• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Naš velečasni je zakon, uvek nekaj veselo poveda na meši, danas je rekel kak ima puno ljudi kaj su mimo katolici, onda veli kakvi su to, to su oni kaj veliju doma da ideju kmeši al mimo skreneju u birtiju 🙂

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Naš novi, mladi župnik ima novi pristup. Kod mise ima "3 propovijedi", za uvod prije početka mise, glavnu propovijed iza evanđelja i na kraju mise za svaki slučaj on odradi još jednu dugačku. Meni osobno je to malo neobično i previše.
Župnik prije njega je bio jedna svojevrsna metla. Otjerao je od sebe i crkve puno mladih. Vršio je zamjene tradicionalnih predmeta futurističkima, koje večina ljudi nije dobro prihvatila niti tematski shvatila. Usprkos tome je uspio imati široke vidike i biti na korist svima. Svaka mu čast nakon svega. Neka u mirovini uživa.
Ovaj novi mladi župnik je odmah navalio na rekonstrukciju i obnovu zapravo nove crkve, kao građevine, dosta nerazumljivo mnogima. Uveo je svoj neradni i nedodirljiv dan, strogo uredovno dnevno radno vrijeme... Jučer sam čuo da mijenja skupo plačene zidne slikarije oko oltara - pitam se gdje je kraj njihovom povremenom pretjerivanju.
Imamo mi "novu crkvu" građenu s ljubavlju i elanom običnih malih ljudi, od nule, poznavao sam sve dosadašnje naše župnike, sa svima bio dobar znanac. S ovim sadašnjim sam započeo dobro, ali kako bude dalje - to samo nebo zna.
Isprika ako je ovo sad nekome zasmetalo, mala opservacija iza načete teme od kolege @Kupljeneca.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kad već spominjemo akumulatore...
Danas nastavak "održavanja" akumulatora. Ovo je stanje akumulatora na dva auta, oba ista ~70Ah. Napominjem da su alternatori i regler, kao i instalacija na oba auta ispravni.
Na punjaču je prikazan napon akumulatora na benzincu, a na instrumentu napon akumulatora u stacionarnom stanju na dizelu:
20211212_135235.jpg

Na ispravnoj električnoj instalaciji...
... Pritom čak nije potrebno nikakvo njihovo "povremeno dopunjavanje",
Akumulator dovoljno dopunjava i održava ugrađeni generator na stroj...
... Akumulator se treba dopunjavati s punjačem samo ako ste zaboravili ugasiti svjetla ili radio dok ste parkirali svoj stroj...
Ova primjedba vrijedi za vozila koja se koriste na duljim relacijama.
Na vozilima koja se koriste na kratkim relacijama, pod svjetlima i na malom gasu, alternator ne može dovoljno dopuniti akumulator, pa je energetska bilanca negativna, dakle akumulator daje više nego alternator može vratiti, pa ga zato treba ipak povremeno dopuniti.
Sreća je da su na oba ova auta akumulatori skoro dvaput većeg kapaciteta od nazivnog, pa je taj efekt manje izražen nego dok su akumulatori bili originalni (33 i 45Ah).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ova primjedba vrijedi za vozila koja se koriste na duljim relacijama.
Na vozilima koja se koriste na kratkim relacijama, pod svjetlima i na malom gasu, alternator ne može dovoljno dopuniti akumulator, pa je energetska bilanca negativna, dakle akumulator daje više nego alternator može vratiti, pa ga zato treba ipak povremeno dopuniti.
Ako je to tako kod tebe onda ti imaš nekakvu potrošnju struje, od nekakve memorije radija, elektronskog sata, ili vrag bi znao čega.

I dalje tvrdim da je ispravno ugrađen alternator, s dobro napetim remenom u stanju uvijek dopuniti svu struju koja se potroši i na tako jako kratkim relacijama.

Moj vlastiti primjer:
Ja smatram da je vožnja na relaciji od točno 2,5 km od kuće do porte na poslu, vožnja na kratkoj relaciji. Vozili smo tuda ja i supruga i dizele i benzince, godinama i nikada, ama baš nikada, ja nisam vršio dopunjavanje niti jednog svojeg akumulatora, na niti jednom našem benzinskom ili dizel automobilu.
Takvih ti primjera mogu na temelju prakse i struke nabrojati još jako, jako puno.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Na punjaču je prikazan napon akumulatora na benzincu, a na instrumentu napon akumulatora u stacionarnom stanju na dizelu:
Bilo bi odlično nakon priključivanja zamijeniti instrumente. Zanima me koliko točno pokazuje taj iz Lidla.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Bilo bi odlično nakon priključivanja zamijeniti instrumente. Zanima me koliko točno pokazuje taj iz Lidla.
Kao što pokaza @mikke, prilično je točan (u prvoj decimali).

Kolega @plus,
Nema veze, radije ja njega malo pripunim neg da mijenjam akumulator (a to mi se događalo dok su bili oni mali gore).
Dizel ima, osim svjetala, common rail i ak mu je napon premali, neće zapaliti, čak da ga i anlaser vrti. Benzinac ima automatski mjenjač i dok ga šalta, vleče neku struju. Naravno, ak se vozi 60, drži ga u 5. i motor se vrti 1200. Pri toj brzini alternator teško da pokriva svjetla, ubrizgavanje, ventilator kabine i šaltanje...
Naravno, oba imaju stalno uključena neka trošila (u najmanju ruku, održavanje memorije radija) dok "su zaključani".

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ja koji god akumulator kad sam trebal dopunjavati da bi startal sljedeče jutro ili da bi prezimel zimu taj dan kad sam ga punil razmišljal sam o drugom.

Imal sam rezervni akumulator 75 koji je stajal za rezervu ili ako je trebalo kakav kramp pokrenuti.
Taj akumulator u godinu dana nakon dosta pripomaganja nikada nije punjen ni kondiciran i takav je stavljen na moj auto.
Eno ga gore več koju godinu, nadam se da bu i ovu zimu izgural, a prvi put kad zajauče u dučan po novog.
Kaj misliš ko one kaj stoje u dučanima po godinu, dvije kondicira?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh