Kukuruzovina se koristi u krajnjoj nuždi, i to tek toliko da krava preživi. A o nekakvoj proizvodnji, bilo mlijeka ili mesa, nema ni govora.
tko je ovdje uopće govorio o proizvodnji mlijeka i mesa na kukuruzovini!??
govori se o rasplodnom podmlatku i zasušenim kravama, kojima se uz sijeno ponudi i šuška ili im se šuška nabaca u boks da se zabavljaju!
govorio sam o ishrani zasušenih krava i junica, te o kravama koje zbog izuzetno visoke proizvodnje u startu laktacije trebaju sve moguće da im se burag održi zdravim, a tu su mi se šuške pokazale jako dobrim- dakle kao neka vrsta prirodnog pufera, a ne kao izvor hranjivih vrijednosti! takva krava sijena ne može pojesti nikad dovoljno pogotovo ako je finije i nježnije strukture fali joj grubih vlakana za pokretanje mase buraga, a kad joj ponudiš nekoliko vrsta voluminozne krme ona odabere šuške, valjda ona zna zašto!
Kada imaš krave kojima kondicija prelazi 4, a ona još mora ležati 4-6 tjedana do telenja, jedino je bitno održati volumen i funkciju buraga, a hranidbene vrijednosti hrane svesti što manje da bi se popravila kondicija takve krave, dakle da se ne udeblja ni kile, a pogotovo da tele ne utovi! Znači kravu 2x dnevno nahraniš u normalno hranidbeno vrijeme farme, a onda je pustiš van i nabacaš šuški da se zabavlja i napuni burag, a ne da nervozno šeće okolo i od gladi muče i gloda ogradu!
konkretno iz mog iskustva : krava se oteli i drugi dan daje 26l po mužnji, svima je jasno da ne može pojesti ni približno, a da bi se spasila jetra daje se energetski dominantan obrok, dakle fali volumena koji ona iz sijena ma kako odlično bilo teoretski i praktično nema vremena sažvakat, dakle onda joj bacim pored te sve hrane šuške i krava uzme par šuški, pa malo smjese pa ide pit vode pa legne i prežima pa onda opet dođe uzme sijena, šuški i tako redom dok ne prođe puerperij. Uvijek gledam da imam dovoljno rolobali šuški, jer ne znam koliko i kako bih se liječenja acidoza naplaćao veterinarima