.Oprostite mi ako vam uskačem u raspravu ,dosad sam na forumu bio prisutan samo kao promatrač, ali sad moram da se javim, ne zbog toga da se pravim pametan i da vam pametujem nego da kolegama vočarima pomognem savjetom, upravo tamo gdje sam i sam griješio.
Htio bih vam malo prokomentirati malo ovo što je kolega breskvar napisao:
..ja imam i koristim baš takvu "solo" ručnu prskalicu sa štitnikom. Za parcelu od 1 ha (6 redova cca 340 m dužine, trake širine cca 1,6 m) potrošim 6 - 7 l "herbokora" tj. oko 3 punjenja po redu ili 18 rezervoara...vremenski to je skoro cijeli dan ako želim kvalitetno pokriti cijelu površinu u redu...[/quote]
I sam imam nekoliko Ha vočnjaka i sam sam nešto slično radio, samo ja imam onu žutu špricu mislim KOPLAST -VALPOVO i sam sam se navukao vode i vode.
Ako se nevaram vaša šprica je 20 litara pa tako vi kažete da potrošite cca 350 l vode i 6-7 l cidokora i cijeli dan.
I ja sam tako i znalo se desiti da prskanje neuspije :scratch
Malo sam kontao i znate kako sad radim i to sa gotovo 100 posto uspjeha.
Dakle imam žutu koplast prskalicu od 9 litara, sa nje sam skinuo original diznu i kupio običnu lepeza diznu za traktorske prskalice (košta 5-10 kn) koja paše na nju kao da je originalna, boja dizne je žuta( ili narančasta :scratch moram provjeriti) što je jako važno jer o njoj ovisi protok i veličina kapljica pri prskanju.
Dakle, prskam s glifosfatom (bilo koji) i stavljam 1dl cidokora na 9l vode, špricu ne napumpavam jako već toliko da imam pravilan lepezast mlaz bez kapanja i bez maglice, pri tome ne koristim nikakav štitnik več jednostavno prostim okom vidiš dokle ti baca sredstvo, pazim da udaljenost dizne od tla bude cca50 cm jer tada dobivate širinu zahvata od cca 70cm (to se brzo uhoda bez ikakvih problema i mjerenja) i ujedno na taj način paziš i da ne oprskaš po vočki.
I sada zadnja ali možda najvažnija stvar, brzina rada tj. hodanja , je najbrže što možete ići . Znaći ne trčati nego hodati najbrže što možete, cca 6kmH.
Na ovaj opisani način ja sam prskao sa puno uspjeha, a sad da vam objasnim razliku.
moj vočnjak ima 9 redi dužine cca 220 m i prskam trake od cca 1,5m tj. sa obadve strane reda cca70cm, ako to preračunamo to je gotovo isto kao i vaš vočnjak 6x340=2040m ,moj je 9x22o=1980m, a širina trake je tu negdje.
Razlika je ta da ja ovako potrošim cca4-5 prskalica tj. cca40-50 l vode i cca 0.5 l cidokora.I uspijem oprskat za oko 2-3 sata.
Nevalja prskati po rosi ali ni po velikoj vručini, i nesmije se dopustiti da trava preraste, idealno je oko 10cm
Špricivo nesmije curiti po travi več samo malo sitno orositi a nesmije biti ni maglica jer je vjetar lako nosi.
Nadam se da sam ovime nekome pomogao, ako sam što zaboravio pitajte.
AL SAM SE RASPISAO ZA PRVI PUT