• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sprave i ostala pomagala koja koristite za sječenje drva

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Znam da ima svakakvih pomagala kupio sam i ja sebi onaj mali stroj na struju za brusit lanac al od 070 i 051 na njemu nemogu brusit lanac premali mi utor di bi trebo klizit lanac to je za neke manje lance na njemu brusim od ms170 lanac i super mi je kod mene je dosta cudna suma jer imam u drvecu gelera a slucajno ako ti ulovi lanac zemlje u njoj ima kamena zato ja prije sezone odnesem lanac na strojnu al trazim ko to radi kvalitetno a ne da mi jos vise zezne!

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
Znam da ima svakakvih pomagala kupio sam i ja sebi onaj mali stroj na struju za brusit lanac al od 070 i 051 na njemu nemogu brusit lanac premali mi utor di bi trebo klizit lanac to je za neke manje lance na njemu brusim od ms170 lanac i super mi je kod mene je dosta cudna suma jer imam u drvecu gelera a slucajno ako ti ulovi lanac zemlje u njoj ima kamena zato ja prije sezone odnesem lanac na strojnu al trazim ko to radi kvalitetno a ne da mi jos vise zezne!

turpije turpije, probao sam svakakve i na kraju si kupim za po 2-3 lanca po motorci i el. brus i mir, kod kuce pobrusim i nema problema samo što je poroblem kod ovih plastičnih einhel i sl što im kut ne odrovara, tj. oznake na kučištu već je potrebno da si samo zabilježite po novom lancu i mir,, turpijanje u šumi je gubitak vremena a i brusevi višu nisu šta su nekada bili

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
turpije turpije, probao sam svakakve i na kraju si kupim za po 2-3 lanca po motorci i el. brus i mir, kod kuce pobrusim i nema problema samo što je poroblem kod ovih plastičnih einhel i sl što im kut ne odrovara, tj. oznake na kučištu već je potrebno da si samo zabilježite po novom lancu i mir,, turpijanje u šumi je gubitak vremena a i brusevi višu nisu šta su nekada bili

Imam ja rezerve i lanaca i turpije svaku godinu nove stare koristim za ovak neke pobrusit po garazi za el. stroj znam da mu kut ne odgovara tak da to imam odredeno na kolko ide ja stalno brusim sam lance al to je prvo brusenje prije sezone u servisu ove godine mozda i necu nosit jer tesko da cu stic odnjet nekud di je bio zadnji put vise nikad nece ic!

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362

gubitak vremena je onom tko nezna naoštriti odnosno kome dugo treba da naoštri ali tko zna to je 10min posla

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kad pitaju mog starog da im objasni na koji način se brusi lanac s turpijom, on im veli: "Nemrem ja to objasnit, to ide jednostavno s osječajem, čuješ ga pod rukom koliko mu treba, koliko poteza i pod kojim kutom i svi su ko jedan"...hehe

Kaj da vam velim, dok god on ima zdrave ruke, nemam potrebu za nikakvim pomagalima kaj se tiće brušenja lanca!

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
" Tko zna taj se ne pati " stara narodna izreka ali sve se sa praksom postigne kao i u svemu.

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
ručno je ručno a strojo strojno, da je ručno bolje i lakše nebi postajalo strojno, lanac se promjeni za minutu i udaraj dalje, dobar ručni brus je teško nabaviti a treba ga onda i čuvati nesmije se zamastiti i sami problemi sa njim a kada se pravo zatupi ili u nešto udari jako teško je izvući ga ručno

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Za strojček isto treba malo prakse,da mu nastaviš kute,dubinu a najbitnije kad brusiš da ne zakališ zube.Sa šajbom više pipkaš nego brusiš.Za prvi put neki več potrošen lanac pa probavaš tak da nemaš kaj zaje.at,sa svakim lancom si bolji kak i sa turpijom.Ja imam onog od 230w i ceo od aluminija i dve šajbi (deblja,tanja) i zadovoljan kako nabrusi.:drink:

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
ručno je ručno a strojo strojno, da je ručno bolje i lakše nebi postajalo strojno, lanac se promjeni za minutu i udaraj dalje, dobar ručni brus je teško nabaviti a treba ga onda i čuvati nesmije se zamastiti i sami problemi sa njim a kada se pravo zatupi ili u nešto udari jako teško je izvući ga ručno

zbog čega ti tvrdiš da je bolje strojno brušenje...pojasni nama laicima...iskreno,ne poznajem niti jednog sjekača koji sa sobom nosi desetak lanaca u šumu...drugačije se brusi lanac za smrznuto, tvrdo,za meko drvo itd...drugi kut,druga dubina reza...ja predpostavljam da vi već unaprijed znate što vas za par dana očekuje i koliko ćete točno puta utupiti lanac pa toliko rezervnih nosite...

Aco 93

Član
Tu od
15 Lis 2010
Poruka
467

...Sve su rekli hrvoje01,ŠANANA I VAVO a ja bi još dodao samo da ću iza svakog tog stroja nabrusti ručno i da će bolje rezat.ja inače i novi lanac iz kutije kad stavim nabrusim i čistače poravnam kako mi paše odnosno dali režem tvrdo ili meko drvo al o tome nećemo jer da bit to naučili treba jako puno lanaca izbrusiti.

istna je da turpja više kvalitetnih nema a i lanac se nebrusi kad neće više rezat nego kad se osjeti da nereže više onako glatko kao kad je nabrušena frišo.A šta se tiče brušenja na ruku dok ti neko ne pokaže par fora nećeš naučiti samo tako.

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
zbog čega ti tvrdiš da je bolje strojno brušenje...pojasni nama laicima...iskreno,ne poznajem niti jednog sjekača koji sa sobom nosi desetak lanaca u šumu...drugačije se brusi lanac za smrznuto, tvrdo,za meko drvo itd...drugi kut,druga dubina reza...ja predpostavljam da vi već unaprijed znate što vas za par dana očekuje i koliko ćete točno puta utupiti lanac pa toliko rezervnih nosite...

Slažem se potpuno.
Ka je ekektrično brušenje češće vrlo lako rezni metal izgubi svojstvo i brže se tupi. Barem tako stari govore oni koj9 imaju iskustvo. Imam i ja iskustvo od 86. godine prošlog veka ali skoro nikad nisam umeo da ga naoštrim ručno, međutim to dam nekom ko zna.

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004

- tvdim zbog toga što je meni tako lakše,,,,,,,, ako razumiješ šta govorim,, nisam najpametniji a koga ti poznaješ a koga ne to ja neznam i šta oni rade i koliko lanaca imaju,, svatko neka radi kako njemu odgovara, iznio sam svoje iskusto a to nije razlog za cinizam i uvijek nametanja nečega što nas očekuje ako imaš obrt :icon_pray: i ako ti je teško za to nisu krivi ostali ljudi a pogotovo ne članovi ovog foruma, kolko sam upoznat sa situacijom u mom kraju, svaki tjedan se nešto mjenja a to samo govori da se jako puno luta i ni sami ne znaju što i kako,

- ako je netko obrtnik i izrađuje na tisuće kubika drva kako mu ona može netko mali koji radi 100-150 m i po šumi skuplja sušce i radi čiščenja može biti konkurencija, to samo govori onu staru biblijsku "vidi trun u oku svoga brata a ne vidi brvno u vlastitom"

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ja prije sezone odnesem ako ulovim vremena u servis ili ko dobro strojno brusi da mi nabrusi i kasnije ja i stari rucno brusimo i gotovo meni tak odgovara tak cu i ubuduce radit a to kaj nosim na strojno nema nikakve veze s tim da neznam si nabrusit lanac stari mi brusi lance vec preko 30god pa valjda zna i cijeloj familiji brusi i svi su zadovoljni a kaj se tice nosenja vise lanaca u sumu nosim jer imam puno gelera po drvecu tak da nemam vremena u sumi pol dana izvlacit lanac da bi dobro rezo nego to radim kad dodem doma!

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Strojno je dobro zbog toga da svi zubi izadju na istu dužinu,a vjerujem da posle strojnog turpija uradi pravu oštrinu.Za hobi šumare pa je strojno sasvim u redu,medju ove spadam i ja.Turpija napravi okruglinu na zubu kakvu je sa strojem skoro nemoguče.Dali ko i one drsnike brusi sa strojem.Neka druga ploča pa možda bi išlo,ja još nisam probo.:drink:

S

stipan

Guest
Strojno je dobro zbog toga da svi zubi izadju na istu dužinu,a vjerujem da posle strojnog turpija uradi pravu oštrinu.Za hobi šumare pa je strojno sasvim u redu,medju ove spadam i ja.Turpija napravi okruglinu na zubu kakvu je sa strojem skoro nemoguče.Dali ko i one drsnike brusi sa strojem.Neka druga ploča pa možda bi išlo,ja još nisam probo.:drink:

te izbacivace (drsnike) je nemoguce strojem zbrusit, niti postoji ploca za to. imam svoj stroj za ostrenje a strojno ostrim svako 5 put da poravna zubove i nista drugo.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ja izbacivace (drsnike ili kosnjake) skidam s plosnatom turpijom imam mali mijerac stavim i vidim koji je visi skinem ga i odlican je onak kak mora bit!

S

stipan

Guest
Ja izbacivace (drsnike ili kosnjake) skidam s plosnatom turpijom imam mali mijerac stavim i vidim koji je visi skinem ga i odlican je onak kak mora bit!

Tako i ja radim imam sablon i zbrusis plosnatom turpijom

Riis

Član
Tu od
12 Velj 2012
Poruka
155
drsnike brusiju strojno u colibriju u karlovcu, a vjerujem da i u drugim sthilovim servisima, znači kad dam lanac na brušenje obavezno i drsnike skinu. Ja nosim na strojno jedan ili 2 puta za vrijeme trajanja lanca samo da se izjednače zubi, i ako ga dobro zeznem u kamenu ili željezu

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
To znači da sigurno i drsnike strojno skine da su svi iste višine.Sad dali samo naštima kut stroja na 90 step. i stavi šajbu (sličnu onoj na kolutni brusilici) ,ove za lanac imaju okrugle rubove.Ili ima strojček samo za drsnike.Moguče da je i kombiniran pa od jednom uradi oba brušenja.

Na vrh