• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
ovakvo korito doma?
Mnogi danas nemaju pojma da je takvo korito imalo višestruku namjenu, da nije služilo samo za miješanje mesa (jer su kod jako siromašnih obitelji "koline" bile tek jednom na godinu 😖 , prije Božića).

Uglavnom se, dok sam ja bio malo dijete, takvo manje koristilo za prenošenje i pranje rublja.

Ali mnogi budu teško povjerovali da je takvo korito koristilo i za peglanje / glačanje. Peglale su se starinske "hudnične" plahte, od domačeg prediva. Moja bi mama takvu opranu i zgužvanu plahtu postavila na starinski stol, na plahtu je stavila jedan okrugli debeli komad drveta / štap. Mene bi kao malog "dečeca" polegla u takvo korito i onda je s koritom "vozila" naprijed, nazad po tom okruglom štapu i starinskoj plahti. Nemam zapamčenu sliku koliko je to bilo jako ili slabo ispeglano, ali je u sječanju ostao taj doživljaj "utega u koritu" prilikom takvog peglanja starinske, grube, domače plahte.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nije to "drveno korito", nego ima svoje ime...samo ga, čini mi se, vi tu neznate... :p

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Takva korita je nekad delala firma Oršuš i sinovi, ali su otišli u stečaj. Poslije su osnovali novu firmu koja se bavi željezom, bakrom, akumulatorima i prikupljanjem dječjeg dodatka. ;)

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
doduše, nemogu tvrditi da se to tako zvalo u svakom kraju lijepe naše, ali kod mene je uobičajen naziv za to "naćve".
tesale su se iz topole ili vrbe, rijeđe iz lipe...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
doduše, nemogu tvrditi da se to tako zvalo u svakom kraju lijepe naše, ali kod mene je uobičajen naziv za to "naćve".
tesale su se iz topole ili vrbe, rijeđe iz lipe...
Kod nas su se majstori zvali "koritari", da točno iz ekipe koju je kolega malo prije našao u stečaju. A drvo koje su koristili smo nazivali "nerod", pa "jablan" itd. Izrađivali su velika "haranjska korita", za "haranje" šurenje svinja za vrijeme kolinja. Ali i manja korita, pa "struganje" drvene manje podude za oblikovanje kruha za pečenje u krušnoj peći, pa "vejačke" grabilice za žito i čak na dugim drškama kao lopate... Moj je djed s takvom vejačom uvijek izbacivao vodu iz pelnice / podruma, jer je tu voda stalno "zvirala". Da sličice na djetinjstvo...

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh