• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskalice

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,549
Moja u garaži pa nemam takvih problema, bila voda u boci kraj garažnih vrata i bilo je oko -17 dva dana za redom i voda nije smrznula, a prskalica udaljena cca 4 metra od ulaza. Nema boljega, niti je na suncu niti na zimi.

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,030
Ja skinem pumpu i stavim je u podrum, ali s obzirom na nase zime zadnjih godina, nema sanse smrznti taman da i vani ostanne

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
301
Ja sam ispuštao vodu godinama iz svoje pumpe i držao ju u negrijanoj hali i sve je bilo OK dok se jedne godine nije smrzla zaostala voda u ispušnoj grani, a to sam ustanovio tek kada sam išao raditi. Pa sam potegnuo do Kranja po novu granu jer je nisu imali u BJ. Sada ju imam priliku držati u prostoriji koja ne može smrznuti pa je tamo bez ikakvih problema. I bitno je prskalicu držati van domašaja sunca, moja je na suncu samo one dane kada radi.

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,183
Ak imate super kul špricu kao i ja(biardzki),hoće membrana puknuti,pa napuni vodom pumpu,gdje je inaće ulje,pa ako ne kontrolirate da li imate ulja(ili vode u ulju),hoće puknuti kućište pumpe(ne pitajte kak znam).

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
301
Membrana je elastična i meni se (onako odokativno) čini da je ona zadnja koja bi pukla kod smrzavanja vode. I vjerujem da se to može dogoditi, ali (meni) potpuno nejasno zašto i kako. Meni je pukla plastična tlačna grana koja cirkularno povezuje sve tri komore, u dnu grane se akumulira voda koja ne može van, osim ako ne rastaviš tu granu od pumpe.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,267
Hm. Pitanje za znalce. Agromehanika pumpa, stara... Reparirana.

Kad pređe 4 bara trese da se hoće sve rašarafiti. U čemu bi mogao biti problem?

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,790
To se i meni dešava kad skinem remenje sa ventilatora, stara 8 godina. Imače kad je sve namontirano, ne trese ništa.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
301
Ja sam primjetio pojačane vibracije koje se čuju i osjete kada je usis loš, to jest ili kada je usisni filter djelomično zaštopan pa se onda javljaju te vibracije kada je veći broj okretaja (vjerovatno usljed kavitacije). Kako na prskalici imam pumpu 160l/min ugradio sam veći usini filter i to je tek djelomično riješilo problem a kada sam izvadio onaj ventil iz filtera (ovog novog, većeg, kojeg sam ugradio) koji automatski onemogućava istjecanje kada otovriš kućište filtera situacija se znanto popravila po pitanju tih vibracija. Taj ventil stvara veliki otpor strujanju tekućine, a nalazi se na usisoj strani pumpe. Nadam se da će to pomoći i većoj trajnosti membrana.
Ako je sve drugo ispravno (kardan, ležajevi u pumpi, membrane, ispravni nepovratni ventili) ja bih problem potražio na usisu. Ako se vibracije povećavaju sa brojem okretaja (to jest kada se povećava pumpi kapacitet) to bi mogla biti kavitacija usljed otpora na usisu pumpe.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,267
Da, vibracije se povećavaju kad dižem okretaje... Znači da krivca tražim u usisnom dijelu...

Na vrh