Pa zasto bi trebao biti drzavni sistem danasnji neoliberalni (pokvareni) kapitalizam? Prirodno je da vlada (ili pravi vladar) vodi reda o stanju u drzavi da bi situacija bila povoljna za zivot ljudi i za njihov napredak. I prirodno je da ljudi rade (jer svako mora biti aktivan) i proizvode novu, tj. dodanu vrijednost. I prirodno je da ljudi rade u svojim malim poslovnim poduhvatima npr. OPG-ovi, ili da rade lokalno.
Nije prirodno da postoje ogromne korporacije, pogotovo koje imaju svoje dionice izlistane po burzama. Onda to vise nije proizvodnja, nego postaje bolest. Da, prava bolest, to vise nije ni kapitalizam, to onda postaje toliko otudjeno od realnosti, da onda to prestaje biti znanost, i to postaje spekulacija, iluzija. A ekonomija onda postaje baljezganje bez mozga. Firme koje vrijede 950 milijardi dolara (Google) ili Amazon, Tesla, ... a u biti samo brojevi napuhani preko prodaje dionica ili namjerno od velikih igraca (fondovi, osigur. drustva) ili od bezglavih pohlepnih ljudi. Kao u HR npr. Agrokor. Ali to je nista u usporedbi sa npr. Amerikom. Zadnjih godinu i po sam u Kaliforniji i prije nekoliko mjeseci sam poceo citati knjige o real estate malom tipu biznisa. I onda taj pisac, koji je u biti ok, kaze kako se normalno zaradi po 100k-150k dolara godisnje i kako on to radi, ali onda kaze da bi trebalo probati zaraditi godisnje jedan milijun dolara. I onda kaze da to jos nije uspio, ali onda iznosi plan kako bi to bilo moguce. A ja na to kazem da je to bolest. Pa radi normalno, zivi, budi zadovoljan! Ta kolicina novaca je i u Kaliforniji za ziviti bez ikakve brige. Ali ne. To je ta bolest. Nema drugog objasnjenja. Zasto bih ja trebao zaradjivati svake godine sve vise i vise? Evo, neka zaradjujem npr. 5000 dolara mjesecno, bilo da radim negdje ili da imam svoj privatni biznis, i to je to. Ako pomislim da bih trebao vise zaraditi, mogu probati, ali me moram. Ako tako radim 20-30 godina, sto mi vise treba.
Ti navodis da kapitalizam treba stalno rasti. Ma ne treba. Taj bolesni kapitalizam treba stalno rasti. Normalno uredjeno drustvo prirodno stalno raste, jer ljudi rade, a taj rad je dodana vrijednost. To je ta novo stvorena vrijednost. I na osnovu te zdrave novo stvorene vrijednosti drzava (vladar) moze i treba stampati toliku kolicinu novaca i pustiti je u opticaj jer ta vrijednost u drustvu vec postoji. To nije isto sto i inflacija. Cijene mogu danas biti vece nego prije npr. 50 godina, ali i tvoja kupovna moc danas ce biti jednaka ili veca nego prije 50 godina.
Danasnji sistem koji dolazi iz Amerike, te globalne korporacije, FED, to nije normalno. To nije ni kapitalizam, to je doslovno prava manipulacija s namjerno izazvanim krizama preko novca. Spremam se za ispit za real estate agenta i onda ima cijelo poglavlje o FED-u. Necete vjerovati, ali sve takozvane teorije zavjere su istinite oko FED-a. FED ima na raspolaganju tri alata pomocu kojih moze manipulirati sa cijelom ekonomijom kad god hoce. Privatna je organizacija (firma) a vlasnici su najvece banke koje imaju svoje udjele u FED-u. Vlasnici tih banaka su najveci bankari iz 1913. kad je osnovan.I ti udjeli se ne mogu prodavati, nego to je tako i tako su osigurali sebe da budu nedodirljivi. A oni stampaju dolar, kupuju i prodaju drzavne obveznice, podizu ili spustaju kamatne stope i nikog ne moraju pitati ni za sto. Evo i to ti je danasnji kapitalizam, iliti slobodno drustvo. I uz to jos ide Americka vanjska politika.
Ako u drzavi vlada pravedan vladar, onda u drzavi nema gubitnika. Pitanje je samo da li danas vladaju pravedni vladari u svijetu? Zivi Zid je u biti u Hrvatskoj sada jedina svjetla tocka.