čovječe par kombajnera koje znam da imaj stol za repicu nikad ih nisam vidio u soji sa njim,čovječe!ali ako si ti sa njim to radio onda ureduBobo kaže:Covjece, ako soja polegne, zmajevo vitlo se stopa do iznemoglosti, pa stalno cupaj soju s desne strane kad se namota. Kad ga dignem skroz gore, ono je svejedno u soji nekih 30-40cm, sto je previse a usporiti ga vise ne mogu, pa onda mlati soju i otresa mahune.
Josipov heder za repicu, em je uzi, em moze vislje vitlo podici, (ali ga isto tako moze spustiti i do zemlje), em je stol duzi, pa ako vitlo ista i "omane" stol ce pokupiti. Samo da bocnu kosu imam u soji, preporodio bih se. Zato sto je stol duzi, vidis bolje kosu gdje se nalazi, pa mozes i nize kositi... Ja tu vidim samo prednosti nad standardnim zmajevim zitnim hederom.
Svakako vrijedi probati, mislim da ce to ici bolje nego sa zitnim hederom.
ne sporim o tvojim iskustvima i ne pametarim ali dozvoli da i ja imam mišljenje i nešta skromnog iskustva i zato mislim da mu stol ili bočne kose ne mogu pomoči u soji.baš bih volio da netko od kombajnera da još komentar o tvom prijedloguBobo kaže:Gledaj, na zmaju nemas opciju da ti se heder svaki puta spusti na 7cm od zemlje i da ne moze dirati zemlju, dok to svaki drugi normalan kombajn ima, tako da mozes sibati koliko brzo zelis. Dok na zmaju nadjes savrsenu visinu reza, vec je dosao kraj njive i opet ispocetka.
Zmaj 142 u zitu s 4.20 nekad ima problema, a zamisli ga tek u soji. Nisko kosis, bubanj pun mase a njiva neravna, pa deres po zemlji i te fore.
Ne znam, nemam iskustva sa hederom za repicu, ali iskustva sa zmajem imam i previse. Da imam takav heder kod kuce, probao bih bar jedan krug obici, pogotovo ako imam poleglu njivu sto je u soji cest slucaj.
zašto stalno spominješ visinu reza?pa ne kombajniraš po asfaltu da je sve idealno ravno pa samo teraj.mota se soja i na vitlo od fahra a to ljudi riješavju tako da na vitlo stave pvc cijevi.i dalje mislim da sa stolom ni ne pokušava jer neznam kako bi mu to pomoglo bez obzira na tvoj prijedlog u prethodnom postu.al valjda čemo čuti još koji komentar pa da vidimoBobo kaže:Volio bih i ja cuti, ali od kombajnera koji soju vrsi zmajem...
Vrsio sam ju i ja s Fahrom pa nastimas visinu reza i samo vozi, onda ti ne treba nista, jer i vitlo mozes podici taman koliko treba da soju ugura u heder, a tocno visoko da se ne namotava oko osovine vitla.
čuj ja ne mogu znati tko je sada u pravu ali vam mogu reći da vas obojicu razumijem o čemu pričate,a i da u vrijeme žetve soje imam namontiran adapter za kukuruz na svom kombajnu pa ću soju vršiti sa bratićevim kombajnom.i bratić ima stol za u.repicu pa ću vidjeti ako budem imao vremena da ga namontiram pa da mogu probati vršiti sa stolom.iskreno ja i bratić smo o tome već razmišljali dok je on sijao soju ali nikada nismo probali na taj način vršiti.znam da zmajevi,NH-i i laverde imaju heder za soju ali nikada ga nisam uživo vidio pa ni neznam kolika je razlika između žitnog adaptera,stola za u.repicu i hedera za soju.lukoil kaže:da je stol dobar za vršit soju vjerovatno mu naziv nebi bio stol za repicu već za soju.vjerovatno i ti josipe kad si kupovao stol nigdje nisi vidio da ga itko spominje za soju.nas većina u nedostatku novca skloni smo koje kakvim eksperimentima koji nekad poluče rezultat a nekad ne.krivo mi je sto je kolega bobo reagirao kao da je to normalno koristiti za soju i da smo svi budale koji to ne radimo. kažem da nikad to nisam vidio bar ovjde kod nas daj bože da funkcionira pa cemo odsad imati manje rasipe tj. veće prinose soje.