• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stočni grašak za zrno

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,208
Ja se ove godine bojim suše jer evo već bliže dva miseca nije pala prava kiša neznam ni kako ću ječmu prihranu baciti
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,749
Ječam i tritikal sam prihranio i nakon par dana je pala neka slaba kišica. Još ga idući tjedan pošpricam ureom i još jednom kan pa kak mu bude. Osim ako bude bolesti. Vjetar evo dere već danima tak da sve osuši. Brazdu nisam zatvorio, nisam mogao stići osim da ne spavam. Idući tjedan je udarni ako nebu neke velike promjene vremena.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,208
Ja sam početkom drugog mjeseca KANOM i sad bi Urem al bi htio pravu kišu ovaj mi je proljetni ječam niknuo predivno al što će biti NEZNAM stavio sam slike u temi ječam pa pogledaj i baci komentar
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,208
Svaki komentar cijenim u kojem ne osjećam prepotentnost, jer jedan dobar dio ovih koji misle da nešto znaju se ponašaju bahato i prepotentno, tako da imaš uvijek pravo reći što misliš.
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Svaki komentar cijenim u kojem ne osjećam prepotentnost,


A lijenost može prejti ? :whistle: jer evo meni se neda pisati pa budem prekopiral moj post u jednoj drugoj temi

"
Vidim da ti nitko ne odgovara pa budem probal ja mada se time ne bavim već četiri godine. Ne da je dobar nego odličan, jedino se svinjama do cca 50 kg smije davati maksimalno 10% u smjesi mada znam neke koji su davali i do 20% već od 25 kg težine svinja i nisu imali probleme. Kategorijama svinja težim od 50 kg se može davati do 30% čime u potpunosti možeš zamijeniti sojinu sačmu u smjesi. Ja sam ga odojcima daval 10% plus 15 % sojine sačme, a suprasnim krmačama 20% a u krmačama u laktaciji 20% plus 5% soje.

Sjetvu je dobro obaviti što ranije tj. od polovice veljače a najkasnije do polovice ožujka, ide od 200 do 250 kg sjemena po ha ovisno o sorti. Neznam koje su sad sorte u ponudi ja sam sijao Erby i Uran. Poslije sjetve protiv korova možeš koristiti herbicide na bazi pendimetalina (stomp, strong, dost) ili linurona (linurex, afalon) poslije nicanja možeš koristiti herbicide na bazi imazamoksa (pulsar) ili bentazona (basagran, bentagran). Početkom cvatnje (cca 10 % biljaka u cvatu) ga je potrebno pošpricati insekticidom protiv žiška, koristiti se mogu insekticidi na bazi lambda–cihalotrina (karate, king), deltametrina (decis, rotor) , bifentrina (astro) i alfacipermetrina (alfa, direkt, fastac). Špricanje insekticidom se preporuča ponoviti nakon desetak dana, ja sam prakticirao svako špricanje obaviti s različitim insekticidom (tj. aktivnom tvari).

Isto bih ti preporučio da nakon sjetve povaljaš tlo da bude što ravnije a i sam priprema tla da bude što finija jer on u žetvi bude na samom tlu pa heder mora "lizati" zemlju a ako je loša priprema onda ti ga dosta ostane. "


Inače u mojoj firmi se za smjesu svinja najviše koristi grašak , sojina sačma ide samo u starter, pregrover i smjesu za dojne krmače ali se i tu koristi djelomočno grašak, u sve ostale smjese ide isključivo grašak kao proteinska komponenta. Ovo je tjedna potrošnja žitarica u tonama, gdje se vidi da graška troše sedam puta više od sojine sačme


Wheat 11.1% CP Pšenica​
596,41​
Barley 10.5% CP Ječam​
162,01​
Wheat DDGS Husky peleti sušenog pšeničnog tropa​
177,52​
Peas 20.0% CP Grašak​
404,43​
Expeller Soy Meal Sojina sačma​
57,17​
Beetpulp Repini rezanci​
8,60​
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,749
Grašak danas posijan na 1 ral, možda malo više ali nisam slikao. Kiša me potjerala taman pred kraj. Imam slike od doma ali opet neće učitati slike nikako. Nema veze. Sad još samo pošpricati protiv korova pa budemo vidjeli šta bude od toga. Neka gamad od vrana mi se stalno motala dok sam sijao. Šta sve nebu navalilo.
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,641
Par slika iz pripreme i sjetve graška
IMG_20190322_071734.jpg IMG_20190322_171813.jpg
NPK3x15 bačen prije pripreme da ode čim dublje, a laganu prihranu planiram kad nikne (baš nedavno pročital tu na forumu da rana prihrana ima utjecaj dizanja donjih mahuna više od zemlje, bar kod soje, valjda onda i kod graška). Zaštitu od korova bi pričekal da vidim kakvo bude stanje, ne bi htel napamet špricati.
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,641
Iza groblja u Odri, slika s branama gleda na Lukavec, a slika sa sijačicom gleda na Hrašće
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,208
Kako naštimavaš sijačicu za sijanje graška, jesi li pokušao sijati lucernu s OLT sijačicom
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,641
Ko i za žito, nisam jer ne kosim ništa....bar za sad. A i za lucernu treba spirala br. 10, ko i za uljanu repicu.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,208
Pa jel to ide u setu il se posebno kupuje. Ja gledam kupiti sijačicu,ove oltove mi zvuče pristupačne po cijeni sad za kvalitetu neznam, a htio bi da je prilično precizna zbog sijanja lucerne.
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,641
Kupuje se posebno, a možda neko ima obje spirale. Ako je sijačica ispravna i sjeme pročišćeno, sijačica je jako precizna.
 

Najnoviji postovi

Na vrh