Velim ti da se kralo i žive životinje, nekima i u štali zaklali i nosili polovice van. Čovjek u štali našel krv i crijeva na podu..Gleđe krađe mesa... Pto bi ja radio svinjokolju mada je jeftina, ako mogu drpit?
Ja bi rekel da se to još uvijek radi o smrznutim zalihama. Kad se to potroši, onda bude porasla cijena svinjetini i svinjamaKoji su to mađioničari da oni to mogu isporučiti u HR za 10 kn/kg? 🤔
Subvencije čine čuda...... Koji su to mađioničari da oni to mogu isporučiti u HR za 10 kn/kg? 🤔
Samo jos oni po gradovima i industrija da nabave peci i da napune zgrade sa drvima i uzivancijaE sad, da se kod nas poljoprivreda i stočarstvo stvarno potiču kako se priča, mogli bi biti samodostatni, otepat uvozna sranja i sami diktirati cijenu, ali previše ovisimo o uvozu i to nas hendikepira.
Ovi navodi da ovisimo o Rusiji su pomalo komični... Više ta Rusija ovisi o nama jer ako zavrnu plinovod, ne gubimo mi, mi ćemo preći na neko drugo sredstvo grijanja, drva, pelet, briket, ložu šta god. U gradovima je drugačija situacija, ali evo ukapljeni zemni plin je već stvar koja može zamjeniti onaj iz plinovoda, kojem je kvaliteta tako i tako upitna. Na kraju, mi pređemo na nešto drugo, a Rus nema kome prodati plin, tko gubi?
Ovakva situacije vodi do toga da tko bude mogao proizvesti za sebe bit će sretan, a tko bude ovisio o tome da mora imati novac za hranu, bude dokraja i gladan.
Također, poskupljenje goriva ćemo si sada sami napraviti jer smo napravili preveliku potražnju.
Hrana bude išla gore, mislim da neće divljati previše, ali će daleko utjecati na prosječan budžet koji je dosada trebao za prosječnu nabavku kako bi trpeza bila osrednje kvalitete na stolu.
Gleđe krađe mesa... Pto bi ja radio svinjokolju mada je jeftina, ako mogu drpit?
To je "samo jedna od zamki" u koju se mnogima jako lako uloviti...E sad, da se kod nas poljoprivreda i stočarstvo stvarno potiču kako se priča, mogli bi biti samodostatni, otepat uvozna sranja i sami diktirati cijenu, ali previše ovisimo o uvozu i to nas hendikepira.
To je "samo jedna od zamki" u koju se mnogima jako lako uloviti...
Uloga svake države je da nastoji i mora uspostaviti održive uvjete za život svim ljudima, a ne samo nekima.
Na temelju službenih podataka koliko se novaca ulaže u poticaje svake vrste, nije pošteno u Hrvatskoj napisati da se poljoprivreda i stočarstvo ne potiču. Potiču se i to ozbiljno i izdašno. Ako su svi ti poticaji zanemarivi, mali, beznačajni - nisam došao do spoznaje i dokaza da su brojni primatelji odustali od njih.
Jako je samodopadno razmišljati da "samo ja jako radim, jako privređujem i da samo ja največu pažnju i bonuse društva zavrjeđujem". I na četvrtom, ili petom, ili bilo kojem drugom katu stambene zgrade nekog grada, živi ozbiljna i poštena obitelj, koja nužno ne mora obrađivati zemlju, samim tim jer pošteno i vrlo produktivno radi svaki član te obitelji - svoj posao. Itekako doprinose društvu i pune proračun od kojeg se opet nekome drugome, a ne njima dijele koje kakvi poticaji. Na svojim radnim mjestima imaju uhodane mehanizme kontrole nadzora produktivnosti, kvalitete, učinkovitosti. Nema niti najmanjeg razloga da itko ima pravo takve ucjenivati, takvima diktirati, jer to je jako blizu "negacije svega" i skoro pa ratnog profiterstva.
U ovakvim teškim vremenima potrebno je prvenstveno biti čovjek, biti mudar, pošten, pametan i nesebičan.
Unaprijed sam očekvao takvu i slične reakcije.Ovaj dio o poticaju ću preskočiti, iskreno... Nemam volje za raspravama jer nisam niti išao u smjeru u kojem ti razmišljaš.
A sad da se vratim na moj post, uopće nisam govorio o poticaju u poljoprivredi, već na to da je otkup osiguran i prerađivač isporuči kvalitetnu robu u trgovački lanac koji to stavi na police po prihvatljivim cijenama, da mi sami kao država diktiramo cijene (ne ja kao pojedinac da se bogatim) - Pri tome misleći na to da ne ovisimo o "Slavonskoj kobasici" iz Španjolske, svinjskom kareu iz Bugarske ili Rumunjske, Mlijeku iz Njemačke itd... Već da samo napravimo jednu vrstu održivog lanca opskrbe, kvalitete i cijena na prostoru svoje države, gdje bi osnovne namirnice mogi imati kvalitetne i po nižim cijenama nego uvozna smeća. Lakše je prodati premium klasu pšenice i uvesti smrznuti kruh koji je napravljen od pitaj boga čega i podgrijati ga u trgovačkom centru u furuni i prodati budali za 7 kuna.
Ne veličam poljoprivredu niti smatram da je vrijednija od bilo koje druge grane, no činjenica da je netko na konto jedne podebljane "rečenice" od 3 riječi i jednog veznika napravio čitav zaključak dovoljno govori o tome što se misli o poljoprivrednicima, a nekolicina je to i pokazala na ovom forumu.
Moj pradjed na selu je poginuo braneći obitelj i zalihe hrane koje je teškom mukom stvorio. Povijest se nažalost ponavlja...ništa se ne bojte za ove u gradovima. poslat će vam vojsku u dvorište i oduzeti sve kaj imate da bi se gospodari nahranili.