• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SOJA sjetva-žetva 2007.-2008.-2009.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
R

Rajtek

Guest
Re: Sjetva SOJE 2009

To je samo gola kalkulacija kaj moramo dat da bi posijali i kaj dobijemo na silosu na kraju....
A di su još amortizacija strojeva, zakup zemljišta, razni doprinosi državi....
Eto kak je nama seljacima lijepo.....

D

draž

Guest

pozdrav zanima me kučna prerada soje za stočnu hranu jel postoji neka preša ili šta več za preradu soje i jel je takva soja dobra za ishranu stoke

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Malo off:imam doma takav kultivator za prodat,ako je tko zainteresiran može se javit..
Na koliko cm su redovi soje??

K

KRESO

Guest

dsc00107l.jpg

ti si iz slatine??

T

tomonh

Guest

Našel sam na soji da neka gamad buši listove,mjestimično. Soja mi izgleda šaroliko tamnjiji i bljeđi redovi,dobro napreduje. Zaoral sam sedmicu oko 250kg/hajesenas i malo urea,prije sjetve oko 130kg 15ice,cjepil sam soju.Gledal sam korjenje al nema baš nešto kvržica. Neznam dal da dodam malo kana. Jedan red taman,a do njega bljeđi.

B

Bobo

Guest

Ta gamad, je najvjerovatnije crna, bodljikava gusjenica, a to je gusjenica leptira ADMIRAL koji je u velikom broju dosao iz, nagadja se, afrike i posebno voli unistavati soju. Ako imas preko 2 gusjenice na 1m2 preporuka je prskati odmah, jer je to previse gusjenica i steta na listu soje moze biti i do 90%

Ja sam na jednoj njivi koja je prije zakupa bila pod korovom dvije godine i tu posijao soju, posto leptir jajasca postavlja na korov da se licinke mogu hraniti peludom, a na toj njivi boce u izobilju, jos nisu presle na soju, al to uskoro ocekujem. prskanje prvom mogucom prilikom jer ih tamo imam oko 15 komada na jednoj biljci, sto bi na metru kvadratnom znacilo preko 100 komada mjestimicno...

Stanje mi je na toj njivi alarmantno, bas zbog tih korova, a tamo gdje je soja cista tamo ih nema...

M

MaliBrko

Guest

Dečki prskajte i potamanite tu gamad.
kod mene je neke god bilo te guzsjenice pa sam prskao a moj kolega nije pa su mu dobrano smanjile urod:
KAN nemože škodit al ako češ bacat KAN gledaj da pred kišu baciš

B

Bobo

Guest

KAN cu ovaj tjedan bacati... ali necu pretjerivati...

Prskanje ce isto ovaj tjedan biti obavljeno, a sve mi se cini u naredna dva dana...

Moj ujak odlucno negira da u nasem kraju ma tih "crvi" kako on kaze a danas nisam stigao da mu odnesem par uzoraka, pa da se i sam uvjeri...

B

Bobo

Guest

Jel ima u tvom kraju one sugave gamadi sto jede soju?

R

Rajtek

Guest

Ja ih u subotu nisam zamjetil, al danas budem išo malo detaljnije preošvrljat po tabli....
Vidio sam u kukuruzu kak je smazan osjak ko na slici, još sam si mislil od kojeg je to vraga tak sprženo, a ono ta gamad....

M

MaliBrko

Guest

ima kod nas te gamadi sam kod mene nema jer nema osjaka
a možda navrate

T

tomonh

Guest

Sa kojim sredstvom tu gamad rješit. Ja sam ih zamjetil u dva otoka po 20-30 kvadrata. Pa sam mislio da poprskam samo taj dio i malo okolo. ako ču sve prskat onda ču folijarno prihranit. Jel od kana po ovoj suši nebu vajde. Kod mene na zimskoj brazdi pukotine dva centimetra.

M

MaliBrko

Guest

Pa s nejim sredstvom kao što je Cromorel il tak nešta
a KAN neznam kak bi bilo kad nema kiše a ovak na suncu mislim da mu je smanjena djelotvornost
ja sam bacio kan rasipačem i prošo s kultivatorom tak da sam ga strpo u zemlju

R

Rajtek

Guest

Ja sam jučer išo malo detaljnije prošvrljat po soji tražeći tu gamad, al nasreću nisam ih našo.
Ali, našo sam neš drugo, od ovih kiša u zadnja dva tjedna, vidim da se diglo sitnih korova, soja je zatvorila redove, sad sam malo u strahu jel se budu ti korovi uspjeli dignut ili ih bude soja ugušila???
Jel se uopče smije više soja tretirat herbicidima.
Ja sam išo u split aplikaciju Lagunom....

M

MaliBrko

Guest

pa nesmije se tretirat kad soja počne cvasti
al Laguna ti djeluje 2-3 tjedna na korov tako da mislim ako je počela zatvarat redove da neče biti korova

T

tomonh

Guest

dal se može sa<direktom od veterine poprskat ta gamad u soji

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh