• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696

Socijalizam nije za lopove. Za njih je kapitalizam.

Krađa i korupcija

Bile su neusporedivo manje nego danas. Svi pojavni oblici, izuzev onih koji su vezani za prirodu sustava, postojali su kao zametak ovoga što se danas razvilo do čudovnišnih razmjera. No neki pojavni oblici krađe i korupcije mogući su samo u kapitalizmu, poput menadžerskih kredita, kredita s deviznom klauzulom, uništavanja tvornica kako bi se dobili placevi, i sl.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Bilo je i vrijeme. Masa ljudi odlazi u zdravstvene ustanove ubijati dan.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Apsolutno se slažem s tobom, ali .... poznavajući stanje u zemlji ( bolje reći sranje ) bojim se da će to naplaćivanje preči u praksu i za one koji stvarno trebaju hitnu pomoć.
Uostalom, povijesno gledano, dokazano je da većina ( ako ne i svaki ) ministar. kada dođe na vlast, donosi reforme i nešto novo, a kao dobre su i opravdane za svekoliko pučanstvo. U biti ispada da je to, ništa drugo nego zavaravanje istog tog pučanstva, a u svrhu grabeži i otimačine za osobnu korist. Pitanje je samo vremena kada će se povezati situacija sa Mig-ovima sa nekim iz političkih krugova. Vrijeme će pokazati pravu istinu, kao što je već do sada X puta.

Posljednje uređivanje:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Apsolutno se slažem s tobom, ali .... poznavajući stanje u zemlji ( bolje reći sranje ) bojim se da će to naplaćivanje preči u praksu i za one koji stvarno trebaju hitnu pomoć.
Uostalom, povijesno gledano, dokazano je da većina ( ako ne i svaki ) ministar. kada dođe na vlast, donosi reforme i nešto novo, a kao dobre su i opravdane za svekoliko pučanstvo. U biti ispada da je to, ništa drugo nego zavaravanje istog tog pučanstva, a u svrhu grabeži i otimačine za osobnu korist. Pitanje je samo vremena kada će se povezati situacija sa Mig-ovima sa nekim iz političkih krugova. Vrijeme će pokazati pravu istinu, kao što je već do sada X puta.

Podebljano je bit "reforme". Državno vodstvo ne rješava uzrok problema, nego prebacije lopticu na građane. A vi samo trpite, kada ne znate kako vas varaju. Džaba sam pisao 3 godine. Problem pošteno plaćenog posla nije riješen. A neće ga riješiti nikakva štednja.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
zgzac-i ti si u pravu,sve se svodi na to da svaka medalja ima dvije strane. U zdravstvu je kaos,kao i u cijeloj državi,a sve te "reforme" imaju slab učinak.

Nostradurus-cijenim tvoje pisanje,ali te pitam što ti imaš od toga što znaš kako te i na koji način varaju? Znam i ja da su političari lopovi,ali to ih nije spremilo iza rešetaka.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Mišljenja sam i smatram da je jedino rješenja za ovaj narod i Državu jedan potpuno novi sindikat sa parolom ujedinjenja srpa i čekića .Ne ovakav sindikat kakvog sada imamo ( imaju ). Oni ionako samo prde u prašinu i njihovo vođenje nije ništa drugo nego trla baba lan da joj prođe dan. Nekoga će to sigurno asocirati na bivšu državu i njezino uređenja sustava, ali... Pod tim mislim na radničku klasi i seljake. Treba nam lider... Jednoga vidim, ali taj je otišao nekim drugim putevima .....

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Radnicka klasa je u Dojclandu, seljaci u birtijama :D: Jedino sto moze pomoci ovoj drzavi je dobar vremeplov, onda bi svi bili zadovoljni.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Što se možda krije iza povećanja cijena dop. os. HZZO-a?

Povećanje premije police dopunskog osiguranja moglo bi da omogući dizanje cijene i polica dopunskog osiguranja kod privatnih osiguravajućih kuća. Privatni osiguravatelji su imali "konkurentnije" cijene da bi privukli osiguranike. Ako HZZO digne cijenu, tada će privatni osiguravatelji i sa višom cijenom biti konkuretniji. Očekivano je da će oni iskoristiti situaciju i početi dizati cijene dopunskog osiguranja, ako to učini HZZO.
A sad bi se mogli vratiti na početak priče. Država ne plaća svoje obaveze i prebacivanjem to na građane, ispaštatiće i oni koji sa tim policama nisu ni imali veze. Ako stvar gledamo sa strane liječničke struke, onda je to dobar posao ove vlade. Samo, kako se zove posao namještanja poslova? Korupcija. Toliko je velika da se tek sa odmakom može shvatiti koliko je to genijalan posao.

Link na sadašnje usporedne cijene: http://www.slobodnadalmacija.hr/nov...voli-penzionere-privatnici-jeftiniji-za-mlade

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
zgzac-i ti si u pravu,sve se svodi na to da svaka medalja ima dvije strane. U zdravstvu je kaos,kao i u cijeloj državi,a sve te "reforme" imaju slab učinak.

Nostradurus-cijenim tvoje pisanje,ali te pitam što ti imaš od toga što znaš kako te i na koji način varaju? Znam i ja da su političari lopovi,ali to ih nije spremilo iza rešetaka.

Prvi korak prema bilo kojem rješenju je realno sagledavanje stanja. Nasjedanje na priče i obećanja dolazi od nerealnih očekivanja koja dolaze od nepoznavanja realnog stanja stvari. Onaj tko zna kako izgledaju bubrezi, neće kupiti muda. Iz ove situacije nas ne mogu izvući lideri, nego ljudi koji zaokružuju redne brojeve na glasačkim listićima. Dokle god oni po nerealnim očekivanjima daju povjerenje istim prodavačima magle, dotle ćemo i propadati. Zadatak svakog bi trebao biti da svojoj obitelji i možda prijateljima prezentira realno stanje stvari. Znam da ovo sa prijateljima nije lako, a ni čak sa obitelji. Ali, ljudi moji, baš nitko to neće uraditi umjesto nas. Da lokalne lajače šire istinu o relanom stanju, kako šire laži o svojim susjedima, već davno bi imali bolju i uspješniju državu. :icon_axe:

Radnicka klasa je u Dojclandu, seljaci u birtijama :D: Jedino sto moze pomoci ovoj drzavi je dobar vremeplov, onda bi svi bili zadovoljni.

Koliko vidimo, Sabor je uzeo lijepu stanku za Uskrs, kao da je sve u najboljem redu. Meni to puno govori koliko je vladajuće briga kada će doći bolji život napaćenom narodu.

Posljednje uređivanje od moderatora:

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
nego ljudi koji zaokružuju redne brojeve na glasačkim listićima. Dokle god oni po nerealnim očekivanjima daju povjerenje istim prodavačima magle, dotle ćemo i propadati.

A kome imaš drugome dati povjerenje u ovoj Državi kad su svi isti. Ali baš svi ! Koja od vodećih stranaka je od postojanja demokracije na ovim prostorima pokazala volju, želju i znanje za vođenje države u bolje sutra !? Ni jedna.... A niti će to ikoja buduća pokušati. Naučili su nas na ovakvo stanje prodavanja muda pod bubrege i to uredno nadopunjuju "novim reformama ".

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Što nam je činiti

nego ljudi koji zaokružuju redne brojeve na glasačkim listićima. Dokle god oni po nerealnim očekivanjima daju povjerenje istim prodavačima magle, dotle ćemo i propadati.

A kome imaš drugome dati povjerenje u ovoj Državi kad su svi isti. Ali baš svi ! Koja od vodećih stranaka je od postojanja demokracije na ovim prostorima pokazala volju, želju i znanje za vođenje države u bolje sutra !? Ni jedna.... A niti će to ikoja buduća pokušati. Naučili su nas na ovakvo stanje prodavanja muda pod bubrege i to uredno nadopunjuju "novim reformama ".

Za narod je najbitniji taj korak da se nauči prepoznavati prodavače magle. Dokle god to narod ne zna (grčki idioti), dotle ćemo u politici (a ekonomija je rezultat politike) imati prodavače magle. To je anketno pitanje u ovoj temi. Prepoznavanje upotrebljivosti ekonomskog programa za vlastiti boljitak je ključna stvar za naciju. Čak ni promjena društvenih odnosa (ukidanje kapitalizma) ne mora značiti da će to stvoriti boljitak za naciju, već možda samo za novu vladajuću elitu. Politička korupcija (stvaranje pogodovanja koje nije na korist svih) je temelj stvaranja socijalno raslojenog društva bez obzira na društveno uređenje.

I zbilja, "nove reforme" možemo proglasiti političkom korupcijom je stvaraju pogodovanja koje nije na korist nacije. Nacija danas to nije u stanju. Moja ideja je da se mora stvoriti mehanizam direktne demokracije kojim će se političkom odlukom svih glasača poništavati sve odluke i zakoni koji su prema ocjeni glasača politička korupcija. To znači da glasači najprije moraju naučiti prepznavati političku korupciju (imenovati je tim imenom). Zatim moraju napraviti pritisak da se direktnom demokracijom odlučuje o poništenju zakona i odluka koje su posljedica političek korupcije (stvoriti alat za borbu). I na kraju pomoću tog alata maknuti svu političku korupciju u zemlji te osloboditi prostor društveno odgovornim pojednicima i grupama da donesu zakone bez korupcije koji će doprinjeti boljitku nacije. Znanje o sprečavanju političke korupcije se dalje mora učiti kao obavezan predmet u školovanju. To je jedini ispravan i dugoročno održiv put za koji znam.

I taj put je za sve koji se osjećaju ugroženima. Za one kojima je ovaj sustav sada odličan, za njih će nacionalno bolji sustav biti štetan. Ako smo svi uspješniji, tada pojedinci nemaju mjesta za širenje i rast jer nema onih koji propadaju, kada bi se njihova imovina mogla preuzeti (da se poveća vlastita). Zbog toga će uvijek postojati snažan otpor bilo kakvim promjenama na bolje jer se time sužava prostor uspjehu spretnih pojedinaca. A ti spretni će se svim slilama boriti da se postojeće stanje održi što duže. Neke od tih metoda su osobne prirode, a neke su diverzantske - podmetanje svojh ljudi u pokrete koji se pokažu perspektivnima. Ova druga metoda je toliko uznapredovala da je glavni kočničar prirodnih promjena na bolje. Danas se koriste i metode regrutacije i medijske reklame od plaćenih (ili volonterskih) udruga koje "intelektualno" dokazuju pogreške u sistemu, a kao rješenje predlažu mjere koje će stvari "poboljšati". I takvih je zbilja mnogo. A organizacija im je naravno bolja strana. I sam sam član sam nekoliko takvih facebook grupa. Cilj mi je argumentirano potkopati deklarirane ideje tj. djelovati osvješćujuće na ljude koji imaju mozga u glavi. Na neke se, naravno, nikad ni ne može djelovati. Imamo primjer V.Š. koji je dokazano visokointeligentan čovjek, ali koji zastupa barbarske metode u društvu (nedavno oslobođen u Hagu). Visoka inteligencija se može upotrebiti i za boljitak i za uništenje. Međutim, za boljitak cijele nacije je bitna upotrebe inteligencija za boljitak svih, a ne za boljitak manjine. Ako je plan postići boljitak manjine, tada se radi o političkoj korupciji demokratskog društva. Politička korupcija dalje pogoduje razvoju i obične korupcije.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Mozda se u nekim stvarima ne slazemo, ali ovaj zadnji odlomak itekako potpisujem. Ne slazem se oko onoga da netko obavezno mora prospasti da bi se netko drugi obagtio. Ne mislim na bogacenja kojima i danas svjedocimo od strane raznih tajkuna i profitera, nego jednostavno ekonosmko uzdizanje pojedinca na temelju vlastitog rada i inteligencije. Konkretno, u poljoprivredi to se mozda i cini nemoguce, jer ako na nekom prostoru ima odredjena povrsina obradivih povrsina i ako se netko zeli prosiriti, mora mu netko drugi ustupiti zemljiste. I to je tocno, ali nitko ne moze zabraniti ili natjerati nekoga da se nuzno bavi poljoprivredom, pa bi u nekom normalnom i uredjenom drustvu onaj koji se zeli prosiriti cekao da netko od susjeda iz nekog razloga odustane od tog posla pa da mu proda zemlju. Ili njegovi nasljednici. To su procesi koji traju generacijama i stvaraju cvrste i neovisne poljoprivrednike na koje se moze osloniti citavo drustvo. U SAD-u se poljoprivredom bavi oko 3% stanovnistva, ali 17% direktno zivi od njihovog rada. Za to postici treba imati uvjete u kojima ce netko tko ne zeli raditi zemlju imati druge opcije u zivotu i nece mu zemlja biti teret. Vjerujem da mi imamo mogucnost da broj direktno uposlenih u poljoprivredi bude i 10%, a onda bi se i oni koji im pruzaju usluge rapidno povecao, da se ne govori o pratecoj industriji, ali to je vec druga prica. Htjedoh reci da se u nacelu slazem s nekim stvarima koje @Nostardamus govori, ali mislim da se mi kao drustvo pod hitno trebamo prilagoditi uvjetima poslovanja u ostatku Europe, narocito nasih tradicionalnih trzista u Srednjoj Europi, da nam se gospodarstvo temelji na obrtima i malim tvrtkama, a ne da se razvoj istih konstanto koci i da im se stavljaju nebulozne birokratske zapreke, o tome ne treba pricati, sve je vec receno. Nije kapitalizam nuzno los, losi su uvijek i samo ljudi. Ljudi donose zakone.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Mozda se u nekim stvarima ne slazemo, ali ovaj zadnji odlomak itekako potpisujem. Ne slazem se oko onoga da netko obavezno mora prospasti da bi se netko drugi obagtio. Ne mislim na bogacenja kojima i danas svjedocimo od strane raznih tajkuna i profitera, nego jednostavno ekonosmko uzdizanje pojedinca na temelju vlastitog rada i inteligencije.

U slobodnom tržištu je logično da oni koji su jači sa vremenom uništavaju manje igrače. Vi vjerojatno mislite na fer igru koje nema u kapitalizmu. Nema ujednačenih subjekata jer vrijeme i znanje "opstanka" radi svoje. Tko ne zna opstati bude premalen ili poduzeće propadne sa slijedećim naraštajem vlasnika. Slobodno tržište je mesto na kojem vladaju veliki. I oni teže da pruzmu profitabilinije poslove da bi imali viši prirast kapitala. Kako ih mislite stići? Recimo od 1 milion do 3 milijarde treba vam uz 10% porasta kapitala preko 80 godina. Od 10000 do 1 milion uz isti prirast vam treba 49 godina. Znači da vam treba 139 godina 10% porasta da bi od minimalnog kapitala postali Bill Gates. A sad vi meni odgovorite, kome ćete vi nekog vlastitog proizvoda moći prodati da ostvarite toliki kapital? Očigledno je da morate preuzimati mnoge djelatnosti (i štiteći se od propasti neke branše) i da prirast kapitala mora biti puno veći da postignete Gatesov rezultat. Kada ste toliko veliki, tada razmišljate kako bi utjecali na zakonodavca da vam pomogne u daljnjem kapitalnom rastu. Zar ne? Kapitala za to imate. Još ako donirate škole i utječete na to da se "pogodujući" predavači nagrađuju sa lakim novcem, tada vam samo još preostaje da osvojite medije i da profiltrirate sve koji misle kontra vašeg interesa. Jer nakon bogatstva, samo je "moć" ta koja koja koja može zadovoljiti nove apetite.

Za sve to treba vremena i nije važno tko će postati najveći jer znamo da on na to mjesto nije došao dobrotvornim radom, nego oštrom borbom protiv konkurencije, kako ekonomske, tako i političke. To vam je i razlog nastanka fašizma u pojedinim nacionalnim državama. Domaći kapitalisti su u njemu vidjeli jedini način da se obrane od stranih kapitalista. Nacionalni interes je u biti interes domaće elite, a ne naroda. Interes vladajućih će uvijek biti prioritetan kad narod nema pojma kako da se obrani od ugrađene političke korupcije. Da je drugačije, nikad ne bi bilo rata.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
I do čega smo dogurali ? Rasprava i dalje ide u krug. I opet je - mi bi morali trebati ..... mi trebamo morati . Koliko god smo svjesni situacije da je takva i koliko god smo svjesni da je moramo promijeniti, da li smo svjesni i kao i kada je mijenjati !!? Očito da nismo i očito da ćemo opet okrenuti "kotač rasprave" na početak ....

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
I do čega smo dogurali ? Rasprava i dalje ide u krug. I opet je - mi bi morali trebati ..... mi trebamo morati . Koliko god smo svjesni situacije da je takva i koliko god smo svjesni da je moramo promijeniti, da li smo svjesni i kao i kada je mijenjati !!? Očito da nismo i očito da ćemo opet okrenuti "kotač rasprave" na početak ....

Sve stane na realizaciji. Ako ne možete prepoznati štetu od pogodovanja i proglasiti je političkom korupcijom demokracije, tada ne možemo napraviti korak da ozakonimo da putem direktne demokracije (da se izbjegne utjecaj vladajuće elite u sudstvu) možemo djelovati protiv političke korupcije.

Naravno to je moje viđenje konačnog rješenja. Ali drugog boljeg rješenje nisam vidio. Ljudi jednostavno ne žele anlizirati stvari i nazvati ih pravim imenom. Direktna demokracija je potpuno neupotebljiva bez ovog temeljnog znanja. Standardna parlamentarna demokracija bez ove nadogradnje ne može evoluirati u nešto dobro.

Također bilo kakva revolucija bez ovog znanja može zaglaviti u krivom smjeru. Imali smo prilike vidjeti razne "revolucije" poslije kojih je sve po starom ili još gore. Oslanjanje na mudrost nekog lidera, bez "mudrosti" u raje može da traje samo dok je lider živ.

Pitanje je zašto mi ne vjerujete da je stvar toliko jednostavna i praktična za provedbu? U ovoj antikorupcijskoj revoluciji, vođe revolucije su nebitne jer bi se provođenjem kontrole političke korupcije preko direktne demokracije onemogućilo bilo kome da izigra sudionike antikorupcijske revolucije.

Politička korupcija je temelj za vladanje neke elite u svoju korist u bilo kojem sistemu. Zašto ne bi krenuli tim logičnim smjerom i pokrenuli stvarnu demokratizaciju društva. Za to vam samo treba temeljno znanje prepoznavanja političke korupcije u zakonima i odlukama. A to može lako naučiti svatko u državi.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ako se ne varam, fasizam je izumio Benito, netom nakon sto je prestao biti zagrizeni komunista. I nacional-socijalizam, tu vec samo ime kaze o cemu se radi. Temeljni problem svih socijalistickih ideologija je sto pokusavaju ukalupiti ljude na istu mjeru. A nisu svi isti. Nemamo svi iste potrebe, zelje, mogucnosti ili osjecaje. Zato su i propali svi komunisticki sustavi, osim Kube i Sj. Koreje.
Rekao sam vec, ljudi postavljaju pravila, nitko im ne brani da ih postave kao npr. u skandinavskim zemljama. I, opet, ni jedan sustav nece biti savrsen. A zasto ce kod nas biti lose jos dugo vremena? Dovoljno je prolistati ovaj forum, sve ce vam bit jasno.

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Ako se ne varam, fasizam je izumio Benito, netom nakon sto je prestao biti zagrizeni komunista. I nacional-socijalizam, tu vec samo ime kaze o cemu se radi. Temeljni problem svih socijalistickih ideologija je sto pokusavaju ukalupiti ljude na istu mjeru. A nisu svi isti. Nemamo svi iste potrebe, zelje, mogucnosti ili osjecaje. Zato su i propali svi komunisticki sustavi, osim Kube i Sj. Koreje.

Ako niste znali, Amerika u Senatu ima fašistička obilježja. Prema tome, pitanje je tko je što izumio, a tko je što kopirao - primjenio. Fašizam ima u svim državama jedni jedinu ključnu karakterisitku: on je jedini plan koji je ostao domaćim posjednicima (kapitalistma) u obrani vlastitih interesa (ne interesa naroda). A to se može zamotati u potrebe osvajanja radi preživljavanja nacije, nacionalne netrpeljivosti, militantnosti radi održanja na vlasti, itd. Ostale različitosti između tih pokreta su čisto foklorne. To vam je prava istina o fašizmu. Prema toj definiciji se fašizam vidi u mnogim državama. Imperijalizam je također oblik fašizma. Za razliku od carevina gdje je vlast u rukama carske obitelji, vlast u fašizmu imaju kapitalističke marionete. Fašizam moramo gledati prema tome kome on ide najviše na ruku. i lako je zaključiti da su to domaći kapitalisti. Pročitajte samo kako je u doba Hitlera kapitalista imao zadatak da ostvari produkciju i da država nije imala interesa da se miješa u ekonomiju. Zar to nisu današnji zahtjevi mnogih liberala? Da se ne bi dogodila radnička revolucija u vrijeme krize domaćih kapitalista, oni moraju stvoriti fašistički pokret (neki bi ga mogli nazvati i domoljubnim - nacionalističkim). Zbog toga se fašisti bore protiv radničkih organizacija. Oni su politički protivnici kapitalista, a ne naroda. I zbog toga moraju biti eliminirani. :icon_pray: U Americi se stalno guše radnički pokreti. Simbol u Senatu im je fašistički. Na vlasti su im ljudi koji štite interese kapitalista. Laburistička stranka u Engleskoj je pod vodstvom kapitalističke elite koja ju je osnovala. Zašto? Jer laburisti spadaju u socijaldemokraciju, a oni ne žele ukinuti kapitalizam. Treba li dalje povezivati. Svijetom vlada kapitalistička elita. Oni su ti koji ozbiljno rade na održanju svojih interesa. Smrt tisuća ili miliona nije problem za njih. Pročitajte Stoljeće rata od Endgala (https://www.vbz.hr/knjiga/engdahl-william-f-stoljece-rata).

Sad obratite pažnju da kada imamo krizu u kapitalističkoj ekonomiji da opet jača "domoljubni" pokret domaćih kapitalista. Jer kao "oni imaju rješenje" za naciju. Kao i uvijek do sada. A sad se sjetite čije interese brani ta vlast. To nisu interesi običnog malog čovjeka. To nije slučajnost. To je očekivano. Da ne bi rekli da niste znali. "Domoljubi" uvijek brane interes domaćih kapitalista. Ako mislite da će uz bogate kapitaliste i raji procvasti ruže, to ćete se načekati. Kada spominjete skandinavske zemlje, onda morate znati da do tog stanja nije došlo dobrom voljom kapitalista, nego socijalnom revolucijom radnika. :) Nije se branio najbolji interes kapitalista, nego radnika. Kapitalistima u tim zemljama je dopušteno da donekle parazitiraju na radu radnika. Zašto? To je njihova odluka da će im tako biti najbolje. Do tog sistema se ne može doći bez poznavanja povijesti i činjenica o iskonskim interesima kapitalističke klase.

Gdje smo mi od tog saznanja? Daleko. Ljudi ne mogu shvatiti razliku između bogaćenja na vlastitom i tuđem radu. Neće niti prihvatiti činjenicu o kojoj govorim: vlast naroda ne može ići u korist kapitalističke manjine osim, ako se ne radi o političkoj korupciji društva od strane iste. Pa dajte se odlučite. Ili je ovo laž ili istina. Ako je laž, koje je objašnjenje zašto glasamo ljude koji donose zakone koji idu u korist vladajuće klase? Da li je samo u pitanju neznanje ili namjerni politički mazohizam. Ako je istina, kako ćemo zaustaviti političku korupciju, nego da preuzmemo ovlasti da neki korumpirani zakon proglasimo "politički korumpiranim" te da ga poništimo.

Rekao sam vec, ljudi postavljaju pravila, nitko im ne brani da ih postave kao npr. u skandinavskim zemljama. I, opet, ni jedan sustav nece biti savrsen. A zasto ce kod nas biti lose jos dugo vremena? Dovoljno je prolistati ovaj forum, sve ce vam bit jasno.
Ljudi postavljaju pravila u okvirima za koje misle da su dobri za njih. Ako ne znaju da drugi postavljaju pravila koja nisu dobra za njih već da su lažna poboljšanja, ne mogu niti reagirati. Niti jedan sustav ne može biti savršen jer postoje oni koji žele iskoristiti sustav za svoju korist te je normalno da oni ne mogu biti zadovoljni, ako im je to onemogućeno. To je elementarna logika. Nije problem u različitosti pojedinaca, nego u različitosti interesa pojedinaca gdje dio tih interesa ulazu u sferu debelog parazitiranja na radu drugih. To je skrivena razlika koja se ne vidi iz početne "nejednakosti".

Posljednje uređivanje:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Koje drustveno-politicko uredjenje u posljednjih 200 godina odgovara svemu ovome sto ste nabrojili?

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh