• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Staje za krave, tov junadi i dr.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Dečki, on lepo piše da se hoću proširiti, znači očito da stara štala nije dovoljno velika!!!

Ja budem radil na gore objašnjeni princip, pod starim krovom nove objekte, odnosno več radim, tovilišta za tov junadi :)

dugan

Član
Tu od
3 Kol 2013
Poruka
266
Lijepa štala sviđa mi se ovo sa prozirnim krovom i kaj se čisti iza krava ručno ili je automatski.

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
Kak vršiš mužnju ? Dal ovdje normalno, ili imaš posebno mjesto samo za mužnju?

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
Baš mi se sviđa ova štala, izgleda ko nekakvi hangar jel zna neko kolko to možda košta, ako ih ima na tržištu još uvijek.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I tu se garant nije radio o napuhanom više milijunskom projektu?!

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Mužnja se vrši alfa laval agri(dela val) milkmasterima.
Vidi se na slikama mljekovod i vakumvod.
Čiščenje je ručno, ali kad je napravljena farma je bile su namontirane lopatice koje su tjerale gnoj van po kanalu. Nedugo zatim je propala firma od koje je to kupljeno, počelo se kvariti pa je tata popizdio :D i sve izrezao van.

Da to je hangar. Željezna konstrukcija, iznutra je drvo pa izolacija i ploče od lima.
Mislim da toga više nema na trzištu, To je nabavljeno iz autrije za nekih 15000 maraka.

Sve je napravljeno vlastitim sredstvima, jer su krave do tada bile u starim stajama. Sv e zajedno je stajalo oko 100000 njem maraka

Bili smo prvi u hrvatskoj koji su imali instalirani mljekovod i vakumvod od alfa laval agri. Ako se varam me ispravite, ali je tako bilo receno tati i mami od vindije
Svi znate Hartmana. On je to dolazio k nama gledati i onda je on to isto kupio.

Posljednje uređivanje:

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
ručno. lopata i tačke.

Sad sam iskopao stare novine iz 98.
hangar je iz holandije

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Dalo bi se još uvijek nać sličnih hangara u švabiji. Kumu bi mi trebalo nekaj slično, pa se malo raspitival, pa mu neki lik ponudil metalni hangar za 3000 eura. To je cijena samo hangara, znaći potrebno ga je još gore demontirati, dovesti u hr i tu smontirati, al opet sigurno nebi bilo preskupo ko ove sve moderne staje. Koje su dimenzije ne sjećam se točno al reko da bi mu bilo čisto dovoljno za cca 30 krava, 15-20 bikova i još mu ostane dio neiskorišten gdje može skladištiti sijeno.

AcaAleksic

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
233
Borovic, stvarno lepa, velika i funkcionalna staja.. A da li bi mogao da navedes prednost i nedostatke vezanog sistema za veći broj grla? Kada bi morao iznova pravit, da li bi napravio vezan ili slobodan? Hvala

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Da gradim novu farmu naravno da bi napravio slobodan stil držanja. Gradio bi za 30 krava, a u ovoj bi bio podmladak. Da je drugaciji odnos države prema stočarima vec bi ju napravili ali sada razmišljamo sve prodati
I ova se može lako preuredit da budu krave slobodne samo se s vanjske strane dogradi prostor za lezista i blatnim hodnikom.

E prednosti i nedostaci.
Po meni je više posla s vezanim držanjem ali se ima bolji nadzor nad kravom.
Nase su od 4mj do skoro 12mj vani na paši(ispustu), pa nema puno gnoja.

Moji su tako napravili jer je bilo najeftinije i za ondašnja vremena super moderno i bili su največi proizvođač mlijeka u županiji.
Vremena se mjenjaju pa tako i standardi držanja krava.

Sve to struka vec zna, pa da ne pišem gluposti.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Koliko drzis grla, sve holsten?? Inače lijepa stala, moraću i ja staviti sliku svoje i slike mljekovoda kad stignem :)

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Trenutno je 25 krava, 15 junica, 2 bika i 4 telica u staji.
Sve su holstein. Nažalost.
Krave prodajemo po 1500-2000 a malo vise se dobije za debelee.
A da su simentalke bi isle i po 6-7k kuna.
Telad isto u bescjenje. Bikove nam usluzno zakolju i meso prodajemo sami pa tu ima neke racunice.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Moji drže samo simentalca i imamo par krizanih simentalac-sivo govedo. Trenutno imamo oko 40 grla jer su se krave potelile. Imaš 4 muzne jedinice ili?

AcaAleksic

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
233
Čekaj, čekaj, ako bi pravio, pravio bi za 30, a sada imaš približno isti broj, u čemu je fora? Da li je problem u ceni mleka ili u rasi krava? Da li postigao bolje rezultate sa simentalcem? Oprosti ako mnogo pitam, ali sve to očekuje i nas u Srbiji, veći će biti jos veći, a manji će biti pod znakom pitanja..

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Da imamo 4 muzne jedinice.

Da pravio bi za 30 grla u muznji. Hotel za krave. Da imaju potpunu slobodu, da su uvjek u čistome, idealna temp zraka....
Ovo kaj sad imamo je dobro ali krave nemaju udobnost, a i nama je teze radit. A ta staja bi se koristila za podmladak, skladistenje sjena i strojeva.
15 holsteina bi ostavio i kupio 15 simentalaca. junice bi ostale , ovo sve na klanje.
Da bude mlijeka i mesa.

Ali daleko je to imam tek 20g. Ima vremena. Čekamo kaj bude s cijenom mlijeka u 2015 i s kvotama.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Moja stala iznutra:
U red ide 11 krava znači 22 u dva reda, mala telad su zavezana kontra od krava za zid, ima 6 mjesta i na početku štale ima mjesto gdje su 3 vece junice ili 4 manje. Ja držim junice još na dva mjesta jer imam 37 grla trenutno.

8fa741a1e8a5d0cb3a306ea1faf8a46b.jpg

d783280f07ffec51cd629f23761f1a99.jpg

Da nekog ne brine ova treća cijev, to je za stari sistem na kante, a koristim ga kad nestane struje, spojim cisternu i muzem sa 3 kante :).

Najnoviji postovi

Na vrh