• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Konverzija kredita iz Franka u Eure

Ovaj potez bi zaželio svaki bankar u RH. Umjesto da prekonveraju sve kredite u kune, oni će ih konvertirate u stranu valutu euro??? Sigurno je da neće dobro završiti. Vidjeti ćemo to već slijedeće godine.

http://dalje.com/hr-hrvatska/branko-grcic--banke-ce-konverzija-kostati-preko-5-milijardi-kuna/553573

Već je bila vijest da švicarska centralna banka radi sa gubitkom: http://www.altermainstreaminfo.com....orio-poslovanje-svicarske-sredisnje-banke-379 . To znači da će šv. franak sigurmo morati promijeniti vrijednost prema drugim valutama. A najvjerojatnije je da će oslabiti. Slabiji franak bi bio povoljan za dužnike u francima. Međutim, tu na scenu stupa vlada i svojim mjerama ko fol radi gubitke bankama. :mur:
:wink:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ajmo sad kupovat dolare...
ustvari, kaj nisu naši pametnjakovići mogli konvertirati franke u dolare?
...ipak amer uvijek vrijedi...:icon_wink:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Nije zlato sve što sja!

* *Otvaraju nova radna mjesta..

Dokazi za to su očigledni: ljudi iz tržišta u razvoju imali su velike koristi od ovog trenda. Nekoliko istraživanja pokazalo je da međunarodni trgovinski lanci otvaraju nova radna mjesta, snižavaju cijene hrane i drugih potrepština i podižu standard poslovanja. Ekspanzija suvremenih trgovinskih firmi pomogla je nezaposlenima, a naročito ženama, kao i potrošačima i lokalnim dobavljačima.
Suvremeni trgovinski lanci ulažu u tehnologije i procese koji im omogućavaju da snize cijenu po jedinici proizvoda uslijed obujma poslovanja i smanje troškove, što doprinosi tome da potrošači plaćaju manje. Oni potiču viši standard kvaliteta kod dobavljača i ulažu u sigurnost hrane i kontroliranje porijekla. IFC ulaže u proširenje poslovanja lokalnih i međunarodnih trgovaca na tržištima u razvoju jer konkurencija potrošačima donosi veću vrijednost.
..dok postojeća nestaju!

http://www.agroklub.com/prehrambena-industrija/zasto-svjetska-banka-kreditira-trgovacke-lance/20031/

Ima nešto važnije. Korporacije postaju neofeudalci. Kome ćete prodavati robu, ako oni drže dućane??? Pamet u glavu!

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Dva od tri financijska problema potvrđena od stručnjaka

Da li se netko sjeća članka o 3 bitna financijska problema u državi ( https://xreforma.wordpress.com/2013/10/04/tri-sloja-financijskih-problema-u-drustvu/ )? Napisao sam ga krajem 2013. Godinu dana kasnije, imam potvrdu u intervju-u sa profesorom Lovrinovićem.

U članku ( http://croative.net/?p=24745 ) od kraja prošle godine Ivan Lovrinović kaže:
>> U razdoblju 1994 – 2001. državi je bilo dopušteno da se kod HNB-a zaduži do 5 posto visine tekućeg državnog proračuna. A upravo su te godine stranci dovršili preuzimanje našeg bankarskog sustava (92 posto), što je prilično uznemiravajuća koincidencija. Država se mora zaduživati isključivo kod banaka i emisijom vrijednosnica! Troškovi zaduživanja dramatično su počeli rasti. Kunski i devizni krediti banaka središnjoj državi i fondovima socijalne sigurnosti u RH od kraja 2009. do sredine 2014. povećali su se sa 21 na 36 milijardi kuna. Lokalnoj državi s 1,8 na 4,4 milijarde kuna. Kamate na dug države s 5,2 u 2009. porasle su na 9,2 milijarde kuna. Radi se samo za kamate. Na servisiranje javnog duga danas odlazi 3,1 posto BDP-a. Znači, BDP mora rasti najmanje 3,1 posto da bi se dug samo održavao, a ne otplatio. To je stanje dužničke ekonomije i našeg društva, koje depresija pogoršava.

Nadalje, ako središnja banka za otkup državnog duga kreira novu količinu novca, riječ je o monetizaciji javnog duga. Moguće su i druge vrste monetizacije, ali je ova definicija izvorna i najvažnija. Monetizacija dovodi u snažnu vezu monetarnu i fiskalnu politiku. Monetizacija je nadomjestak za neučinkovito prikupljanje državnih prihoda, ili pretjerane rashode. Monetizacija može biti korisna i štetna. Njena visina mora biti određena i prihvatljiva. Dio duga našeg javnog sektora trebalo bi monetizirati, čime bi se postigle značajne uštede na kamatama. Ali, sadašnji Zakon o HNB-u to onemogućuje. Propisi ECB-a također. Međutim, postoji rješenje, nagoviješta nam profesor Lovrinović. Monetizacija javnog duga napose je prihvatljiva u vrijeme recesije i deflacije. Istraživanje na uzorku 10 zemalja od 1962. do 1983. pokazalo je da monetizacija duga nije dovela niti do značajnog povećanja ponude novca niti značajnije inflacije. Je li od 2008. do danas prisutna monetizacija? Trebamo razlikovati staru, klasičnu monetizaciju od nove: nema izravne kupnje državnog duga od strane središnje banke, nego preko banaka na sekundarnom tržištu. <<

=> Defektira problem novca kao duga tj. izostanak financiranja deficita državnog proračuna bez duga prema privatnom kapitalu. - Problem 1

Naravno, prof. Lovrinović ne vidi problem u multiplikaciji depozita jer je u doba socijalizma kreditna ekspanzija bila ograničavana da se ne bi razbuktala inflacija.
-------------

>>Ovdje dolazimo do činjenice da je problem suvremenih razvijenih ekonomija u raspodjeli bogatstva. Samo 5 – 10 posto stanovnika svake zemlje posjeduje 90-95 posto ukupnog bogatstva. Zbog toga se gasi srednji sloj, koji je glavni konzument i pokretač potrošnje i rasta. Morat će doći do nove ekonomsko-političke paradigme koja će zamijeniti sadašnji neodrživi model kapitalizma. Nužna je jedna nova vrsta formacijske “revolucije”, u smislu kombiniranja pravedne raspodjele i socijalno-tržišnog kapitalizma.<<

=> Defektira se problem raspodjele tj. društvenog uređenja tj. ekonomskih odnosa u društvu - Problem 2
-------------

Ostaje samo izostavljen 3. problem: trajno negativna vanjskotrgovinska bilanca. Ona je dodatni uzrok stvaranja vanjskog duga koji vodi također u ekonomsko ropstvo.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
I treći problem potvrđen

3. problem- Njega je spomenuo nobelovac Stigliz:http://www.index.hr/vijesti/clanak/...varci-predlazu-nikome-nece-pomoci/822114.aspx

Stigliz kaže:
"Ekonomska politika koja se providi u Njemačkoj, a promovira se i ovdje, je pogrešna jer Njemačka ima viškove koji stvaraju neravnotežu u ostatku svijeta. Njemačka prijeti narušavanjem ravnoteže, zato što višak na jednoj strani stvara još veći deficit na drugoj strani", kaže Stiglitz.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Udruga Franak najavljauje odgovor bankama

Dnevnik na 1. Udruga Franak govori kako može zagorčati život bankama, ako se budu opirale i rez. Nije se moglo čuti da namjeravaju prenijeti depozite u banke koje budu surađivale. :icon_winkle:

Ipak, ako više od 15% depozita napusti neku banku, ista bi mogla u likvidaciju. Pa si ti misli, da li ćeš ostaviti pare u bilo kojoj od banaka koje se inate.

Pazite gdje držite depozite, ako dođe do iznošenja depozita iz nekih banaka!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ima jedna stvar koja me muči, a zapravo je teško saznati pravu istinu.
U isto vrijeme nudili su se krediti u kunama (istina rjeđe, ali ih je ipak bilo), u eurima i švicarskim francima.
Pred ~10 g, kad su počeli s francima, kamata je bila cca 60% kamate na kredite u kunama, ili cca 80% na kredite u eurima.
Onda su se ti iz udruge franak smijali "idiotima koji plaćaje visoke kamate". Sad dok se njima sreća okrenula nopačke, cvile i žele kredite u nečemu drugome.
Gledano iz sadašnje perspektive, za isti iznos kredita u kunama, koliko su koji od te tri grupe dužnika do sada platili kuna za isti kredit u proteklom razdoblju?
Mislim da su oni u kunama do danas platili najviše. Čemu onda oslobađati one koji nisu najviše platili?

Mislim da je generalni problem svih tih kredita kod nas previsoka kamatna stopa (za kredite u bilo kojoj valuti), za nešto neproduktivno kao što je nekretnina, i da je tu najveći problem cijele priče. Mislim da bi svima trebalo vratiti postotak preplaćenih (lihvarskih 6-9%) kamata na razinu 2-4%, a ne mijenjati tečaj.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Mislim da je generalni problem svih tih kredita kod nas previsoka kamatna stopa (za kredite u bilo kojoj valuti), za nešto neproduktivno kao što je nekretnina, i da je tu najveći problem cijele priče. Mislim da bi svima trebalo vratiti postotak preplaćenih (lihvarskih 6-9%) kamata na razinu 2-4%, a ne mijenjati tečaj.

Mislim da vam ovo ne objašnjava zašto je došlo do kreditne krize u Španjolskoj gdje su kamate bile niske. Bez obzira na niske kamate, gubitak posla je ključan faktor koji pokreće krizu u stanogradnji.

Kada gledamo kako dolazi do gubitka posla, onda tu utječe više faktora:
- kupovanje strane robe umjesto domaće
- uvoz jeftine robe iz inozemstva
- izostanak emisije novca za deficit proračuna i omogućenje razvijanja kreditne ekspanzije bez obzira o kojoj kamati se radi

Prema ovom spisku, kako god okreneš, kriza je neizbježna u EU. I samo je pitanje vremena kada će sve otići u 3PM.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
U mojem komentaru nisam se bavil uzrokom već direktnim posljedicama već potrošenih kredita, osvrćući se na kredite u francima.

Naravno da se slažem s ovim dolje napisanim.

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Nemam nikakvih kredita nit sam ičim vezan za franak, al koliko sma skuži nije toliki problem rast kamata koliko promjena tečaja koja u kombinaciji s rastom kamata drastično povećava ratu kredita.

Tim dužnicima u francima treba nekako pomoći, ali i sami moraju snositi trošak svoje neodgovornosti.

mislim, koliko glup trebaš biti da dižeš kredit u valuti koju dosad nisi ni vidio ni čuo. Ajde, euro nam je druga valuta, stanovi se prodaju i kupuju preračunati u euro, mi s mora iznajmljujemo u eurima, al sa frankom nitko doticaja nema, nit se što kupuje nit prodaje vezano za franak. A bome nemamo ni veliku emigraciju u Švicarskoj da šalje valutu.

Dajem ruku u vatru da bi bar 50% "frankaša" dan danas diglo kredit u jednima ili štojaznam iranskim dinarima da im netko obeća kamatu od 2%. bez obzira što zbog promjene tečaja rata za 2 god može biti duplo veća.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Načelno se slažem s tobom, no mnogi su nasanjkani na ChF, jer im nisu htjeli dati kredit u drugoj valuti, pa nisu imali izbora. Samo, kak to dokazati?

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
To je točno, jedno vrijeme drugih kredita nije ni bilo.
A ljudi su na te chf kredite navalili ko na halvu, a nisu dobro slušali na vjeronakuku da nakon 7 debelih krava slijedi 7 mršavih, pa su se krediti dizali i za nužne stvari i za luksuz (objektivno nepriuštiv).

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Procjena preograma stranaka

Evo prilike da naučeno znanje primjenite u praksi i poboljšate svoj život. Sada ne možete reći da niste znali. Tko još uvijek ne zna, neka pročita temu iz početka,

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ne znam, iskreno, kak to protumačiti...

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Vidjet ćemo kak će funkcionirat. Meni bi osobno pasalo, imam zemlje ali su sve mali komadi, neisplativi za radit....
Pričam nešto sa čovjekom pred 2 tjedna kako nitko kod nas ne radi analize zemlje, pa čak niti pH. I kaže on kako radi 60ha na preko 100parcela, pa si ti računaj.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ja da imam 100 parcela analizu bi mi radili za 100,oo kn po uzorku,,,
Ozbiljna proizvodnja je nezamisliva bez analize,,,

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Odlicno. Nek je prvo provedu u opcinama gdje je zemljiste rascjepkano i puno stvari bi se popravilo. Prije par godina sam bio na sadnji vinograda u Konavlima kod prijatelja, parcela 1 ha. Pitam mu oca, koliko ima sve ukupno zemlje, kaze 5 ha. A koliko obradjuje, kaze niti 2 ha. Sve ostalo su takve parcelice da se ni jedna ne isplati raditi. I covjek je u situaciji da zeli dokupiti okolne parcele jer ne moze raditi svoje.
Kako je prije par mjeseci izgledalo Konavosko polje, prosudite sami i zakljucite dali je potrebna komansacija. Uz napomenu da su one velike zelene table u drzavnom vlasnistvu, 10-20 ha, ali sluze kao pasnjaci. uploadfromtaptalk1444963478477.jpg uploadfromtaptalk1444963547986.jpg uploadfromtaptalk1444963573867.jpg

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696

Komasacija nema smisla dok se ne može osigurati financijska održivost posla. Iz istog razloga je i kod privatizacije izostalo pravih efeketa. Nemojte reći da niste znali.

Ne padajte na ideje prodavača magle iz HUP-a. Privatizacija do sada nije imala velikog uspjeha. Razlog je jednostavan. Da bi firme bile profitabilne, netko mora raditi sa gubitkom. Ne govori se tko. I to je razlog zašto je sve kilavo i nikad neće profunkcionirati.

http://radio.hrt.hr/ep/u-mrezi-prvog/132074/

Posljednje uređivanje od moderatora:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ja da imam 100 parcela analizu bi mi radili za 100,oo kn po uzorku,,,
Ozbiljna proizvodnja je nezamisliva bez analize,,,

Ma da i rade po 300kn, isplati se. Analizu radiš najviše svake 3 godine a može i manje. Za te parcele dobije u 3 godine 360 000kn, samo poticaja, a trošak osnovne NPK analize bi bio manje od 30 000kn. Al neće ljudi, kukuruza svugdje raste.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh