ika itd. a kod nas balkan afrodita dukat alisa itd. moj stari u koskoj sije iku i onako zadovoljan je. :)

T

tomonh

Guest

Kolega zvao u Agropreradu več mjesec dana za koperaciju soje. Svaki put mu veli nazovi za dva tri dana. U petak mu rekli da danas nazove,a od sutra da su sklapanja ugovora. Danas su ga odbili.Navodno da su smanjili kvotu sa 10000ha na 3600ha,te da prednost imaju dugogodišnji koperanti. Nek proba nazvati za tjedan dana pa možda ima nade... Dali ste upoznati sa tim...?

R

Rajtek

Guest
SOJA sjetva-žetva 2009.-2010.-2011.-2012.

Tko planira sijat soju ove godine ???
KOje sorte sijete???
Gnojidba???
Način sjetve???
Sjetvena norma???
Zaštitna sredstva????

Ja planiram zasijat jedno 15 Ha.
Napravil sam ugovor o kooperaciji sa Agropreradom iz Ivanić Grada.
Od sjemena mi nude Anicu, Podravku i Iku .
Budem sijo sve tri.
Gnojidba 500 kg 15:15:15 po Ha uz obaveznu bakterizaciju sjemena.
Planiram sijat sa žitnom sijačicom Amazone D7 zatvaranjem svakog drugog reda.
Zaštita- imam za 2 Ha Dynama- našo negdje u ormaru, a ostatak budem s Herbosovim Leopard+Bazano.

Jel možda tko sijo s Amazonom D7, kak se štela????

B

Bobo

Guest
Re: Sjetva SOJE 2009

Mi cemo sijati ove godine oko 10 jutara...

Sjetva: Takodjer zitna sijacica, svaki drugi red

Sjetvena norma: oko 70kg/jutro (120kg/ha), nikad nismo radili bakterizaciju, ali bome ove godine hocemo!

Gnojidba: Pojma nemam sto cemo raditi ove godine, ali 15-ica obavezna 150kg/ha, a prihrana po potrebi (koliko bude bilo novca)...

Sorta: sto dobijemo od Kutjevackog kombinata, to sijemo. Oni imaju samo jednu sortu i to je TO, izbora nema :?

Zastita: Isto kao i sa sortom, sto mi daju, s time prskam... Planiram odmah poslije sjetva pokusati soju povaljati i radi lakseg kombajniranja a i radi boljeg kontakta sjemena sa zemljom.

Eto...

nikola2104

Novi član
Tu od
19 Sij 2009
Poruka
25

50 HA
BAKTERIZACIJA + 150 KG 15x15x15
SORTE SLAVONKA I JOŠ NEŠTO OD RANIJIH
ZAŠTITA LAGUNA + HARMONY

M

MaliBrko

Guest

45ha
osnovno prskanje Senat 0,75kg +1l duala na hektar
korekcija LAGUNA
predsjetvena gnojidba 150kg/ha NPK 15-15-15
prihrana s kultivacijom 150kg/ha KAN
SORTE: Podravka i Dijana
baktrizacija obavezno
na međuredni razmak 50cm

T

tomonh

Guest

Mi planiramo oko 35 ha. Sijat čemo sa rotosemom da sve napravimo u jednom prohodu,svaki drugi red. Kako i u čemu mješate sjeme sa bakterijama kad one nesmiju bit izložene suncu itd. Al če ove godine soje bit ko lani kukuruza i opet pušing. :shock:

T

tomonh

Guest

Ako nemate ugovorenu sjetvu jel je problem sa otkupom, Kome ju prodajete?

M

MaliBrko

Guest

a neznam kako ide bez ugovora ja inače radim s ŽITOM OSIJEK

B

Bobo

Guest

Bez ugovora nema posla...

Pre velik je to rizik u nasoj drzavi...

M

miroslav k

Guest

UGOVORIO SAM 5 HA
SORTA BALKAN
RAZMAK NA 70 CM NA 3.3CM GUSTINE
BEZ NPK I BEZ BAKTERIJA UVEK TAKO U SOJU NISTA
ZAŠTITA PULSAR+HARMONI ILI BASAGRAN+PIVOT ILI DINAM+PIVOT A MOŽDA I ACETOHLOR

T

tomonh

Guest

Kad preko ugovora sve je skuplje 20-30%. Pšenicu i kukuruz imam ugovor o otkupu. U ugovoru piše da ako neuzmeš za više od pola kredita kaj ti daju da plačaš kamate a još je sve turbo skuplje.. Kak bakterizirate sjeme?

M

MaliBrko

Guest

lijep neđeš neko korito nasipaš soju unutra i u malo vode razmutiš cjepivo i poliješ po soji i mješaš il lopatom il ručno

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh