• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Stranački su gospodarski programi ostvarivi?

Dva poznata ekonomista su dali svoje mišljenje o ovoj temi. Da su pročitali temu, ne bi profulali u izjavama. :icon_pray:

http://liderpress.hr/fight-club/Stranacki-su-gospodarski-programi-ostvarivi/

Novotni je u pravu, ali krivo obrazlaže. Reforma u monetarnoj vlasti bi omogućila financijsko zatvaranje proračuna. Međutim, društvena refleksija te reforme je bitnija od financijske mogućnosti.

https://sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Božo Petrov u NU2

Na žalost, Božo Petrov je pokazao da ne zna makroekonomiju i jednakost triju deficita. Evo domaće zadaće za Petrova. Neka
pokaže kako će svi u državi poslovati sa dobiti od jedne kune na ovom primjeru:
https://sites.google.com/site/financijskisustav/Mali_proracun.pdf

Koje su postavke programa Mosta?

1. Smanjenje deficita
2. Povećanje prihoda
3. Konkurentnije gospodarstvo
4. Veća zaposlenost
5. Privatizacija svega što nije ključno, a ima uvijete za tržišno poslovanje
6. Postizanje suficita u proračunu pa tek onda njegovo trošenje
7. Transparentni javni natječaj
8. Reforma javne uprave i bolje upravljanje državnim firmama

Ovo su mikroekonomska razmišljanja. Tako bi razmišljao netko tko upravlja firmom, a ne državom. Razlika je ogromna.
Suficit državnog proračuna pogubno djeluje na gospodarstvo, ako ono nema suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Koje su mjere koje mora razraditi svaka stranka koja želi postići bolje stanje?

1. Izričito bezuvjetno napuštanje EU (jer je unutar EU nemoguće autonomno sprovesti točku 2)
2. Mjere za prekidanje dužničkog ropstva novcu kao dugu.
3. Smanjivanje socijalne nejednakosti ravnomjernijom raspodjelom plodova rada
4. Mjere borbe protiv političke korupcije tj. za sprečavanje štete javnom interesu

1-Petrov ne vidi problem u članstvu u EU??? On ne zna da se francuski farmeri ubijaju?
2-Petrov ne vidi problem u novcu kao dugu??? Tj. ne vidi problem u kreditnoj ekspanziji novca za račun banaka. Petrov ne objašnjava kako će se otplatiti vanjski dug i kako će balansirati vanjsku razmjenu. Petrov ne objašnjava kako ćemo svi moći pokriti svoje troškove??
3-Petrov ne spominje socijalnu nejednakost??? U kojoj on državi živi? Zar ne vidi kako se stvara socijalna nejednakost?
4-Petrov ne vidi problem u pogodovanju u zakonima, nego samo pogodovanju u natječajima???

Sve ovo je bilo očekivano jer Most nije tu da bude realna alternativa, nego magnet za nezadovoljne da bi se razbila prava alternativa. A to ćemo izgleda naučiti na teži način. :icon_sad:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
A koja je prava alternativa? Iskreno, ne vidim je (javno).
Živi zid? Pa Pernar i mali Sinčić su sinovi komunista, dakle SDP-ova ruka...

Usput, naišel sam na zanimljiv filmić, koji bar ima prijevod, a potvrđuje puno tvojih teza:
[yt]https://www.youtube.com/watch?v=t_JKzacSzAY[/yt]

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
A koja je prava alternativa? Iskreno, ne vidim je (javno).
Živi zid? Pa Pernar i mali Sinčić su sinovi komunista, dakle SDP-ova ruka...

Usput, naišel sam na zanimljiv filmić, koji bar ima prijevod, a potvrđuje puno tvojih teza:
[yt]https://www.youtube.com/watch?v=t_JKzacSzAY[/yt]

Na ovoj temi se ne ne bavimo navijanjem za političke stranke jer je takav dogovor. Bavimo se samo njihovim gospodarskim planovima.

Ako gledate na liberalno rješenje tada vam je Živi zid bolja opcija. Osobno ne mogu zastupati to rješenje jer monetarna reforma u kombinaciji sa kapitalističkim sustavom i dalje predstavlja korupciju najboljeg interesa javnosti. Liberali naravno ne djeluju u najboljem javnom interesu premda se oni pokušavaju pokazati kao najbolji za pojedince.

Druga stvar je što nešto konkretno možemo očekivati tek kada bi Živi zid bio u poziciji da nešto mijenja. Međutim, tada bi nastali mnogi vanjskopolitički problemi za koje bi poteze trebali imati podršku dobro informiranih stanovnika. Definitivno bi bila veća korist da ŽZ uđe u Sabor jer bi to barem donosi neku promjenu. Most može imati sličan doseg kao i Laburisti. Mogu samo pričati o tome što bi trebalo, ali ništa ne mogu postići. Za ozbiljan napredak treba usaglasiti puno faktora u ekonomiji, a puno je interesa da se stanje ne mijenja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Dakle, status quo do daljnjega...s iseljavanjem naših ljudi i useljavanjem izbjeglica...
Baš nam se krasna budućnost piše.

Glede ŽZ: sviđaju mi se neki njihovi stavovi, a mnogi me odbijaju od njih.
Kad bi netko s desnice imal volje "popraviti" neke stavove ŽZ, bila bi to (možda) dobra prilika. Ovak je zapravo i ne vidim baš... odnosno nema svjetla koje bi moglo unesti tračak nade.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
znači da nam je sad dobro, kad možemo još 4 godine propadati...:(happy):

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
733
Meni se cini da je za vrijeme hdza bilo bolje, sto se tice poljoprivrede, tako ako kojim slucajem izadjem na izbore, dam njima glas. Kad vidim komuniste, tko je od njih ikad radio zemlju i bilo sta u realnom sektoru? Svi po nekim drzavnim kancelarijama i nasljedjuju poslove kao partizanske mirovine.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Re: Za koga glasati?

Osnovno pravilo nakon 25 godina pogrešne ekonomske politike je:

Ne glasaj za one koji su do sada omanuli ili bili beskorisni.​

To je jedini put za moguću promjenu. To ne garantira boljitak, ali barem daje nadu da će drugi ljudi možda raditi bolje.

Kako kazes nada umire posljednja ali, da budem iskren @Nostradurus djelujes mi kao pametan covijek i sad me oavj post malo stavio da se zamislim,,,
ako Ti kao pametan covijek savjetujes da se opet glasa protiv nekoga a ne za nekoga znaci da ni Ti kao ekonomista ne vidis svijetlo na kraju tunela, barem kaj se financijske situacije tice,,,

na jednom od prvih glasanja sjecam se price jednog starijeg covijeka koji je nakon glasovanja tad rekao "decki cini se da smo sad site vukove otjerali a gladne postavili da nas vode"
tad mi je to bilo van svake pameti jer svi smo znali da se promjene moraju dogoditi, tad sam mislio star covijek pojma nema,,,
sad nakon godina odmaka vidim imal je covijek pravo, zivotno iskustvo rekli bi neki iz mase,,,
sad gledam ti opet predlazes promjene :( :icon_scratch:
zar opet site vukove otjerati ili mislis da lopovluk nema granice,,,
ako pogledamo Kanadera cini se da nema,,,
ali opet, hmmm,,,,:icon_scratch:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Meni se cini da je za vrijeme hdza bilo bolje, sto se tice poljoprivrede, tako ako kojim slucajem izadjem na izbore, dam njima glas. Kad vidim komuniste, tko je od njih ikad radio zemlju i bilo sta u realnom sektoru? Svi po nekim drzavnim kancelarijama i nasljedjuju poslove kao partizanske mirovine.

Možda su bili veći poticaji poljoprivrednicima?

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Re: Za koga glasati?

Kako kazes nada umire posljednja ali, da budem iskren @Nostradurus djelujes mi kao pametan covijek i sad me oavj post malo stavio da se zamislim,,,
ako Ti kao pametan covijek savjetujes da se opet glasa protiv nekoga a ne za nekoga znaci da ni Ti kao ekonomista ne vidis svijetlo na kraju tunela, barem kaj se financijske situacije tice,,,

na jednom od prvih glasanja sjecam se price jednog starijeg covijeka koji je nakon glasovanja tad rekao "decki cini se da smo sad site vukove otjerali a gladne postavili da nas vode"
tad mi je to bilo van svake pameti jer svi smo znali da se promjene moraju dogoditi, tad sam mislio star covijek pojma nema,,,
sad nakon godina odmaka vidim imal je covijek pravo, zivotno iskustvo rekli bi neki iz mase,,,
sad gledam ti opet predlazes promjene :( :icon_scratch:
zar opet site vukove otjerati ili mislis da lopovluk nema granice,,,
ako pogledamo Kanadera cini se da nema,,,
ali opet, hmmm,,,,:icon_scratch:

Ako računate da oni koji će ih mijenjati nemaju namjeru da djeluju u boljitku svih, nego samo svom, tada ste u pravu. Ako stalno mijenjaš lopove na vlasti, zbilja nemaš koristi. Međutim, povijesno gledano mi smo mijenjali dvije grupe lopova koji nisu brinuli za najbolji javni interes. Prema tome, ne može se pogriješiti, ako promijeniš postavu. Problem je ako opet izabereš lopove. Da se to ne bi dogodilo, pisao sam kako ćete prepoznati pravi gospodarski program od spiskova želja.

Prema mom mišljenju nema stranke koja nema popis želja. A kao najmanje zlo mi se pokazao jedino Živi zid. To nije navijanje, nego objektivno argumetirano vrednovanje koje probleme mora riješiti svaka stranka:

1. Izričito bezuvjetno napuštanje EU (jer je unutar EU nemoguće autonomno sprovesti točku 2)
2. Mjere za prekidanje dužničkog ropstva novcu kao dugu (i rješenje vanjskog duga).
3. Smanjivanje socijalne nejednakosti ravnomjernijom raspodjelom plodova rada
4. Mjere borbe protiv političke korupcije tj. za sprečavanje štete javnom interesu

Živi zid u programu ida prve dvije stavke. Za 4. ne mogu reći jer su za ostanak kapitalizma koji je sam po sebi korupcija javnog interesa. Naravno sa sa kapitalizmom ne ide i točka 3.

U biti ove 4 stavke mora riješiti prava ljevica koja se brine o najboljem interesu naroda. Živi zid ima namjeru riješiti pola od toga. I prema tome su kriteriju najmanje zlo kao izbor svakog čovjeka kojem je do boljitka svih.

Ako niste za boljitak svih u državi, onda naravno da možete glasati za bilo koju stranku. Ne možete pogriješiti. Napravio sam čak i jedan mali dijagram: Društveni vodič: https://xreforma.wordpress.com/2013/11/02/drustveni-vodic/ . Možete vidjeti da se programi stranaka ne poklapaju sa lijevim smjerom na društvenom vodiču. Točnije, njihovi programi su u konačnici desno orijentirani i vode ka socijalnom raslojavanju. Kako je većina poljoprivrednika u biti u statusu poduzetnika (prilog tome je i malo članstvo u SK prije raspada SFRJ), meni je jasno da poljoprivrednici naginju liberalnim i desnim rješenjima. Međutim, liberalna rješenja pogoduju najjačim kapitalistima i logično je da oni preuzimaju posjede manjih poljoprivrednika kada rastu. Zbog toga je u SFRJ poljoprivrednicima bilo toliko dobro. Nije ih imao tko pritiskati i preuzimati kad bankrotiraju. Međutim, svatko ima svoje mišljenje o tome kada mu je bolje. Ali vidjeti ćete da je propast malih proizvođača u kapitalizmu očekivana tokom vremena. Jednostavno, oni veći će biti konkuretniji i moći će raditi sa manjom cijenom i tada oni mali propadaju ili odustaju.

Sva ova teorija ne vrijedi na jednom primjeru nego na cjelini. To je statistička činjenica zbog uvjeta u kojima se radi. Setite se: Francuski farmeri se ubijaju i prosvjeduju zbog niskih cijena otkupa (mlijeka). Niske cijene su potrebna da se unište mali farmeri. Mislim, sve ćete vi to vidjeti, ako već niste.

I sad, što nakon svega? Imate na ovoj temi sve objašnjeno. Na početku sam dao mnogo dobrih primjera i postova.

Mnogi ljudi se oduševljavaju Mostom. Međutim, Most u odnosu na Živi zid nema ni spomenute prve dvije točke. To ne znači da vi ne trebate glasati za njih. to samo znači da ako oni dođu na vlast da neće moći ništa promijeniti. A kako znamo bankrot odgađamo novim jeftinim kreditima. I situacija će se naglo promijeniti čim se podignu kamate na obveznice. Naravno, ne morate mi vjerovati. Ali to bi bilo ekonomsko čudo da se dogodi drugačije.

Mala ispravka. Nisam ekonomista, već dipl ing. elektrotehnike. Naravno, mogao sam i ekonomiju diplomirati da sam htio. Potrošio sam dosta vremena tokom zadnjih 5 godina da bih provjerio i pronašao kako svakodnevo zalaganje i rad svih nas završava još većim dugom. Takoreći sam sam se samoobrazovao iz uskog dijela makroekonomije koji je najbitniji za financijsku održivost države. Međutim, kako u ekonomiji nema dvojice ek. stručnjaka koji jednako misle, onda znate koliko je teško pronaći pravu istinu u tom rašomonu mišljenja. Uspio sam jer sam svaki zaključak preispitivao u teoretskim primjerim. Ako nešto ne radi u teoriji, ne može raditi ni u praksi.

Zbog toga recimo mogu shvatiti sve mjere o kojima priča akademik Baletić u ovom fenomenalnom intervju-u: http://www.jutarnji.hr/zvonimir-bal...3--propada-zbog-fiksnog-tecaja-kune-/1036852/ . Možete usporediti što predlaže Baletić i što je u programima političkih stranaka. To je sve potpuno kontra.

Ovaj prijedlog da glasujete protiv postojećih je jednostavno najprimitivnija kojom i ljudi bez puno znanja mogu doći jednog dana do rješenja. Treba samo eliminirati sve koji nisu bili dobri i možda će se na kraju naći dobri. Ako uvijek biramo iste, kako se čini biti će sve gore. Dug države se duplira otprilike svakih 5 godina. Pa ako se sjećate koliko zrna stane na šahovsku ploču, ako na svako polje stavljavljate duplo više nego na predhodno, počevši sa jednim zrnom.

Kamatni zakon je nevjerojatan. Samo 1 mikrogram zlata na 2015 godina uz 2% kamate daje glavnicu od 213 tisuća tona zlata. A tona morske vode ima dosta mikrograma zlata. Prema tome, 2% kamata u dužem periodu je opasna kao i vojska. Jednostavno ostaješ bez ičega, ma koliko to bilo vrijedno. I to bez ispaljnog metka. Tolika je snaga ekonomskog porobljavanja. I koja stranka je to ocijenila lošim? Samo Živi zid.

Ipak, osobno neću glasati za Živi zid. Izostanak 3. i 4. stavka u programu je znak da će sustav postati također financijski nestabilan i sklon inflaciji. Kada država štampa novac, tada privatnici (privatne firme) imaju razlog da diži cijene da bi zahvatile što više profita. Iako se onemogući multiplikacija ponude novca, svejedno, taj pritisak na dizanje cijena je dovoljan da sustav krene u stalnu i jaku inflaciju. I to se onda mora rješavati ograničavanjem slobode u formiranju cijena. Međutim, najveću korist će ostvariti najveći kapitalisti. To znači da će se socijalno raslojavanje povećati. A ostvareni profit će se ulagati u preuzimanje proizvodnje od manjih poduzetnika. Zbog toga je moguće da mali poduzetnici neće baš biti toliko sretni. Smiješi im se ista sudbina kao i sada. :icon_twisted:

Naravno, možda se spasimo ukidanjem (podruštvljenjem) krupnih kapitalista. Vjerojatnost toga je mala jer svi misle da je samo pitanje vremena kada će i oni postati veliki igrači i mlatiti velike pare. :icon_biggrin:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Čuvajte se izbavitelja koji nemaju ostvariv program.

Nakon izborne pobjede prošlog mjeseca, Alexis Tsipras je u svom novom mandatu počeo provoditi drakonske mjere protiv kojih je ranije ratovao. Istovremeno se odrekao ideologije Syrize, koja mu je omogućila dolazak na vlast.

Syriza koja je imala spisak želja nije ga moga ostvariti jer je bio neostvariv. Zato je bitno da narod ne daje potporu strankama koje će ga na kraju prevariti i unazaditi ekonomski i društveno.

Već ranije sam objasnio da vraćanje velikog vanjskog duga zahtjeva velik suficit u platnoj bilanci sa inozemstvom na nivou koji prelazi ekonomske rezultate najboljih država u EU. A to je naravno nemoguće za očekivati, a kamoli ostvariti.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Hrvati su glasali za Most jer nisu pročitali njihov program, on je izrazito liberalno kapitalistički

Dragi forumaši, evo dokaza da vas nisam lagao o programu Mosta. Ekonomista Lovrinčević je zaključio: "Hrvati su glasali za Most jer nisu pročitali njihov program, on je izrazito liberalno kapitalistički". U članku je elaborirao neke dijelove programa Mosta.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvats...m-je-izrazito-liberalno-kapitalisticki-855917

Svi koji pratite ovu temu već ste mogli naučiti razliku između programa stranaka i preko programa stranaka zaključiti o čemu se radi. Ovdje imate i elaboraciju kuda vodi liberalizam: http://impulsportal.net/index.php/k...ologija-kao-smrtni-neprijatelj-radnicke-klase.

Da, znam da poljoprivrednici nisu radnici, ali ako ste mali proizvođači, moglo bi vam se lako dogoditi da ostanete bez svega stjecajem tržišnih okolnosti koji diktiraju veliki. Bolje je misliti par poteza u naprijed. Zar ne?

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Ja osobno podržavam ove mlade,kako ih nazivaju buntovnike,Živi zid,Mostov program ušteda je jako sumnjiv isto kao i što još ekipa iz Mosta kalkulira i ne zna što će.Ovaj novi sistem glasovanja je ispao čista prevara i baš me zanima kako se bude preživjelo sljedeće 4 godine.Ali ono što mene najviše mući po pitanju politike,jedni su krali 15 godina,drugi 10 i kako to ljudi dalje mogu izabrati da im vodi državu.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Ja osobno podržavam ove mlade,kako ih nazivaju buntovnike,Živi zid,Mostov program ušteda je jako sumnjiv isto kao i što još ekipa iz Mosta kalkulira i ne zna što će.Ovaj novi sistem glasovanja je ispao čista prevara i baš me zanima kako se bude preživjelo sljedeće 4 godine.Ali ono što mene najviše mući po pitanju politike,jedni su krali 15 godina,drugi 10 i kako to ljudi dalje mogu izabrati da im vodi državu.

Možda misle da su se dovoljno nakrali pa više neće?

Definitivno, crno nam se piša u globalu. Izabrani predstavnici (izuzev možda djelomično Vilibor Sinčić) ne razmišljaju riješiti uzroke problema. Ova postava Sabora će nastaviti istim putem kao i prethodne. Izbori su bili prilika da se bez nasilja promijeni politika. Međutim, problem je naravno znanje i volja birača da prepoznaju što je najbolja ekonomska politika. A masa birača je već i u godinama kada je teško naučiti nova znanja.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Poljoprivredna banka

Poljoprivredna banka je dio zahtijeva Mosta. Odlična stvar, rekli bi. Ali što ne valja? Očekujemo da bi poljoprivrednici morali raditi sa financijskom pozitivom, kao valjda i svi ostali u državi. Ako to stavimo na papir dobivamo da je rješenje moguće kada postoji dotok novca bez duga u državu (ili stalno uzimanje sve većih kredita). Prema tome Poljoprivredna banka bi mogla propasti jer se krediti neće moći vratiti, ako se monetarno i organizaciono ne poslože. Također, ako nema garancije cijene otkupa, tada može doći do iznenađenja za sve uzimaoce kredita. To bi značilo da bi država morala ponovo preuzeti ulogu otkupljivača i prodavača poljoprivrednim proizvodima kao što je nekad bilo u socijalizmu. Ako toga ne bude, biti će velikih iznenađenja.

http://www.vijesti.rtl.hr/izbori-20...zne-politike-formiranje-poljoprivredne-banke/

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
zakaj banka?
ne bi li bilo bolje napraviti nekakav fond, zadrugu, nešto gdje bi opg-ovci uplaćivali određenu mjesečnu naknadu i praktično sami sebe razvijali?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh