Re: stočni sirak i sudanska trava
Institut kaže:
Mislim da sam negdje procitao da se sirak za silazu sije u redove 60 - 70cm i 20cm unutar reda sa 8-12kg/ha a za zrno razmak redova 50cm i 8 - 10cm unutar reda sa nesto manjom kolicinom sjemena... :scratch :scratch
ima raznih tumačenja razmaka sjetve, za krmni sirak se zna točno ali u ima i tu modifikacija ovisno da li se kosi za zeleno, da li se silira direktno sa jednorednim silokombajnom, da li se kosi kad je mali ili jako velik, da li se uz odgovarajuču gnojidbu žele prinosi preko 100 tona zelene mase več u prvom otkosu, to sve ovisi, i tu količina sjemena varira od 25-40kg na ha
i razmaci između redova variraju i unutar reda, tako kod mene u se najlošije pokazalo sve što je veči međuredni razmak od 26cm to je svaki drugi red sijačice, najbolje je svaki ili svaki drugi red sijačice ( naravno uz odgovarajuču tehnologiju gospodarenja uzgojem), sve što je širje je imalo sve manje prinose.
največi prinos imam u sklopu 13x8, tu je vaganje pokazalo 128000 kg zelene mase na ha.ali za to treba iskustvo i poznavanje biljke, za početak je najbolje svaki drugi red sijačice
za sirak zrnaš ko što je gore navedeno su drugačiji razmaci ali i drugačije biljka izgleda, to je deblja biljka, niža, jako široki listovi, velika metlica, stoga se tu mora striktno držat do norme sjetve jer je cilj uzgoja zrno, a naravno nakon kombajniranja ako je ko u mogučnosti i siliranje (kombajnira se sa jako dignutim hederom), pa ostaje cca metar stabljike sa listom koju silokombajn skine za silažu
inače kad se spominje rumunjska, kod njih je sirak broj 1 kultura, puno više hektara nego kukuruz ili nešto drugo
vla vidio sam da u vojvodini se sije cca 5000 hektara pod sirkom za zrno.
kod nas je statistika šarolika jer se bazira na površinama prijavljenim za poticaj, a večina ljudi ne prijavljuje sirak u krmnim kulturama zbog nekih razloga , pa se taj dio ne vidi u statistici za krmno bilje, a o zrnašu da ne govorim
ali pošto je klima sve extremnija sirak bude sve više u prednosti, tj on če bit igranje na sigurno