Svaki komentar cijenim u kojem ne osjećam prepotentnost,
A lijenost može prejti ?
jer evo meni se neda pisati pa budem prekopiral moj post u jednoj drugoj temi
"
Vidim da ti nitko ne odgovara pa budem probal ja mada se time ne bavim već četiri godine. Ne da je dobar nego odličan, jedino se svinjama do cca 50 kg smije davati maksimalno 10% u smjesi mada znam neke koji su davali i do 20% već od 25 kg težine svinja i nisu imali probleme. Kategorijama svinja težim od 50 kg se može davati do 30% čime u potpunosti možeš zamijeniti sojinu sačmu u smjesi. Ja sam ga odojcima daval 10% plus 15 % sojine sačme, a suprasnim krmačama 20% a u krmačama u laktaciji 20% plus 5% soje.
Sjetvu je dobro obaviti što ranije tj. od polovice veljače a najkasnije do polovice ožujka, ide od 200 do 250 kg sjemena po ha ovisno o sorti. Neznam koje su sad sorte u ponudi ja sam sijao Erby i Uran. Poslije sjetve protiv korova možeš koristiti herbicide na bazi pendimetalina (stomp, strong, dost) ili linurona (linurex, afalon) poslije nicanja možeš koristiti herbicide na bazi imazamoksa (pulsar) ili bentazona (basagran, bentagran). Početkom cvatnje (cca 10 % biljaka u cvatu) ga je potrebno pošpricati insekticidom protiv žiška, koristiti se mogu insekticidi na bazi lambda–cihalotrina (karate, king), deltametrina (decis, rotor) , bifentrina (astro) i alfacipermetrina (alfa, direkt, fastac). Špricanje insekticidom se preporuča ponoviti nakon desetak dana, ja sam prakticirao svako špricanje obaviti s različitim insekticidom (tj. aktivnom tvari).
Isto bih ti preporučio da nakon sjetve povaljaš tlo da bude što ravnije a i sam priprema tla da bude što finija jer on u žetvi bude na samom tlu pa heder mora "lizati" zemlju a ako je loša priprema onda ti ga dosta ostane. "
Inače u mojoj firmi se za smjesu svinja najviše koristi grašak , sojina sačma ide samo u starter, pregrover i smjesu za dojne krmače ali se i tu koristi djelomočno grašak, u sve ostale smjese ide isključivo grašak kao proteinska komponenta. Ovo je tjedna potrošnja žitarica u tonama, gdje se vidi da graška troše sedam puta više od sojine sačme
Wheat 11.1% CP Pšenica | | 596,41 | | |
Barley 10.5% CP Ječam | | 162,01 | | |
Wheat DDGS Husky peleti sušenog pšeničnog tropa | | 177,52 | | |
Peas 20.0% CP Grašak | | 404,43 | | |
Expeller Soy Meal Sojina sačma | | 57,17 | | |
Beetpulp Repini rezanci | | 8,60 | | |