sttipa
Iskusan lik
- Tu od
- 6 Tra 2013
- Poruka
- 2,271
Naćke???
Naćke???
Mnogi danas nemaju pojma da je takvo korito imalo višestruku namjenu, da nije služilo samo za miješanje mesa (jer su kod jako siromašnih obitelji "koline" bile tek jednom na godinu 😖 , prije Božića).ovakvo korito doma?
Imal sam 2 na tavanu. Možda su još gore.
Kod nas su se majstori zvali "koritari", da točno iz ekipe koju je kolega malo prije našao u stečaju. A drvo koje su koristili smo nazivali "nerod", pa "jablan" itd. Izrađivali su velika "haranjska korita", za "haranje" šurenje svinja za vrijeme kolinja. Ali i manja korita, pa "struganje" drvene manje podude za oblikovanje kruha za pečenje u krušnoj peći, pa "vejačke" grabilice za žito i čak na dugim drškama kao lopate... Moj je djed s takvom vejačom uvijek izbacivao vodu iz pelnice / podruma, jer je tu voda stalno "zvirala". Da sličice na djetinjstvo...doduše, nemogu tvrditi da se to tako zvalo u svakom kraju lijepe naše, ali kod mene je uobičajen naziv za to "naćve".
tesale su se iz topole ili vrbe, rijeđe iz lipe...
Sve ti to isto, samo je ovo malo bolje kad je napravljeno po domaći.Kupljenec! Misliš da bu tanin iz vrbe uništil okus stare pljesnive, pokvarene, kupovne... svinjetine!
Kak kome🙂
Kaj se zna kaj bu zapal sneg za Božić i novo leto?
Postavio si pitanje na koje je teško odgovoriti.