• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
zakaj banka?
ne bi li bilo bolje napraviti nekakav fond, zadrugu, nešto gdje bi opg-ovci uplaćivali određenu mjesečnu naknadu i praktično sami sebe razvijali?

Mislite kao kasa uzajamne pomoći. Neko vrijeme uplaćuješ, a onda digneš duplo i vraćaš u ratama bez kamata. To bi bilo nešto. Međutim, to podrazumijeva da postoji višak novca (profit) koji se može ulagati. :rolleyes:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Najviše europskog novca uzmu francuski seljaci.Opet ih se ubilo masu...
Netko je izgleda, odlično formulirao udicu zvanu kredit...:wink:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Kredit je magičan izum koji omogućava da jedni stvore profit novčani, a drugi stvore dug. Naravno, ako se oni koji su stvorili profit ne riješe tog profita, dug je dugoročno neotplativ i događa se šteta na račun jednog dijela dužnika. :icon_axe:

Posljednje uređivanje od moderatora:

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Najveci problem je što nikad ne znaš koji ce ti trošak bit jer se cijene mjenjaju i rastu baš kad ne treba, dok se otkupne cijene ponašaju obrnuto proporcijonalno i padaju kad je vrijeme prodaje tako da tko ne radi jako efikasno nema šanse neke za opstanak.

Kredit s minimalnim kamatama bi dobro došao ali ne bi na kraju opet nikog spasio jer dvije nabitnije stavke za određivanje krajnjeg profita su potpune nepoznanice i dok se nešto ne promjeni ovakvo stanje ce i ostat.

Da je samo otkupna cijena fiksna sve bi bilo lakše i jednostavnije a kamo da još repromaterijal ima fiksnu cijenu.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Prošla su ta vremena (ali bi se mogla vratiti) kada je otkupna cijena mogla biti garantirana. Svar je u računici. Ako seljaci ostvaruju novčani profit, a ne želimo da itko ide u gubitak, potrebno je dodati ekstra novca u cirkulaciju. To ne može biti kreditno jer se otplatom kredita mora povući sav dodani novac, ali i pojaviti novac za profit banke. Očigledno je da to mogu samo ekonomije koje imaju fenomenalan vanjskotrgovinski suficit. Prema tome, novac za otkup bi trebala stvoriti država. I onda je jasno da otkupljivač ne može biti privatnik. Što će nam posrednik koji radi za svoj džep?

Recimo, poljoprivreda može proizvesti koliko hoće robe, ali ako se ne vlada emisijom novca, otkupna cijena će morati pasti. Time će se ugroziti manje efikasni proizvođači (obično manji) i postiže se efekt propadanja sitnih proizvođača. A to ne može biti najbolji interes u državi, zar ne? Međutim, ako to gledamo kao interes najbogatije skupine, onda je tu u njihovom interesu. Pa sad ti pazi za koga navijaš i što želiš biti (golub na grani ili vrabac u ruci).

Posljednje uređivanje od moderatora:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Tko će o čemu, nego sindikati o reformama

http://www.banka.hr/komentari-i-analize/vilim-ribic-sindikati-su-za-reforme-ali-prave

resize.aspx

-------------------------------------------------------
Možemo se zapitati i drugačije: Kome ovakvi sindikati odgovaraju? Oni kao da su agenti krupnog kapitala. Nemojmo zaboraviti da su sindikalne vođe zahtijevale niže kamate na kredite. A što je uopće kredit? Kredit je metoda kojom kapitalisti ostvaruju profit, a da ostala raja uopće u tome ne vidi vrhunsku obmanu. Jer bez kredita, kada kapitalisti žele ostvariti profit, oni koji gube su naravno radnici. Neki se neće složiti, ali probajte zamisliti da nema kredita. Ne možeš kupiti stan i moraš štedjeti. A tvoja štednja izvlači novac iz opticaja. Kako će kapitalisti tada moći profitirati, ako mi radnici štedimo? To je glavno pitanje? A drugo pitanje je: čak i da ne štedimo, nego trošimo samo onoliko koliko smo dobili plaće, od kuda će se stvoriti zarada kapitalista? Kako će posao biti isplativ i razvijati se? Ništa bez kredita. Kapitalizam bez kredita može funkcionirati jedino po načelu merkantilizma. A to znači da bez izvoza nema profita u državi. A stvar se prikriva kreditima za koje se zalažu sindikalci. Samo da je kamata manja. A kako će se krediti vratiti, ako ni bez kredita nema profita u državi? Kolika je inteligencija sindikalnog vodstva da to ne kuže? A načelu im je diplomirani ekonomist Vilim Ribić. Znači, sada nema profita bez izvoza, a krediti to samo skrivaju.

Idemo dalje. Sindikati zazivaju prave reforme, a ne znaju točan uzrok sadašnjih problema niti kako ga riješiti. Oni bi da je vuk sit i ovce na broju. To znači da vuk mora pojesti pastira. Da li će se pastir sa time složiti? Još je gore što postoji sindikat znanstvenih radnika koji nije ni malo inteligentniji. Čovjek se zapita, ako ti ljudi ne znaju riješiti svoje probleme, kako će nas naučiti da riješimo svoje. Mislim, ovo je zbilja za zabrinuti se. A drugo pitanje je kako tokom ovih silnih godina nisu shvatili da nešto neštima i da iste metode ne mogu dati druge rezultate. Jer to je osnova znanstvenog istupa. Pa i manje pametnima je jasno da se rješenja koja su se do sada primjenjivala nisu bila sa ciljem da se stanje poboljša, nego da se pogorša. I ništa sindikati nisu naučili. Kao da su tu od jučer pa nemaju pojma. Toliko toga je privatizirano, a situacija je sve gora i gora. Pa ne može onda rješenje biti u kompletnoj privatizaciji, zar ne? I sindikati ne žele privatizaciju, ali žele da dolaze investitori i ulažu. Oni žele da se radnici ponašaju kao oportunisti koji će raditi za gazde i od toga profitirati. Znači na jednoj strani radnici profitiraju, a na drugoj poslodavi opet profitiraju.

Hmmm. Čekaj malo. Da li ja mogu otvoriti firmu i zaposliti sam sebe. Sam ću sebe plaćati i ono što proizvedem u firmi kupovati svojom plaćom. I na kraju će mi kao radniku ostati dio novca, ali ću zaraditi i kao poslodvaac. Da li je to ta ideja? Ipak, čini se da nema objašnjenja kako ću sam sebi isplatiti istu plaću, ako nisam potrošio u firmi ono što sam dobio kao radnik. A kada bi potrošio više nego što sam dobio za plaću, tek tada bih kao poduzetnik ostvario profit. I povrh svega tu nema nikakvih poreza i inih gluposti, ali nema načina da stvorimo više novca nego što ga je bilo. Što iz toga slijedi? Bez pojave viška novca nema profitabilnosti i najčešće slijedi gubitak i bankrot na jednoj strani da bi drugi bili "uspješni". Kako u takvom sustavu da radnici budu zaštićeni i da im se ne režu prava? Sustav ne funkcionira i bez ikakvih prava, poreza i nameta. Sindikati ne vide osnovne zakonitosti iz makroekonomije koje uništavaju financijsku opstojnost kako poduzetnika, tako i radnika. Ma ne to nije slučajno jer traje godinama, a sindikalne vođe imaju diplome iz ekonomije. Može biti samo da sindikalnim vođama osobno voda nije došla do grla i da ih NIJE BRIGA za one koji su im dali povjerenje. U Francuskoj čak sindikate finaciraju velike firme. A zašto? Da ih ne bilo briga za radnike. A što drugo. Jer ako krenemo od brige za radnike, tada ćemo imati znatnu financijsku štetu za kapitaliste, znati ćemo uzroke problema i rješenje. A rješenje ne može biti sretni kraj za krupni kapital. Krupnom kapitali je u interesu da ljudi ne znaju što rade sindikati. A neće znati, ako ih školstvo ne nauči. Pa smo sada lako zaključili zašto sindikat znanosti nema pojma. Ne smiju naučiti ljudi pravom stanju stvari pa ni sebe. To naravno nije u interesu kapitalista i gle čuda sve što nije u interesu kapitalista se ne događa. A i kada se dogodi, netko se pobrine da se to zaboravi i promijeni.

Ako živimo u društvu gdje je interes kapitalista ispred najboljeg interesa velike većine to je moguće jedino ako ako je došlo do korupcije vlasti. Kapitalizam kao takav ne može postojati bez korupcije jer pogoduje kapitalistima. I vidi vraga, sindikati nisu dovoljno pametni da to zaključe. Ili nisu pametni ili su zadovoljni korupcijom u sustavu koja im začudo održava posao. Jer kada bi se sve riješilo, sindikat bi bio nepotreban. Sindikalne vođe su znači niti ne mogu raditi sa ciljem da se sustav popravi jer bi time ostali bez posla. Mašala. To možda znači da sindikalne vođe nikad neće dopustiti da se sustav promijeni jer tada postaju nepotrebni. Oni su u stvari borci za loš položaj radnika.

:D , Eto to je istina o sindikalnim vođama i reformama koje zazivaju.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Tko će će se poskliznuti na skijalištu?

Što je cilj sastanka u Kitzbühel-u?
----------------------------------------------
Mandatar za sastav nove Vlade dogovara smanjenje dugovanja sa investitorima. “Mislim da će nam dati malo vremena. Što prije treba poslati jasne poruke kako mislimo smanjiti dug tako da nam se poboljša rejting”, kaže Orešković.

Sad pogledajmo situaciju sa strane investitora. Bolji kreditni rejting i smanjenje kamate daje manju zaradu investitorima. Da li je u interesu investitorima da im se zarada. Osim toga, ako bi se nekim čudom i dogodilo da se dugovi počnu otplaćivati pa i po visokim kamatama, očigledno je da to znači kraj posla investitorima. Investitori su očigleno u sukobu interesa ili mi imamo krive informacije.

Što bi mogla biti prava informacija? Postoji velika šansa da će se pod alibijem postizanja boljeg kreditnog rejtninga i smanjenja kamata predložiti nešto što nije rješenje. I zbilja u nastavku se kaže: >>“Mislim da će nam dati malo vremena. Što prije treba poslati jasne poruke kako mislimo smanjiti dug tako da nam se poboljša rejting”, kaže Orešković. Kao jednu od mogućnosti u tom smislu najavljuje da će se fokusirati na pokretanje neaktivne imovine, posebno državne imovine koja nije u funkciji. To je mrtvi kapital i tu mislim da imamo vrlo jasne mogućnosti za aktiviranje te imovine i time smanjiti dug, dodao je.<<

To što se zove aktiviranje mrtvog kapitala je u biti drugi naziv za rasprodaju državne imovine. Jasna mogućnost za smanjenje duga je rasprodaja imovine. Zbilja? Da li nam je za to trebao Tihomir Orešković? To smo i do sada radili i začudo, država nije smanjivala dug, nego ga je povećavala. Da li je moguće da taj plan tako proziran?

Zašto bi nova Vlada radila isto što i predhodne? Zašto nema promjene plana? Pa čini se da rasprodaja više pogoduje "investitorima", nego smanjenje duga. Ako im mi damo pare za kamate, a oni tim novcima kupe državnu imovinu, tada je to pun pogodak. Smanjenje duga u očima investitora bi bio pravi grijeh. A taj prozirni plan će biti predstavljen kao odlično "novo" rješenje. Vjerojatno će ga pratiti i uvođenje poreza na imovinu. Samo što taj porez neće toliko udariti po onima koji imaju, nego po onima koji još nešto imaju, a sada sapajaju kraj sa krajem. Realno gledajući, pritisak poreza na dobit ne može odjednom stvoriti globalnu profitabilnost u državi. Za to se mora stvoriti dodatni novac u državi. Samo nitko ne govori kako.

http://net.hr/danas/novac/dug-raste...uhelu-trazi-spas-u-cetvrtak-ima-20-sastanaka/

Posljednje uređivanje:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Neki detalji potvrđuju raniju analizu sastanka u Kitzbühel-u?

Među zahtijevima se ističe onaj UNICREDITA - Erik F. Nielsen:
>>Moje glavne preporuke gospodinu Oreškoviću, a to su stavovi i većine sudionika konferencije, odnosile su se na to da Hrvatska mora zaustaviti rast javnog duga, jamčiti nastavak neovisnosti monetarne vlasti, odnosno nastavak monetarne i tečajne politike koje su bile jamac stabilnosti u godinama krize te sam predložio da se u potpunosti odustane od najave ‘monetarne reforme’”<<

Predstavnik banke je naravno protiv toga da se država financira bez duga jer mu to nikako nije u interesu. Banke bi tada izgubile gusku koja nosi zlatna jaja. To je očekivana preporuka od strane finacijskog kapitala. Pitanje je: da li mi uopće možemo vjerovati stranim savjetnicima? Plaća ih netko drugi da bi nas savjetovali prema tuđem interesu.

Drugo pitanje je zašto je pitanje monetarne reforme izašlo na naslovnici? Naime, među preporukama istog predstavnika je: >>Trebalo nastaviti privatizaciju i reforme u javnom sektoru i pravosuđu te nastaviti mjere kojima se diže konkurentnost<<.
Očigledno je da je monetarna reforma daleko od realizacije pa se gura na naslovnice, dok privatizaciju koja se već provodi (sa većom štetom od koristi) i pretvara novčani profit u opipljivi kapital ne treba isticati. Također, što država više rasprodaje to ima manje imovine kojom garantira vraćanje dugova i što naravno neće bitno usporiti rast duga, to je bankrot države bliži. A tada slijedi i rasprodaja imovine koja se smatra "važnom" za nacionalne interese.

U biti, monetarna reforma se mora zaustaviti da bi se na ime rastućeg duga što više imovine prebacilo u ruke tkz. "investitora".

http://www.jutarnji.hr/zaustavljanje-monetarne-reforme-jedan-je-od-prioriteta/1500308/

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
a kaj se čudimo...pa kaže moj deda da su plaćali porez na upaljače, e to je prvi energetski certifikat bio!...

a ovaj lik iz unicredita, on daje packe novom mandataru...e jesmo bubani...:icon_rofl:

da je pameti istjerati sve banke iz hrvatske van, pa sve potplaćene političare i tzv. menadžere, e kad bi se to napravilo ja bi prvi otkupio dio hrvatskog duga!

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Demistifikacija održivosti MIO fondova

MIO fondovi bi trebali biti održivi i zadovoljavati svhu koja im dana - da stvore izvore sredstava za buduće umirovljenike. Pri tome bi upravljači MIO fondova također trebali dobro zaraditi. Pa pođimo samo od predpostavke da će MIO fond svakom ulagaču vratiti 100% od uloženog i ništa više. Dodajmo tome 0,5% naknade na imovinu svakog umirovljenika godišnje. Prosječna vrijednost fonda od 50% tokom 40 godina do umirovljenja puta 0,4% naknade daje ukupan trošak od 8% od vrijednosti uplate svakog umirovljenika.

Dolazimo do rezultata da nam treba 108% uplate za 100% isplate. Ili to ili ćemo moći isplatiti recimo 92% od uplate. Kod prvog slučaja nam je potreban ekonomski perpetum mobile: uložiš 100% novaca i dobiješ 108%. Da li ekonomski perpetum mobile postoji? Da bi postojao, mora postojati mogućnost da se sa vremenom poveća količina novca. Teoretski, oni koji uplaćuju u MIO fond bi trebali prodavati proizvode i usluge upravljačima fonda za iznos upravljanja fondom i tako povratiti trošak od 0,4% od uplate. Upravljači fonda ne bi smjeli ništa novca zadržati niti kao fond niti privatno. Tako bi postigli da imamo 100% uplate i nemamo gubitak na upravljanju. To je jedna solucija. Druga je da uplatioci naprave suficit u platnoj bilanci za vrijednost troška upravljanja i tako riješe trošak upravljanja. Treća je da banke manjak novca nadomještaju dodatnim posuđivanjem novca. Četvrta je da centralna banka stvori novac bez duga za potrebe deficita proračuna države i da se taj višak koji zarade uplatioci MIO fondova onda može iskoristiti za plaćanje upravljanja MIO fondom. Ukupno je to 5 mogućnosti.

Koje mogućnosti su dugoročno održive?
1. Ako upravljači uzimaju 8% novca MIO fonda i zadržavaju ga (teorija), sustav definitivno ima dugoročni problema sa akumuliranom štednjom jer se javlja besparica. A niti uplatioci ne smiju štedjeti novac. (uvoz=izvoz)
2. Ako upravljači sve novce potroše, tada to moraju i radnici. Svako zadržavanje štednje smanjuje novac u cirkulaciji i radi problem besparice (uvoz=izvoz)
3. Suficit u trgovanju sa inozemstvom mora pokriti sve štednje u državi i država mora raditi bez deficita inače će dolaziti do bankrota iz čisto tehničkih razloga, a ne iz nedostatka potrebe za nekim proizvodom ili uslugom. Pri tome se ne pritamo kako na stranu državu utječe taj gubitak novca (deviza)
4. Ideja da se manjak novca kao posljedica zadržane štednje nadomjesti kreditom je poprilično danas uobičajena. Ima samo jedan veliki problem. Vraćanje kredita znači povlačenje sve novčane mase i opet besparicu. To znači da se krediti mogu samo povćavati. A dug koji tako nastaje raste realno stopom kamate banke tj. ima tendenciju udvostučavanja u jednakom broju godina te se može pokazati da na njega ne utječe inflacija (već je računski provjereno). I dalje uvoz=izvoz te se ne smije uzimati strane kredite.
5. Doštampavanjem novca radi pokrivanja ostvarenih novčanih ušteda tj. deficita proračuna kada je uvoz=izvoz je tu jedina mogućnost koja omogućava globalnu profitabilnost bez ekonomske štete za druge države.

Da sumiramo, postoje samo dva dugoročno moguća rješenja. Jedno je sa prividom održivosti (financiranje štednje iz suficita platne bilance sa inozemstvom uz državu bez deficita proračuna i bez stranog zaduživanja). Dobar primjer bi bio da MIO fondovi ulažu u inozemstvu i da zatim profit dotiče u zemlju. Pitanje je tu samo dokle može inizemsto biti ekonomski ekspolatirano jer posljedice na inozemnu privredu se moraju javiti.
Drugo rješenje je prema osnovama moderne monetarne teorije koje predviđa emisiju novca za deficit proračuna i uvoz pokriven izvozom (kompenzirana razmjena). A država bi mogla uzimati strani kredit samo ako postoji suficit u vanjskoj trgovini iz kojeg bi se strani kredit mogao vratiti. Samo sa time se može osigurati da MIO fondovi mogu biti dugoročno financijski održivi.
---
Što sad imamo? Država ima deficit u vanjskoj trgovini, ima vanjski dug koji ne bi mogla pokriti ni da ima izvoz po stanovniku kao njemačka te ne pokriva deficit emisijom novca bez duga. Imamo tri praktična razloga zašto MIO fondovi ni teoretski nisu održivi.

Što ćemo sad? Hoće li me netko demantirati nekim konkretnim primjerom sa reduciranim brojem subjekata i dokazati da je ipak moguće nešto drugo? Evo, čekam taj primjer.

http://www.banka.hr/komentari-i-ana...izbjegne-nacionalizaciju-ii-mirovinskog-stupa

Definitivno Ivan Lovrinović nije u pravu. Ali ne onako kako vi to mislite. Situacija je još gora.

http://www.banka.hr/hrvatska/12-ekonomista-i-pravnika-javnim-istupom-protiv-zamrzavanja-ii-stupa

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Kad sam odlazio u mirovinu, postavili su nam uvjet - ili potpisati da se odričem drugog stupa pa imam veću mirovinu, ili ne potpisati odricanje pa imati manju mirovinu....
Naravno, potpisao sam .... Nostradurus ? Mišljenje..... Hvala

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Kad sam odlazio u mirovinu, postavili su nam uvjet - ili potpisati da se odričem drugog stupa pa imam veću mirovinu, ili ne potpisati odricanje pa imati manju mirovinu....
Naravno, potpisao sam .... Nostradurus ? Mišljenje..... Hvala

Evo što kaže jedan forumaš na faceboku

Slavko Devčić: glupost. Ja imam 62 godine i u II stupu 150000 kn Mirovina iz drugog stupa iznosi 490 kn znači trebao bih živjeti 95 godina bez prinosa od 5-6 postosamo da bih uzeo svoje novce...

Praktično čovjeku treba još pola životnog vijeka samo da vrati uložene novce i bez prinosa. To znači da ste dobro odlučili ako mislite duže živjeti. Druga mogućnost vam je vjerojatno bila da dignete glavicu 2. MIO stupa i da primate mirovinu samo iz 1. mio stupa.

Ako je to u pitanju, onda ste možda uradili krivo. Recimo sa nekom većom lovom ste mogli urediti izolaciju na kući i time u budućnosti smanjiti troškove grijanja za 40%. To ulaganje je jako isplativo ne samo za vas, nego i za kasnije stanare. isplativost ulaganja je obično unutar 10 godina.

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
Kolega @nostradurus ,
htio sam vas zamoliti za neke primjere i objasnjenja u ovom igrokazu sastanka Oreskovica i investitora.
Konkretno me zanima nesto sto ste jednim primjerom(drzavna imovina) objasnili...za monetarne reforme. Zasto su se toliko "uzkokodakali" kada je pocelo medijsko objavljivanje monetarnih reformi u Hr? Da li se predizborna kampanja previse uzarila pojmom "monetarne reforme" kako bi se kralo jos neko vrijeme, pa se sada hladimo svi ? Ili su u vladi zaista zeljeli nesto i uciniti kontra investitora...mozda i nesvjesno?
Pokusavam povezati sto buduca vlada zeli pod pojmom "monetarne reforme", no cini mi se da cesto ne znaju niti definiciju niti sto konkretno napraviti. Volio bi znati sto bi znacile prave,istinske monetarne reforme za dobrobit svih nas. Molim Vas neke konkretne primjere. Mozda na nacin kako ste objasnili jednakost triju deficita i temeljni problem duga. ( tim primjerom se tako lako zbuni "ekonomiste" da pocinju sumnjati u elementarnu matku :D )

Drugi dio je povezan sa decidiranim izjavama investitora..."ne provodi monetarne reforme" !!
Izjave...zamotane u celofan naravno sa frazama..."cini nam se" , " savjetujemo" , "bilo bi bolje" i sl. Da li zaista jos HR moze nekim reformama izbaciti investitore iz igre ukoliko bi dosli neki normalni ljudi u vladu?
Ako ste vec pisali o tome molim vas link.
Hvala

Posljednje uređivanje:

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
@nostradurus
Nisam ni ja ni bilo tko od mojih kolega dobili nikakvu ponudu osim one kako sam napisao. Znači ... nismo dobili mogućnost podizanja glavnice !
I onda ? Čemu taj II stup kad se do novaca nikako ne može ...

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Kolega @nostradurus ,
htio sam vas zamoliti za neke primjere i objasnjenja u ovom igrokazu sastanka Oreskovica i investitora.
Konkretno me zanima nesto sto ste jednim primjerom(drzavna imovina) objasnili...za monetarne reforme. Zasto su se toliko "uzkokodakali" kada je pocelo medijsko objavljivanje monetarnih reformi u Hr? Da li se predizborna kampanja previse uzarila pojmom "monetarne reforme" kako bi se kralo jos neko vrijeme, pa se sada hladimo svi ? Ili su u vladi zaista zeljeli nesto i uciniti kontra investitora...mozda i nesvjesno?

Investicije u zemlji imaju smisla ako su to investicije koje zapošljavaju ljude i prizvodnja za izvoz. Na taj način profit ulagača može biti isplaćen iz prihoda iz inozemstva. Dobar primjer je Fiat u Srbiji.

Monetarna reforma u biti nije direktno opasna za gore opisane investitore jer oni zarađuju na stranom tržištu. Monetarna reforma rješava samo problem besparice tj. omogućava maksimalnu zaposlenost.

Kako povećanje zaposlenosti može biti kontra interesa investitora? Što je viša zaposlenost, to je su i veće plaće pa je radna snaga skuplja. Zbog toga se obično radi nešto veća ponuda novca i ruši realna kupovna moć. Tako se plaće drže u nivu sa produktivnošću. To nije problem investitorima (primjer Kine). Problem monetarne reforme je što ona oduzima profit finacijskom sektoru. Ako država nema protebe za uzimanjem kredita, nema tu za njih profita.

Pokusavam povezati sto buduca vlada zeli pod pojmom "monetarne reforme", no cini mi se da cesto ne znaju niti definiciju niti sto konkretno napraviti.

Ivan Lovrinović ima namjeru modificirati korištenje HNB-a u svrhu kreditiranja domaćeg poduzetništva. Također, HNB bi mogao uz malu kamatu davati kune Poštanskoj banci, koja bi ih onda koristila za posuđivanje državi. To je Kenesizijanski model. Država tada financira deficit posudbama od CB za izgradnju infrastrukture i javne radove. Korist imaju velike privatne firme koje zarade taj posuđeni novac. Na kraju se država kritizira da je loša jer se zadužuje kod svoje CB, a kao poduzetnici su rentabilini i vraćaju svoje dugove. Jer mogu kada su zaradili u dilu sa državom koja se zadužila. Nedostatak tog modela je naravno što država da bi vratila takav dug mora biti jako izvozno orjetirana te mora težiti da sa vremenom radi sa suficitom proračuna da bi se otplatili dugovi prema cb. Taj suficit u drž. proračunu može postojati jedino ako je dovoljo velika razlika između izvoza i uvoza (izvoz>>uvoz).

Volio bi znati sto bi znacile prave,istinske monetarne reforme za dobrobit svih nas. Molim Vas neke konkretne primjere. Mozda na nacin kako ste objasnili jednakost triju deficita i temeljni problem duga. ( tim primjerom se tako lako zbuni "ekonomiste" da pocinju sumnjati u elementarnu matku :D )

Praktično skrivanje posljedica jednakosti triju deficita se provodi preko kreditne politike. U vremenu kreditne ekspanzije država ima obilne prihode i teško se može naslutiti što tu ne valja. Tome i služe krediti.

Istinska monetrana reforma nije samo u tome da država ima pristup jeftinim kreditima, nego i u stabilizaciji ekonomskih ciklusa. Ako država nastavi sa forsiranim uzimanjem kredita te uz to dozvoli ekspanziju kredita na bazi tog državno posuđenog novca, događa se da banke lako umnože ponudu novca i na ime kamata potražuju dobra dio emitiranog novca (posuđenog od CB). U biti ako želite spriječiti visoku inflaciju nećete preko države emitirati potrebnu količinu, već će ostatak nadopuiti banke sa svojom ekspanzijom. Tako imate manju inflaciju, ali profit vam odnose banke. U toj konbinaciji idete u kreditnu krizu čak i kada imate dobar suficit sa inozemstvom (primjer Njemačke). Jednostavno krediti su neotplativi. Vidite da Njemačka reže troškove države jer jednostavno država nema dovoljno novca za socijalne potrebe. Otplata kredita bi značila povlačenje većine novčane mase i kolaps.

Prava monetarna reforma mora onemogućiti multiplikaciju ponude novčane mase tj. veliko zahvaćanje financijskog sekotra u profitu. To ne zači da bi se krediti mogli potpuno eliminirati nego da se kod emisije kredita koristi 50% obavezna rezerva na oročena sredstva i da ostali računi imaju 100% obaveznu rezervu. Na taj način ukupna novčana masa teoretski može biti dvostruka, ali pola od nje je u obavezno rezervi te to znači da makislani kredit može biti u iznosu realnog novca (to je praktično nemoguće postići). O ovome naravno Lovrinović ne priča, kao ni Keyness. Pogađate zašto Keyness nije razmišljao da ograniči kredite? Pa on je bio igrač finacijskog kapitala. Nobelovac nije mogao previdjeti nemogućnost vraćanja dugova i problem sa kreditnom ekspanzijom banaka??? Ma možeš misliti da nije znao.

Ovdje (https://sites.google.com/site/financijskisustav/profit-banke) imate propračun zarade banke kada ona pretvara ubačeni novac u višestruki kredit. Vidi se da i uz umjerene kamate za manje od 3 godine trećina ubačenog novca završi u profitu banke. Pri tome se razvije kredita ekspanzija koju je naravno nemoguće vratiti.

Ovdje vam je i seljački primjer koji pokazuje da kreditna ekspanzija vodi u beskonačan dug: https://sites.google.com/site/financijskisustav/dokaz-potrebe-primarne-emisije-novca

Drugi dio je povezan sa decidiranim izjavama investitora..."ne provodi monetarne reforme" !!
Izjave...zamotane u celofan naravno sa frazama..."cini nam se" , " savjetujemo" , "bilo bi bolje" i sl. Da li zaista jos HR moze nekim reformama izbaciti investitore iz igre ukoliko bi dosli neki normalni ljudi u vladu?
Ako ste vec pisali o tome molim vas link.
Hvala

Monetarna reforma krije druge posljedice. A one mogu biti i antikapitalističke. Hitlerova Njemačka je koristila baš emisiju novca bez duga za poticanje kapitalističkog gospodarstva. Tu je bilo bitno iz igre izbaciti sve socijaliste i komuniste da emisiju novca ne iskoriste za najveću korist cijeloj zajednici. Ovo tvrdnju naravno nigdje nećete naći. Ali to je jedino objašnjenje. Zašto bi krupni kapital pokrenuo monetarnu reformu i onda dozvolio da se ista iskoristi kontra njih samih? Fašistički pokret je morao eliminirati tu mogućnost. A tu im je dobro došlo što je izabrani narod bio sklon zasjedati na čelo radničke revolucije (sa ciljem da postane dio elite koja će se okoristiti u radničkoj državi). Ali pustimo sada 3. Reich. Danas fašisti nisu toliko ojačali, ali su se već počeli osiguravati zakonima koji brane isticanje komunističkih znakova (znakovito?). Ako već moramo raditi monetarnu reformu, ona mora biti u korist kapitalista. Sad se vi pitate kako će ona biti samo u korist kapitalista, a ne i drugih? Pa to vam je jednostavno. Radi se o tome da vas moraju uvjeriti u ideologiju kapanja bogatstva - ako kapitalisti dobro zarade, oni će trošiti i vi ćete zaraditi. Je baš? Elementarna logika vam govori da to neće ići. dovoljno je samo vidjeti da najbogatiji povećavaju svoj kapital oko 10% godišnje. Drugima to ne uspijeva i tako se relativne razlike u bogatstvu povećavaju. To je povećanje socijalnih razlika. Ista stvar se događa i sa i bez monetarne reforme. Razlika je samo što sa monetarnom reformom imamo mogućnost veće zaposlenosti. Socijalno raslojavanje bi se nastavilo. Jer obični bi ljudi recimo radili i pokrili svoje troškove, ali bogati bi jednostavno prštali od novca. A nakon toga bi naravno novac htjeli uložiti u preuzimanje svega ostaloga što je u državnom vlasništvu. A u što drugo? Tu se vrti oko 50% BDP-a. Da bi se to moglo obaviti i preuzeti resurse države u privatne ruke ne smijete dozvoliti pravim ljevičarima da im to pomute. Velika je lova u pitanju. Privatizacija tada nije potrebna, ali 50% BDP-a je velik zalogaj. Zbog toga se moraju uništiti prava ljevica.

Sada ćete vi reći da i sa i bez monetarne reforme dolazimo na isto: svi resursi države se žele privatizirati. Razlika je jedino u zaposlenosti. Međutim, nakon privatizacije, cijene usluga idu gore i standard će opet padati. I tada nam ne gine revolucija. To vam je ta kapitalistička verzija monetarne reforme. Osobno sam protiv nje jer po mojoj procjeni se samo kupuje vrijeme sustavu koji na kraju opet dolazi u društvenu krizu.

Monetarnu reformu obično provode domaći kapitalisti da bi smanjili ovisnost o stranom kapitalu. Zbog toga se međunarodni financijski kapitalisti bune. Neće se buniti oni iz realne proizvodnje. I koliko vidite bune se samo predstavnici stranih banaka. Monetarna reforma smanjuje potrebe za stranim kreditima za oko cca 25%. Normalno je da to nije u interesu kreditora. Njima nije u interesu da mi plaćamo manje kamata i da oživimo gospodsratvo. Njih zanima samo ostvarnje profita preko sve većeg duga, uništenje domaće industrije zbog nekonkurentnosti pod visokim kamatama te proširenje tržišta za njihove kompanije.

Ako mislite da bi sa monetarnom reformom svatko lako dobio kredit i super zaradio, tu ste u krivu. Proces oporavka traje i treba više godina da se povrate proizvodni kapaciteti koji bi omogućili veću potrošnju. Novac vrijedi samo ako se za njema ima što kupiti. A za domaću valutu ne možete kupiti strani auto. Za to vam treba jedako toliko izvezene robe. Prema tome proizvodnja je ključ.

I na kraju zanimljiv podatak sa wikipedije: https://hr.wikipedia.org/wiki/Raspad_SFRJ . Financijski sektor je kako se čini imao velike učinke na loš život građana. Obratite pažnju na boldani dio. Tko je kriv da je do toga došlo? Neznanje. Samo nas znanje može spasiti.

U gospodarskoj krizi, zbog stalnog opadanja osobnog dohotka, sve veći broj ljudi okrenuo se stječanju zarada na druge načine: povećao se rad u "fušu", proširila se siva ekonomija, gotovo su se epidemično razvili razni "virtuozni" oblici krađe društvene imovine, zatim neplaćanje stanarina i komunalnih usluga; u krizi su osobito porasle razne spekulacije i crna burza.U krizi su nastali i legalni izvori porasta socijalnih razlika. Karakterističan primjer je štednja građana, koja je premašila godišnju masu isplaćenih osobnih dohodaka: u 1983. bilo je na štednji 1.219 mlrd. dinara, a masa isplaćenih osobnih dohodaka iznosila je 1.185,9 mlrd.; u 1984. štednja je bila 1.896 mlrd., a osobni dohoci 1.731,6 mlrd. dinara. Od ukupne je stednje oko 75% bilo u devizama, koje je držalo oko 4 milijuna deviznih stediša. Tijekom prethodnih 10 do 15 godina masovno se razvio promet devizama medu građanima, čime su profitirala turistička područja.
Štedišama je u 1984. isplaćeno 180 mlrd. dinara na ime kamata, sto je više nego suma mjesečnih plaća svih zaposlenih u zemlji, koja je tada iznosila 144,2 mlrd. din. Naravno, medu štedišama su velike socijalne razlike: u poštanskim je štedionicama oko 4 % štediša raspolagalo s 45% ukupne štednje, a preostalih 96 % ulagača s 55%. Smatralo se da kriza nije mnogo pogodila privatni sektor i bolje stojeće poljoprivrednike jer su se škare cijena otvarale u korist poljoprivrednih proizvoda i usluga. Fenomen porasta socijalnih razlika potakao je, inače stalno prisutnu, ideološko-političku diferencijaciju u Savezu komunista i u društvu za i protiv ukidanja stjecanja dohotka od štednje i sličnih izvora, za i protiv toleriranja tendencije "porasta kapitalističkih elemenata". Predlagalo se da se čak i isplaćene kamate oporezuju što je odbijeno s obrazloženjem da je stopa inflacije još iznad kamatne stope.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
@nostradurus
Nisam ni ja ni bilo tko od mojih kolega dobili nikakvu ponudu osim one kako sam napisao. Znači ... nismo dobili mogućnost podizanja glavnice !
I onda ? Čemu taj II stup kad se do novaca nikako ne može ...

Skužili ste ih. Povrat u mirovini je slab i pokazuje da se ni glavnica neće vratiti. Eto, sad iz prve ruke znate čemu služi - da bi banke debelo zaradile kao posrednici u korištenju vašeg novca. Donošenje zakona koji pogoduju nekom sektoru na račun štete drugima je politička korupcija. Sve je legalno jer politička korupcija nije zabranjena, a zakonodavac se zaklinje u poštivanje zakona i Ustava koji, naravno, sam mijenja po potrebi. U Ustavu osim toga stoji da smo okrenuti tržišnom gospodarstvu što je u biti pogodovanje kapitalistima (politička korupcija) zapisana u Ustavu. Zbog te činjenice i imamo situaciju da niti jedna politička stranka ne spominje borbu protiv političke korupcije. :icon_weed: Imamo to što imamo jer narod tako želi. Kada budemo imali bolje obrazovan narod i volju da rade za korist sebe, tada ćemo imati i bolje vođe i zakone.

Očigledno je da je posao sa MIO fondovima odlično skretanje vode na mlin banaka. Međutim, nema zakona po kojem je to kažnjivo i poništivo. Tu možete dodati i odluku da svi poduzetnici moraju imati račune kod banka, a ne kod HNB-a. Time su banke dobile besplatan kapital za kreditnu ekspanziju i mogućnost da bankrot banke za sobom povuče i mnoge privrednike. I to je opet čista politička korupcija u korist banaka. Ima toga još kao u priči. Samo narod nema znanja ni volje da se izbori protiv toga. A političari nemaju prevelik interes da to rade jer ima plaća ne ovisi o tome koliko dobro rade za narod niti im je to obaveza.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Imamo to što imamo jer narod tako želi. Kada budemo imali bolje obrazovan narod i volju da rade za korist sebe, tada ćemo imati i bolje vođe i zakone.

Nebi se složio baš sa ovom tezom Nostradurus. Nismo mi ni nenačitani nit mi to tako želimo. Mi smo, jednostavno glupani koji sliježu ramenima na sve viđeno i shvatljivo uz rečenicu - a kaj mi tu moremo !?
Možda još uvijek u Hrvatima tinja strah od seljačke bune da se ne ponovi krunidba Matije Gupca, ili smo toliki katolici pa uporno okrećemo čas jedan, čas drugi obraz !? Boli..... ali ne dovoljno. A kad će ? Ma tko to zna !?
I kaj mi tu moremo ....

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh