• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SOJA sjetva-žetva 2010.-2011.-2012.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
Re: Sjetva SOJE 2009

da sam ja dobio sjeme ja bi nju jučer zasijao,nemam se šta bojati mraza.
za gnojidbu sam odlučio da ću ići sa 300kg/kj 15-15-15 iako sam ovdje od više ljudi pročitao da nema potrebe za tolikom gnoidbom,ali ja ove godine prvi put sijem soju pa ipak neću štedjeti.kod mene je dosta ljudi pokušavalo sijati soju i mogu reći da baš i nije bilo uspjeha,pa ja želim da pokušam i da vidim kako ću ja proći sa istom.imam 6 jutara super zemlje koju sam si ostavio za soju i 1 jutro teške crnice na kojoj je do prošle godine bila livada koja nije održavana.svi kažu da sam lud što ću ondje sijati soju i da od toga nema kruha,ali ja im želim dokazati suprotno.pa valjda će mi uspjeti.

daniel2356

Član
Tu od
14 Svi 2009
Poruka
550

sretno bilo sa pokusima, jel budeš ostavio jedno jutro da probaš bez gnojiva kak si reko? ja još nisam ni repu posijao, a kamoli da bi soju išao sijati, moram prije nje kukuruz i suncokret. kod nas ta kiša mrlja, brlja, ni u polje se nemože.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

ni kod mene se ne može u polje,jučer me kiša uhvatila u sjetvi kukuruza,a već je bilo i od prije dosta mokro.nadam se da više neće padati.što se soje tiče ići ću sa gnojidbom kako sam i napisao,neću reskirati odmah prve godine.

T

tomi539

Guest

trebam pomoc naime posijao bih hektar soje za svoje potrebe al jos nisam sijo tu kulturu pa sad me zanima kako posijati neki vele na zitnu sijacicu da se zacepi svaki drugi red a ovaj na agronomskom institutu mi je reko da sijem svaki red da nema nikakvih problema ,cuo sam da neki siju i na kukuruznu sijacicu molim pomoc

F

Fendt 309

Guest

Ja sam lani sijao soju prvi put i zadovoljan sm.Jedno pola rali sam imao na livadi i bila je dobra,čak i odlična jer je tu bilo više vlage nego u polju.Amazonka 2,5m svaki drugi red.Ove godine idem u kompletu s roto drljačom, sam da vrijeme dopusti.Gnojim sa 200 kg 15 15 15 po rali.

T

tomonh

Guest

kod mene također mokro di planiram soju,pa smo danas tablu kukuruza rješili

B

Bobo

Guest

Soju mozes sijati s cime god zelis, samo da ne lomi zrno. Mi smo sijali s kukuruznom sijacicom sa isjecenim sjetvenim plocama da vise baca zrna (mehanicka OLT sijacica). Vidio sam primjera gdje ljudi siju soju u dvored, tak oda sjeme sipaju u kos za gnojivo, i tako ispadaju dva reda jedan kraj drugog.

Mi sad sijem osa IMT zitnom sijacicom i zadolvoljni smo ovim nacinom sjetve.

Imaj na umu ako ces sijati kukuruznm, mozes soju kultivirati i tako ju dosta efektivno rijesiti korova, a ako ides na gusci sklop, obavezno prskanje protiv svega i svacega. Poslije sjetve obaveznoe PRE-EM prskanje s bilo cime, da malo uspori korove da soja dobije prednost, a u korekciju se ide s LAGUNOM najbolje u split aplikaciji ako se radi o puno korova ili full doza od jednom. Ako ima lobode (zeljika), obavezno uz prvu primjenu lagune ide i HARMONY, jer se kasnije tesko rijesiti ovog korova koji zadaje puno muke u zetvi.

U

ursus4514

Guest

E...toliko sam ceko sjetvu soje, i evo stigla je neki su svoje posijali....neki jos nisu kao ja, ali posijo sam kukuruz...jos mi je ostalo oko 20kj soje...sijem soju sorta IKA sa gnojivom se nisam pretrgo 200kg/ha a negdje i po 150kg/ha... :cry: :cry:

U

ursus4514

Guest

josip123 kaže:
gdje si nabavio iku?u agronomu je nema.
Sorry, tek sam sada vidio...post..a IKU nabavio...kod starog u poljoprivrednoj apoteci gdje radi...sto je bilo..sve je oslo, ako treas mogu pitat starog mozzda ima?? :?: :?:
Jer znam da smo kod strica sijali sve je obiso i nije bilo stari je reko nes da mu moze nabavit... e sada ..a stric je cijelo selo i duzu okolicu obiso kaze nissta....! ;)

H

hurliman122

Guest

Ja sam do prošle godine bacao oko 300kg/ha 15-15-15 ali ove godine sam smanjio na 150 kg a na nekima sam išao sa 100kg 15 i 100kg KAN-a a na 1 jutro neću baciti ništa pa ću na kraju da vidim razliku,jednostavno ne mogu da vjerujem kako polovica ljudi u selu ne baca ništa a prićaju da imaju veći prinos.Prošlu sam imao 20m/jutro.

T

tomonh

Guest

Meni su u bc-u pričali da nije dobro za soju stavljat 15icu zbog oblika dušika,da se onda neaktiviraju bakterije ako je izvršena bakterizacija...

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378

A kjoje preporučuju predsjetveno jer 90% nije išlo s osnovnom gnojidbom...

B

Bobo

Guest

tomonh kaže:
Meni su u bc-u pričali da nije dobro za soju stavljat 15icu zbog oblika dušika,da se onda neaktiviraju bakterije ako je izvršena bakterizacija...

Lane vrsio bakterizaciju i bacao predsjetveno 15-15-15 i bakterije su se primile... Ove godine ponovio istu stvar, i kad soja poraste, ako se sjetim ovoga, vidjet cemo sto ce biti.

T

tomi539

Guest

a kaj velite na ovo kaj je reko ovaj sa agronomskog fakulteta da sijem svaki red na zitnoj sijacici on je teorija al kak je to u praksi

H

hurliman122

Guest

Imam jednog prijatelja koji je sijao sa žitnom i znam da mi je samo rekao da to više neće probati.Susjed je probao i sijati na 7ocm jer nema 6-rednu sijaćicu,zato sam mu ja ove godine posijao na 50cm.Na 70cm stabljika ima više mahuna nego na 50cm ali u prosjeku ja opet imam više.Po mom mišljenju oni koji siju na 70cm troše malo manje sjemena ali imaju više problema sa korovom jer soji treba više vremena da sastavi redove.

S

SOKAK

Guest

tomonh kaže:
Što se tiče gnojidbe soje treba joj dušika 20- 50 kg/ha ako se radi bakterizacija, a ako ne onda treba i do 200 kg dušika po ha. Ja svake godine idem u predsjetvenu gnojidbu sa 15 cca. 400 kg/ha i 150 kg KAN-a u kultivaciji i nemam nikakvih problema sa bakterizacijom.
Jedino dušik iz uree može negativno utjecati na razvoj bakterija i to ako se ide više od 100 kg/ha.

B

Bobo

Guest

u jesen obavezno zaoravam 79kg/kj UREE i predsjetveno samo s 15-icom. NPK ide u prosjeku 100kg/kj i korekcija po potrebi KAN, jedan put obavezno, a drugi po potrebi. Nikad problema s ovakvim nacinom gnojidbe. U soji obavezna bakterizacija.

U

ursus4514

Guest

Evo..napokon i ja prve redove soje IKE posijo..jos nisam gotov jucer sam prva 4 hektra posijo lagno dok se moja sijacica uhodala...: jos cu sijat....15ha...evo koja sličica...: :arrow: :arrow:

Uploaded with ImageShack.us

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

evo malo videa od jučerašnje sjetve soje
[youtube:h2jjk37e]Sx190sM92vk[/youtube:h2jjk37e]

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386

malo ga samara dok je spustena sijacica :)
a kako je u transportu sa podignutom i napunjenom?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh