• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Ma najzabavnije u svemu tome je da se povlači mlijeko, ali ne i mliječne prerađevine. Tu ne znaš tko pije, a tko plaća. Nešto je tu čudno!

Da nešto što ima samo u Hrvatskoj. Svinja ima trihinelu ali kobasice od te svinje su zdravstveno ispravne. E to može biti samo kod nas. Dali su mlječne prerađevine rađene od domaćeg mlijeka, za koje tvrde da je jedno od kvalitetnijih mlijeka u eu, a mlijeko koje je zaraženo je iz uvoza.
To znaju samo oni koji to rade a isto i oni koji ih podržavaju.

Nevezano za mlijeko žalosno mi je bilo slušst rasprave o zdravstvenom odgoju. Pa ljudi moji jedan od autora tog odgoja je supruga našeg premijera, i nema teoretske mogućnosti da se bilo što tu promjeni. A vjerovatno je isti slučaj sa mlijekom.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Sabor se konačno budi?!

http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Iza-pozornice-Branka-Podgornika/Sabor-se-konacno-budi
Sabor-se-konacno-budi_ca_large.jpg

Na žalost, reakcija Laburista je u stvari pogrešna. Oni se ne bore za ukidanje novca kao duga, već samo da se štampa novac. Nije ih briga za posljedice. Srbija je koristila tu metodu slabljenja valute i emisije novih kredit u dinarima i ništa joj nije bolje. Razlog je što krediti ne mogu biti otplativi, ako se ne pojavi novac za kamate. Ops, o tome nismo razmišljali, reći će političari. To će riješiti slijedeća vlada. :))
Rješenje je u emisiji novca bez duga, reformi bankarstva da se ukine ekspanzija novčane mase preko kredita te riješi problem deficita u robnoj razmjeni sa inozemstvom. Koliko vidimo, od svega toga, ništa nije u inicijativi. A štancanje kredita HNB-a državi je i kontra statuta ECB-a, tj. pravila EU za koju su svi sabornici glasali. Stoga se sve ovo čini kao jeftino politikanstvo i populizam da bi se napravio bod u očima javnosti. :))

P

pauk

Guest
http://www.scribd.com/doc/25532912/Domagoj-Margetić-Hrvatska-i-Novi-Svjetski-Poredak

Dobra knjiga domagoja Margetića iz 2005. Upotpunjuje sve ono o čemu vam pričam objašnjavajući tko i kao nas je doveo u ovu situaciju.

ne znam ljudi jel bilo vec ovdje:

http://referendum.co/

ako se slazete s kojim od ovih pitanja, skinite obrazac, potpisite, dajte ukucanima da potpisu i posaljite postom, najkasnije do 27. veljace.

probajmo sami nesto promijeniti, umjesto da samo njurgamo po forumima!

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
ne znam ljudi jel bilo vec ovdje:

http://referendum.co/

ako se slazete s kojim od ovih pitanja, skinite obrazac, potpisite, dajte ukucanima da potpisu i posaljite postom, najkasnije do 27. veljace.

probajmo sami nesto promijeniti, umjesto da samo njurgamo po forumima!

Peticiju sam već potpisao. U svakom slučaju jednostavnije je potpisati peticiju, nego jalovo trošiti glas i vrijeme na prosvjede.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Dobra inicijativa ili alibi za neku podvalu?

http://www.jutarnji.hr/ekskluzivno-...anak-najmocnijih-hrvatskih-menadzera/1087689/

Dobra je Sandra Švaljek. Naime ona radi i u odboru HNB-a. Ona bi sada radila istraživanja jer joj nije bilo dovoljno ovih 19 godina promašaja. Valjda treba još ovako koje desetljeće. Naravno uz simboličnu naknadu za svoj trud. Pri tome, nemojmo zaboraviti da je dotična bila ekonomski savjetnik gos. Kosor kad je ona bila na vlasti i nakon par mjeseci je dobila nogu. Što će reći da je namjerno Kosorici govorila krivo ili nema pojma. Jedno od toga je istina. A obje istine su katastrofa za Sandru.
--------------------------

A da se sad ostavimo profesionalnih bacača magle (i ja bih za njenu plaću mlatio praznu slamu). To što su poslodavci počeli vikati "spašavate nas", je zbilja zanimljiva i vrijedna pažnje. Možda se tu krije stvaranje neke inicijative koja će pod alibijem sveopćeg dobra pogodovati samo ovim likovima. A u tome će im legitimitet dati Ekonomski institut.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Nema nam spasa bez nacionalne vlade stručnjaka

http://slobodnadalmacija.hr/Novosti...nam-spasa-bez-nacionalne-vlade-strunjaka.aspx

Imali su stručnjaci i do sada vremena predlagati programe i rješenja. Što nisu osnovali svoju stranku? Čini se da se tu "kupuje vrijeme". Vrle stručnjake svako malo slušamo na Tv-u i radiju te mogu reći da se razbacuju neznanjem i nekompetentnošću. Evo zašto. Popis floskula:
1. Trebaju nam investitori ? Ako je stvar profitabilna privatnicima, zašto nije državi?!
2. Moramo ući u EU?! Da je EU rješenje, ne bi bilo tolike krize u njoj?!
3. Poreznom politikom ćemo riješiti probleme?! Probajte 100 vrhunskih stručnjaka zatvoriti na izolirani otok na 10 godina pa da vidim kako će se obogatiti. A onda ih možemo i oporezivati?!
4. Otvoreno tržište nam je velika šansa za prodaju proizvoda?! Je baš, samo u kojim uvjetima. Ne može biti nikako ako imamo kamate po 6%, a oni po 2%.
5. Treba klizati tečaj kune da se ojača izvoz?! A analize profesora Tice već sada pokazuju da to nema smisla. A praksa je već provjerena u Srbiji. A pritanje je zašto? Jer dokle god država nema velik suficit platne bilance, klizanje tečaja dok je novac i dalje samo dug vodi u neotplative dugove samo sa više nula.
6. Smanjivanjem deficita budžeta se može postići racionalna država?! Ma koji promašaj? Ako se ništa ne ubacuje u državu, ništa se ne može ni profita stvoriti.
7. Privatizacija i JPP kao rješenje?! To je još veća podvala. Cilj svega je da se resursi prepuste u privatne ruke i zatim prema zakonima tržišta diže cijena po potrebi (da se ostvari profit).
8. Itd.

Što nam je činiti. Treba stjerati svu tu bagru koja baca prašinu i maglu te im oduzeti diplome zbog nesposobnosti. Kao prvo trebate se zapitati što je uopće novac i kako se povećava njegova količina u državi. Evo primjera. 1 gram zlata posuđen uz 3% kamata nakon 2000 godina stvara dugo od 4,7*10 na 19 tona zlata. A mi upravo novac tako opterećujemo. Novac ne možeš stvoriti nikako već samo posudbom. Prema tome, kamata uvijek ide.

A što je novac? To je kupovna moć za proizvode i usluge iz države koja ga koristi. Dakle, ako želimo više prometovati (BDP) moramo više cirkulirati novca ili ga više emitirati. A kako može biti novac dug, ako je to naša kupovna moć? To bi značilo da bez obzira na sve sve što stvorimo u stvari dugujemo više nego što smo stvorili?! A kome? Onima koji stvaraju novac pogađate iz ničega.

I sad tu dolazimo na vladu stručnjaka. Nemojte mi reći da će ta vlada stručnjaka uvesti socijalizam i ukinuti bankarima mogućnost da nas zadužuju uvijek više nego što stvaramo? Neće oni učiniti ništa. Oni će samo biti dobar alibi da se zbilja ništa ne može napraviti.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Bilo kako bilo, AL MI TONEMO SVE DUBLJE ! VEĆ SMO I DNO PROBILI PA TONEMO DO DNA ISPOD DNA !!!
Dokle god BANKE kolo vode i IZMISLJAJU kojekakve financijske zavrzlame i vode se matematikom 1+1=3 pa kod nas u Hrvatskoj je 1+1 prešlo i 5, NEMA NAM ŽIVOTA NI KRUHA NI PROSPERITETA !!
Teka kad svi rukovodeći " stručnjaci" shvate da je jedina šansa POTROŠNJA i OBRTAJ NOVCA ( a sada toga nema, jer su nam novčanike bogovski ispraznili ), M O Ž D A se izvučemo od ovog jada i popnemo na prvu razinu dna .....

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Bilo kako bilo, AL MI TONEMO SVE DUBLJE ! VEĆ SMO I DNO PROBILI PA TONEMO DO DNA ISPOD DNA !!!
Dokle god BANKE kolo vode i IZMISLJAJU kojekakve financijske zavrzlame i vode se matematikom 1+1=3 pa kod nas u Hrvatskoj je 1+1 prešlo i 5, NEMA NAM ŽIVOTA NI KRUHA NI PROSPERITETA !!
Teka kad svi rukovodeći " stručnjaci" shvate da je jedina šansa POTROŠNJA i OBRTAJ NOVCA ( a sada toga nema, jer su nam novčanike bogovski ispraznili ), M O Ž D A se izvučemo od ovog jada i popnemo na prvu razinu dna .....

Ja nemam nikakve iluzije da ćemo se mi izvuć iz ovog. Ako se pogleda kako je u drugim državama nema šanse da se izvučemo.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
ja nemam nikakve iluzije da ćemo se mi izvuć iz ovog. Ako se pogleda kako je u drugim državama nema šanse da se izvučemo.

imamo mi itekakve sanse da se izvucemo.... Znamo i kako.... Al glupi hrvati nememo mda....

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Otkrivamo zašto Ministarstvo poljoprivrede taji da je hrvatsko mlijeko otrovao Ivica Todorić

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvats...e-hrvatsko-mlijeko-otrovao-ivica-todoric.html

Nakon što je portal Dnevno.hr ekskluzivno objavio kako je kako je glavni krivac za otrovno mlijeko na hrvatskim farmama Ivica Todorić, odnosno pokvarena stočna hrana koju je uvezao iz Srbije i prodao seljacima, u ministarstvu poljoprivrede, koje sve vrijeme nastoji zataškati tu činjenicu, nastala je panika. Todorić, naime, već godinama ima apsolutnu vlast nad tim sektorom u kojem ministri čini se, nisu ništa drugo doli njegove marionete.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Nakon što je portal Dnevno.hr ekskluzivno objavio kako je kako je glavni krivac za otrovno mlijeko na hrvatskim farmama Ivica Todorić, odnosno pokvarena stočna hrana koju je uvezao iz Srbije i prodao seljacima, u ministarstvu poljoprivrede, koje sve vrijeme nastoji zataškati tu činjenicu, nastala je panika. Todorić, naime, već godinama ima apsolutnu vlast nad tim sektorom u kojem ministri čini se, nisu ništa drugo doli njegove marionete.

I SVE VODI DA JE TO PRAVA ISTINA KAO STO JE I ISTINA DA TODORIC NEBU NAJE.. A PROIZVODJACI BUDU KAO STO I JESU !! a mi i dalje sutimo i trpimo

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Socijalna država

imamo mi itekakve sanse da se izvucemo.... Znamo i kako.... Al glupi hrvati nememo mda....

Uvijek postoje šanse, ali dok u ljudima tinja iskra pohlepe neće se ništa pokrenuti dok se većina napokon ne progleda.

Npr. imam dobar primjer koji nitko ne može objasniti, ali se žmiri na njega. Probajte sve trgovanje ograničiti samo na jedan par ljudi. Kako da se u tome oba čovjeka obogate? :icon_idea: Ako se način bogaćenja bez posljedica ne vidi u jednom paru ljudi, kako se vidi u većoj zajednici? Tj. kako napraviti bogato i socijalno društvo? Očigledno je da sama proizvodnja i trgovina ne dovodi do bogatstva. Potrebno je stvarati novac kojim će se robe trgovati, ali omogućiti da se štednja (profit od rada) što jednakomjernije raspoređuje. Bez toga nema socijalne države koja se spominje u Ustavu RH.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
A kome je u cilju imat SOCIJALNU DRZAVU ?? Pa kaj nije bolje da radnici i poljoprivrednici, uostalom, svi radni ljudi zive od svog rada ?? Ne znam da li SOCIJALNU DRZAVU shvacamo isto !?

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Socijalna država

A kome je u cilju imat SOCIJALNU DRZAVU ?? Pa kaj nije bolje da radnici i poljoprivrednici, uostalom, svi radni ljudi zive od svog rada ?? Ne znam da li SOCIJALNU DRZAVU shvacamo isto !?

Ako mislite živjeti od rada onda morate raditi do smrti tj. sa posla u grob onda je to država koja sigurno nije socijalna.

Socijalna država se mora brinuti o svim državljanima. Kako se kaže "i u dobru i u zlu". To znači da se ponašamo kao odgovorna zajednica. Faktori brige su: zdravstvo, socijalna pomoć raznih oblika, školovanje pa čak i stanovanje. A najvažnija stvar bi u stvari trebala biti zapošljavanje svih sposobnih. Jer ne može biti socijalna država ako sposobni ne rade dok za njih rade drugi. I tu se lome koplja. Jer oni koji primaju socijalu, a sposobni su, ne žele pridonositi jer se osjećaju iskorištenima. A ne vodi se briga o onima koji rade da bi ovi mogli primati socijalu.

Cijela filozofija u stvari proizlazi iz definicije novca. Ako je novac kupovna moć za proizvode i usluge iz jedne države (koja emitira taj novac), tada je jasno da kupovna moć dolazi samo od proizvodnje (rada) i da socijalna pomoć u stvari otuđuje rad nekih da bi drugi imali pomoć. Pa se prema tome ona ne smije davati sposobnima! Tj. država mora imati pravo uposliti (na društveno korisnim poslovima - brigom o sugrađanima, itd.) svakog tko je sposoban, a prima novčanu pomoć.

Primjer socijalizacije je i beneficirani radni staž. Ljudi koji rade na pogibeljnim poslovima idu u mirovinu ranije. Ostatak zajednice to nadoknađuje. Ali oni to mogu tek ako imaju uvijete za rad. A jedan od uvjeta je da rade proizvode i usluge koji su nam potrebni te da za to budu plaćeni. Znači, financijski aspekt je nužan. Ljudi ne mogu funkcionirati bez plaće ili sa nedovoljnom plaćom. Zbog toga bi element socijalne države morao biti postizanje dovoljne plaće za život. A tu dolazimo da ako svi imaju za pokriće svojih troškova i neku sitnu uštedu, da zbrojevi svih tih ušteda u godini daju potrebni višak novca koji se treba ubaciti u državu (bez duga). Tu računamo da nismo imali ni dotok ni odljev novca u inozemstvo jer je to FER prema ostalim državama (da svojim suficitom ne činimo problem drugima).

Ovo je znači čisto logičko objašnjenje socijalne države i uloge novca u njoj. Primjetiti ćete da se ekonomisti uopće ne dotiču ove logike, nego pričaju o sasvim drugim ciljevima u društvu. A što uopće ne vodi u socijalu državu (zapisano u Ustavu RH). Pa bi iz toga mogli reći da nam većina ekonomista i političara prodaje protuustavnu propagandu i radi od nas majmune. A na kraju će sve to narod platiti.:icon_axe:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh