Svugdje je lijepo, ali kod kuće je najljepše..
Brašov, Temišvar, Arad i Vigne...
Prvo da par poljoprivrednih pa onda općenitih.
Stocarstvo.. U životu da se skupi sva stoka koju sam vidio ne bi došli do 5% stoke koju sam vidio u rumunjskoj. Ljudi, stočari koji su išli nisu u životu toliko stoke vidjeli.
Pretežito krave i ovce. Sve je slobodna ispaša, pastiri + psi čuvari.
To su stada koja se mjere u tisućama i pašnjaci koji se mjere isto u tisućama hektara. Znači ovce izgledaju kao da je snijeg pao koliko ih je.
No unatoč tome. Janjetine nigdje. Pričao sam s ljudima. Kažu kao prvo nemaju običaj taj, kao drugo za njihove standarde im je skupa, kao treće sve što uzgoje je za izvoz u muslimanske zemlje. Većina proizvodnje mesa ide za Saudijsku Arabiju. Trenutno je kod njih janjetina na 3 e/kg žive vage.
Imaju jako puno seoskih zajednica koje žive još uvijek tradicionalnim načinom. To su neki rumunjski cigani kad moram tako reći. Svi su u nekim crvenim nošnjama i uzgajaju stoku za svoje potrebe. Ali to je većinom perad i svinje. Znači svako dvorište ima par svinja, patke, guske, pure i kokoši. Kukuruz beru ručnu ili jedno/dvorednim beracima i sa starim univerzalima. Ali jako puno ručno s konjskim zapregama. Bili smo baš na par mjesta gdje je ručna berba bila u tijeku.
Što se tiče ratarstva. Rumunjska je zemlja kukuruza. Oni su 11. Najveći proizvođač kukuruza na svijetu. I to ih je ove godine koštalo.
70% kukuruza stoji na polju neovršeno. A to su table po 100+ ha.
Nemaju ga kome prodati ni gdje skladištiti. Doslovno se utapaju u kukuruzu.
A mehanizacija im je u puno lošijem stanju nego kod nas. Noviji traktor svijećom tražiš...
Isplati se otići jesti i piti... Za 20 eura u ekskluzivnom restoranu se najedes i napijes. A ako ćeš ići u malo lošiji restoran za 20 eura ćeš jesti 4 dana 😂...
Unatoč puno lošijem standardu nego kod nas. Veliki gradovi su puni nepalaca i crnaca jer Rumunji isto imaju problema s odlaskom radne snage.
Sve u svemu. Nije loše za otići vidjeti, pojesti i popiti.
I da.. U mađarskoj su nas skinuli s autoceste i poslali na vagu... Da. Autobus.. I rekli da smo u pretovaru i napisali kaznu.. Da. Autobusu..