• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas 2

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Klanfe imaš u Pevecu. Ovakve obične i imaš i 'T' klanfe.

To ti dođe slično kao ruka, dodatna ukruta. Ove idu kao i ruka pod 45°, a 'T' klanfu stavljaš kako i samo ime kaže; Na stupac i povezuješ noseću gredu ilitga podrožnjaču kako kažeš.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kroz taj kutni ti vrijedi više, jer pritegne stupiće na zid.
To sa šarafima je samo ukras.ali je lako za napraviti.
Klanfe a ne klafne... Služe za povezivanje stupova s horizontalnim gredama, da ih vjetar nemre dići, jer ovi kutnici s 4 šarafića samo drže grede skupa.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
A tko bi to sve pothvatao.. Sad ste me zabrinuli da mi se neće srušiti 😢

@ZJ stup sa gredom je povezan sa vijkom 10x240 gore kroz gredu u stup...

A kutnici su 10x10 sa šarafima 5x70...8 po svakom kutniku i još ide u veliku rupu šaraf 10x80 naknadno. Nisam sad imao vremena oko toga jer ako ja to radim, ekipa pije pivo i čeka da završim..

Ne znam kako da probusim kroz taj kutni. Cijelu gredu+blok.. Nemam borera takvih 😂...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Borerom za željezo probušiš kutnik i drveni dio, a onda borerom za beton probušiš ciglu.
Takve stvari sam bušil bez vibracije, da ne razbije pregrade u blok ciglu. Imaš dugih borera u Lidlu, nisu skupi, a dobri su.

A tko bi to sve pothvatao.. Sad ste me zabrinuli da mi se neće srušiti 😢
Namjera je da ti ukažem na slabosti konstrukcije, a ne da te uplašim ;)
@ZJ stup sa gredom je povezan sa vijkom 10x240 gore kroz gredu u stup...
To ti je tak... Kad se drvo posuši, šaraf bude ostal labav. A i malo jača sila ga spukne van.
Na takva mjesta se stavlja okrugla matica u donji stup, u koju se ušarafi navojna šipka, gore ide velika šajba i matica.

Ne znam koliko se bude vidlo na slici, ali pogledaj konstrukciju u jednoj crkvi. Obrati pozornost na ove V flahove koji spajaju grede, kao i na spojeve stupića koji čine vez ruku s gredama. Ovdje nisu čepovi (očito je to bilo previše posla), već zasjeci u stupićima i gredama, koji su onda samo osigurani šarafima da ne ispadnu, ali sile nose zasjeci.
20230916_232319.jpg

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Ti je već viša tesarska za mene 😁😂.

Mene trenutno najviše muči kako da ovaj desni kraj podntrukcije "stabiliziram". Ovaj lijevi kraj se sve super. Ali kad sam se malo odmakao na krovu.. Desni kraj malo lkuja

IMG_20230916_184948.jpg

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
ja bi rekel da su prek 8m paneli...al veliš da je Deda Marek najbliže sa 7.56m...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Ti je već viša tesarska za mene 😁😂.

Mene trenutno najviše muči kako da ovaj desni kraj podntrukcije "stabiliziram". Ovaj lijevi kraj se sve super. Ali kad sam se malo odmakao na krovu.. Desni kraj malo lkuja
Ruke (kosniki) buju stabilizirali desni kraj.Poveži njima stupove i grede u vertikalnoj ravnini i roženicu i gredu u "horizontalnoj" ravnini.
Vijak kojim je greda ušrafljena u stup nije sretno rješenje. Ušrafan je osno u stup i nakon nekog vremena više ne bu držal. Klanfe su sugurne, ali nisu estetski lijepe. Možeš dodati limene kutnike i ušrafiti ih s vijcima za drvo ili još sigurnije navojnim šipkama (barem kroz gredu).

• Like
Reactions: ZJ

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Imam kutnike 10x10 na svakom spoju grede/stupa.. Samo što su vijcima pričvršćeni... Mogu još dodati navojnu šipku...
IMG_20230916_184935.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh