• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
ništa se ne bojte za ove u gradovima. poslat će vam vojsku u dvorište i oduzeti sve kaj imate da bi se gospodari nahranili.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
E sad, da se kod nas poljoprivreda i stočarstvo stvarno potiču kako se priča, mogli bi biti samodostatni, otepat uvozna sranja i sami diktirati cijenu, ali previše ovisimo o uvozu i to nas hendikepira.

Ovi navodi da ovisimo o Rusiji su pomalo komični... Više ta Rusija ovisi o nama jer ako zavrnu plinovod, ne gubimo mi, mi ćemo preći na neko drugo sredstvo grijanja, drva, pelet, briket, ložu šta god. U gradovima je drugačija situacija, ali evo ukapljeni zemni plin je već stvar koja može zamjeniti onaj iz plinovoda, kojem je kvaliteta tako i tako upitna. Na kraju, mi pređemo na nešto drugo, a Rus nema kome prodati plin, tko gubi?

Ovakva situacije vodi do toga da tko bude mogao proizvesti za sebe bit će sretan, a tko bude ovisio o tome da mora imati novac za hranu, bude dokraja i gladan.

Također, poskupljenje goriva ćemo si sada sami napraviti jer smo napravili preveliku potražnju.

Hrana bude išla gore, mislim da neće divljati previše, ali će daleko utjecati na prosječan budžet koji je dosada trebao za prosječnu nabavku kako bi trpeza bila osrednje kvalitete na stolu.

Gleđe krađe mesa... Pto bi ja radio svinjokolju mada je jeftina, ako mogu drpit? :cool:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
A da država (iako to nema tko) zabrani izvoz drva, sječke, peleta...baš kak i Ukrajina strateških namirnica?

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Otvoreno smo tržište. U subotu razgovaram sa čovjekom koji hrani bikove pa je u kontaktu sa vlasnikom jedne naše mesne industrije. Veli taj gazda da dobije iz Nizozemske svinjske polovice sa transportom u HR po 10 kn/kg. Nije da se razumijem u svinjogojstvo ali koliko znam na modernim farmama je konverzija hrane oko 2,8kg/kg prirasta. Po sadašnjim cijenama kukuruze, pšenice, soje… ta svinja je pojela tolko po kg prirasta. Netko ju treba hraniti, imaš amortizaciju opreme, netko ju treba zaklati, dovesti u HR. Koji su to mađioničari da oni to mogu isporučiti u HR za 10 kn/kg? 🤔

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Gleđe krađe mesa... Pto bi ja radio svinjokolju mada je jeftina, ako mogu drpit? :cool:
Velim ti da se kralo i žive životinje, nekima i u štali zaklali i nosili polovice van. Čovjek u štali našel krv i crijeva na podu..

Koji su to mađioničari da oni to mogu isporučiti u HR za 10 kn/kg? 🤔
Ja bi rekel da se to još uvijek radi o smrznutim zalihama. Kad se to potroši, onda bude porasla cijena svinjetini i svinjama

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Pričam ja s čovjekom iz doline nertve, kaže rus je otkupljivao mandarine, novac je bio osiguran i na vrijeme, sve se radilo bez puno mudrovanja i filozofije , a ovo što otkupljuje konzum iliti fortenova, velika odgoda plaćanja, kalibracija, obitci za koje šta, i plus svakih nekoliko dana korekcije cijena na dolje, jer sve više sorti mandarina dospjeva zriobom.
I sad se ja pitam komu su tu sankcije stavljene.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
E sad, da se kod nas poljoprivreda i stočarstvo stvarno potiču kako se priča, mogli bi biti samodostatni, otepat uvozna sranja i sami diktirati cijenu, ali previše ovisimo o uvozu i to nas hendikepira.

Ovi navodi da ovisimo o Rusiji su pomalo komični... Više ta Rusija ovisi o nama jer ako zavrnu plinovod, ne gubimo mi, mi ćemo preći na neko drugo sredstvo grijanja, drva, pelet, briket, ložu šta god. U gradovima je drugačija situacija, ali evo ukapljeni zemni plin je već stvar koja može zamjeniti onaj iz plinovoda, kojem je kvaliteta tako i tako upitna. Na kraju, mi pređemo na nešto drugo, a Rus nema kome prodati plin, tko gubi?

Ovakva situacije vodi do toga da tko bude mogao proizvesti za sebe bit će sretan, a tko bude ovisio o tome da mora imati novac za hranu, bude dokraja i gladan.

Također, poskupljenje goriva ćemo si sada sami napraviti jer smo napravili preveliku potražnju.

Hrana bude išla gore, mislim da neće divljati previše, ali će daleko utjecati na prosječan budžet koji je dosada trebao za prosječnu nabavku kako bi trpeza bila osrednje kvalitete na stolu.

Samo jos oni po gradovima i industrija da nabave peci i da napune zgrade sa drvima i uzivancija

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
To je "samo jedna od zamki" u koju se mnogima jako lako uloviti...

Uloga svake države je da nastoji i mora uspostaviti održive uvjete za život svim ljudima, a ne samo nekima.

Na temelju službenih podataka koliko se novaca ulaže u poticaje svake vrste, nije pošteno u Hrvatskoj napisati da se poljoprivreda i stočarstvo ne potiču. Potiču se i to ozbiljno i izdašno. Ako su svi ti poticaji zanemarivi, mali, beznačajni - nisam došao do spoznaje i dokaza da su brojni primatelji odustali od njih.

Jako je samodopadno razmišljati da "samo ja jako radim, jako privređujem i da samo ja največu pažnju i bonuse društva zavrjeđujem". I na četvrtom, ili petom, ili bilo kojem drugom katu stambene zgrade nekog grada, živi ozbiljna i poštena obitelj, koja nužno ne mora obrađivati zemlju, samim tim jer pošteno i vrlo produktivno radi svaki član te obitelji - svoj posao. Itekako doprinose društvu i pune proračun od kojeg se opet nekome drugome, a ne njima dijele koje kakvi poticaji. Na svojim radnim mjestima imaju uhodane mehanizme kontrole nadzora produktivnosti, kvalitete, učinkovitosti. Nema niti najmanjeg razloga da itko ima pravo takve ucjenivati, takvima diktirati, jer to je jako blizu "negacije svega" i skoro pa ratnog profiterstva.

U ovakvim teškim vremenima potrebno je prvenstveno biti čovjek, biti mudar, pošten, pametan i nesebičan.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
To je "samo jedna od zamki" u koju se mnogima jako lako uloviti...

Uloga svake države je da nastoji i mora uspostaviti održive uvjete za život svim ljudima, a ne samo nekima.

Na temelju službenih podataka koliko se novaca ulaže u poticaje svake vrste, nije pošteno u Hrvatskoj napisati da se poljoprivreda i stočarstvo ne potiču. Potiču se i to ozbiljno i izdašno. Ako su svi ti poticaji zanemarivi, mali, beznačajni - nisam došao do spoznaje i dokaza da su brojni primatelji odustali od njih.

Jako je samodopadno razmišljati da "samo ja jako radim, jako privređujem i da samo ja največu pažnju i bonuse društva zavrjeđujem". I na četvrtom, ili petom, ili bilo kojem drugom katu stambene zgrade nekog grada, živi ozbiljna i poštena obitelj, koja nužno ne mora obrađivati zemlju, samim tim jer pošteno i vrlo produktivno radi svaki član te obitelji - svoj posao. Itekako doprinose društvu i pune proračun od kojeg se opet nekome drugome, a ne njima dijele koje kakvi poticaji. Na svojim radnim mjestima imaju uhodane mehanizme kontrole nadzora produktivnosti, kvalitete, učinkovitosti. Nema niti najmanjeg razloga da itko ima pravo takve ucjenivati, takvima diktirati, jer to je jako blizu "negacije svega" i skoro pa ratnog profiterstva.

U ovakvim teškim vremenima potrebno je prvenstveno biti čovjek, biti mudar, pošten, pametan i nesebičan.

Ovaj dio o poticaju ću preskočiti, iskreno... Nemam volje za raspravama jer nisam niti išao u smjeru u kojem ti razmišljaš.

A sad da se vratim na moj post, uopće nisam govorio o poticaju u poljoprivredi, već na to da je otkup osiguran i prerađivač isporuči kvalitetnu robu u trgovački lanac koji to stavi na police po prihvatljivim cijenama, da mi sami kao država diktiramo cijene (ne ja kao pojedinac da se bogatim) - Pri tome misleći na to da ne ovisimo o "Slavonskoj kobasici" iz Španjolske, svinjskom kareu iz Bugarske ili Rumunjske, Mlijeku iz Njemačke itd... Već da samo napravimo jednu vrstu održivog lanca opskrbe, kvalitete i cijena na prostoru svoje države, gdje bi osnovne namirnice mogi imati kvalitetne i po nižim cijenama nego uvozna smeća. Lakše je prodati premium klasu pšenice i uvesti smrznuti kruh koji je napravljen od pitaj boga čega i podgrijati ga u trgovačkom centru u furuni i prodati budali za 7 kuna.

Ne veličam poljoprivredu niti smatram da je vrijednija od bilo koje druge grane, no činjenica da je netko na konto jedne podebljane "rečenice" od 3 riječi i jednog veznika napravio čitav zaključak dovoljno govori o tome što se misli o poljoprivrednicima, a nekolicina je to i pokazala na ovom forumu.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Evo kod mene lokalni otkupljivač žitarica več osam dana vozi kukuruz na željeznički kolodvor.
Neznam koje kupac.Da se kod nas potiče kako treba, taj kukuruz bi pojela naša stoka......

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ovaj dio o poticaju ću preskočiti, iskreno... Nemam volje za raspravama jer nisam niti išao u smjeru u kojem ti razmišljaš.

A sad da se vratim na moj post, uopće nisam govorio o poticaju u poljoprivredi, već na to da je otkup osiguran i prerađivač isporuči kvalitetnu robu u trgovački lanac koji to stavi na police po prihvatljivim cijenama, da mi sami kao država diktiramo cijene (ne ja kao pojedinac da se bogatim) - Pri tome misleći na to da ne ovisimo o "Slavonskoj kobasici" iz Španjolske, svinjskom kareu iz Bugarske ili Rumunjske, Mlijeku iz Njemačke itd... Već da samo napravimo jednu vrstu održivog lanca opskrbe, kvalitete i cijena na prostoru svoje države, gdje bi osnovne namirnice mogi imati kvalitetne i po nižim cijenama nego uvozna smeća. Lakše je prodati premium klasu pšenice i uvesti smrznuti kruh koji je napravljen od pitaj boga čega i podgrijati ga u trgovačkom centru u furuni i prodati budali za 7 kuna.

Ne veličam poljoprivredu niti smatram da je vrijednija od bilo koje druge grane, no činjenica da je netko na konto jedne podebljane "rečenice" od 3 riječi i jednog veznika napravio čitav zaključak dovoljno govori o tome što se misli o poljoprivrednicima, a nekolicina je to i pokazala na ovom forumu.
Unaprijed sam očekvao takvu i slične reakcije.

Obzirom da smo svjesni da su došla teška vremena, bilo bi jako dobro prvo promisliti što želiš poručiti, pa tek onda reči, upravo zato da ti netko drugi ne bi donosio krive zaključke.

Opet sam ti podebljao riječi koje ukazuju što ti misliš o onim ljudima koji iz tebi nepoznatih razloga jedva spajaju kraj s krajem i jedva imaju za taj kruh po 7 kuna. Napisati za njih: budale, je žalosno i jadno, sramotno.

Rođen sam i živim na selu cijeli život stoga ti, a ni svi drugi ne znate niti nedan milimetar više o poljoprivredi i poljoprivrednicima od mene. (Lako je moguće da bi ja znao i ponešto više od mnogih pojedinaca, ali nije to bit ove teme.)

Več sam par put napisao da nemam apsolutno ništa protiv poticaja, ali dodajem da bi onda cijelo društvo od njih moralo imati korist.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ako može elaboracija kakva je to moja reakcija?

Kolega, ja razmišljam - dakle jesam. To što se naša razmišljanja i mišljenja ne slažu, ne znači da sam ja ili ti manje pametan od onog drugog, samo imamo različit pogled na svijet. Glupo je tražiti da ja razmislim i sročim to onako kako netko drugi želi. 😉

Oprosti, ali i ja sam ista ta budala koja kupuje isti taj kruh, ako ti ne možeš vidjeti da ja govorim u općenitom smislu, onda sam ja očito promašio ceo fudbal u komunikativnom smislu.

Izvlačiti riječi debljanem iz konteksta neću komentirati, jer na takav način gubimo smisao svake rasprave ako ćemo se držati samo jedne stvari u cijelom tekstu.

Opet kažem, niti mislim niti znam bolje od bilo koga drugoga, dapače, što više mislimo da znamo, uviđamo da smo sve gluplji jer širok je spektar znanja i shvaćanja, a pto više razumiješ, također uviđaš koliko ne razumiješ.

Pa kada si već dijelimo lekcijice, često puta sam vidio ljude koji nešto tvrde pa se na teži način uvjere da baš i nisu u pravu.

A kako dugačije iskoristiti taj poticaj ako ne kroz organizirani lanac dobave kvalitetnog i cijenovno prihvatljivog proizvoda svakom građanu?

Za plasman proizvoda nisam kriv niti ja, niti ti, niti bilo tko treći ovdje, kriva je struktura ljudi u čijem je interesu izvesti naš dobar i kvalitetan proizvod i uvesti 3 puta veću količinu škart robe.

Da se poticaji ukinu, potencijalno bi se iskristalizirala slika tko je poljoprivrednik, a tko đabalebaroš, ali na žalost dok god ima slučajeva gdje direktor APPRRRa u ZGu prima 750.000kn poticaja na pašnjake koje ne posjeduje, njegova kćerka isto uposlena pri APPRRRu prima 200.000kn i zet oko 120.000kn (nisam 100% siguran u iznose, ali znam da je bilo preko 1m kuna) poticaja, o čemu da mi pričamo?

A sada, ako smo završili sa deklaracijama jedan drugoga, ostavimo se ćorava posla i ove teme, jer stvarno nemam namjere niti volje i snage da se raspravljam oko onoga na što ne mogu utjecati. Bilo kako bilo ja se neću dalje nastavljati. ✌️

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
918
ništa se ne bojte za ove u gradovima. poslat će vam vojsku u dvorište i oduzeti sve kaj imate da bi se gospodari nahranili.
Moj pradjed na selu je poginuo braneći obitelj i zalihe hrane koje je teškom mukom stvorio. Povijest se nažalost ponavlja...

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh