• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sprave i ostala pomagala koja koristite za sječenje drva

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191

Uploaded with ImageShack.us
cijevi su 30x30
ukupna dužina gornjeg stalka svaki je 133 cm od toga nogari su 20 cm a tovarni dio 110 cm
širina unutarnja 41 cm svaki stalak
Donji stalak ti je 78x 46 cm
ovih 8 komada u što se nastavljaju gornji stalci su dužine 15 cm a razmak između svakoga(od sredine svakog) 25 cm
nogari su dužine 9,5 cm
E sad ovakve dimenzije sam si napravio što mi je vodilica na pili 50 cm tako da mogu od cuga prerezati sve.Znači možeš si sam korigirati mjere kako ti je zgodnije na duže cjepanice, na ovome mogu rezati na 25 cm i na 35 cm nadam se da sam uspio objasniti ak treba napravit ću i video:eek:: a da ovih 8 komada od donjeg stalka unutarnje dimenzije su 33x33 mm .

toma 3340

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
888
e baš ti hvala, ovo koda je netko radio mjere za mene, sve paše, ja sad to lijepo samo prekopiram, i kod mene je 066 i 50cm vodilica u pitanje tako da i to paše.

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
Baš mi je drago ako sam mogao pomoći ,evo već sam ispilio oko 15 m drva " za probu" i super sam zadovoljan sa stalkom . Ako si primjetio na donjem stalku sam navario karikicu tj "oko " da mogu i sa gurtnom steći ako se klimaju drva (vidjet ćeš na drugom stalku dolje malu karikicu a tako i sa druge strane).Još ću poslikati slikica i staviti na moj profil da se vidi izbliza.

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
evo ja koristim ovu kombinaciju ako se radi o metricama,moram ove godine malo obnovit stalak,napravit vjerovatno hrastov

to sam danas malo pilio,zima se oduzila...

Glavni radnik,SOLO 651 SP,idealana kao druga manja motorka, meni sluzi kao prva i jedina
Kad smo isli u veću sječu šume pokazala je nedostatke na pravim trupcima

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
Homemade nosač/ držač vodilice prilikom oštrenja lanca.Upotrijebio sam od sajle/lanca karabiner (ili kak se već veli) i navario dva šiljka sa strane i pokazalo se super kad oštrim lanac.
Uploaded with ImageShack.us Evo ideje ako si netko pokuša doma napraviti

Posljednje uređivanje:

Riis

Član
Tu od
12 Velj 2012
Poruka
155
VAVO sam da te pitam kako si zadovoljan s držačem turpije, i jel pomaže pri oštenju, jel lakše brusit ? Planiram več dugo da kupim, i jel mora biti za svaku debljinu turpije drugi držač ?

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
Super sam zadovoljan.Zato sam si i nabavio jer najbolje možeš naoštriti kada ti se vodilica/motorka ne miče i kad postigneš rutinu uz dobru turpiju vrlo brzo se naoštri lanac. Ja imam posebno komplet za 3,25 lanac i posebno za 3/8.To su namjerno napravili jer turpije jednostavno ne pašu za isti nosač već mora biti npr posebno za 3/8 picco( turpija 4 mm), posebno za 3,25(turpija 4,8 mm) , posebno za 3/8(turpija 5,2 mm) itd

Posljednje uređivanje:

Riis

Član
Tu od
12 Velj 2012
Poruka
155
Ok, hvala. več vidim da mi trebaju sve 3 koje si navel, imam 4 motoke, ali svaka drukčiji lanac, budem kupil za probu jednu oa poslje druge ako mi budevdobro išlo,

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
Ne moraš si komplete kupovati možeš posebno samo držač sa turpijom kupiti mislim da je oko 87-90 kn u Stihl katalogu

Posljednje uređivanje:

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
to kako ko navikne,ja to nekoristim nikad sednem na panjce uzdupcim i natrljam cas posla.

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
a ja sam kupovao azno razne marke ručnih bruseva i dosadilo mi, lijepo sam si kupio mašinku, montirao na noge od potrgane daske za peglanje, za svaku motorku imam više lanaca, 2-3 i lijepo udri a kada se zatupi samo mjenjam u šumi, naravno a pazim, kod kuće lijepo pobrusim i sve super jedini je problemčić što moram skidati lanac ali tom prilikom opet očistim pinjevinu podmažem vodilicu i sve super funkcionira

Riis

Član
Tu od
12 Velj 2012
Poruka
155
Ma i ja nikad u sumi ne brusim, imam vise lanaca, obavezno 2 ili 3 motrke, imam onu spravu koja se namontira na mac ali to je neprakticno skroz, nekoliko puta nabrudim rucno a onda odnesem na brusenje da poravnaju zube i skinu granicnike

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ma i ja nikad u sumi ne brusim, imam vise lanaca, obavezno 2 ili 3 motrke, imam onu spravu koja se namontira na mac ali to je neprakticno skroz, nekoliko puta nabrudim rucno a onda odnesem na brusenje da poravnaju zube i skinu granicnike

Kud ih nosis na brusenje koja cijena i jesi zadovoljan?

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
U Colibri 15 kn kom, i doro je nabruseno, ja zadovoljan.

Hvala ti ja sam zadnji put dao u sisku brusit pa mi je lose nabrusio i previse skinuo granicnike morat cu jedan dan odnjet da mi nabrusi sve kaj imam!

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
turpije u ruke i treniranje....ni u sexu prvi put nije neki performans,no svaki sljedeći je sve bolje,dakle ne voziš curu nekome tko zna,nego se trudiš...tako i turpijanje,isprva se malo izrezuju skije i razno razni oblici, no malo pomalo rez postaje sve ravniji...poanta je da praksa čini čuda....

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
turpije u ruke i treniranje....ni u sexu prvi put nije neki performans,no svaki sljedeći je sve bolje,dakle ne voziš curu nekome tko zna,nego se trudiš...tako i turpijanje,isprva se malo izrezuju skije i razno razni oblici, no malo pomalo rez postaje sve ravniji...poanta je da praksa čini čuda....

Ja samo prije sezone odnesem jednom na brusenje lanac da dobijem pravi kut koji mora bit jer s vremenom ga malo zeznem s turpijom a stalno kasnije turpijom sam brusim!

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
to kako ko navikne,ja to nekoristim nikad sednem na panjce uzdupcim i natrljam cas posla.

tako i ja radim,da i u šumi imam nešto toplo među nogama :cool2:

šala.ma ja sam presto nositi lance na oštrenje u servis,odrade mi for free,ali nije to to,neznam ja oštriti lanac ali je bolje da ga ja naoštrim nego da ga oni na mašinu sjebu

markony

Član
Tu od
1 Kol 2011
Poruka
357
Istina,istina,ako ne probaš ručno turpijat i ne pogrješiš nikada nećeš ni naućit,praksom do sssavršenstva:eek::

Na vrh