• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stočni sirak i Sudanska trava

S

seljaček

Guest
Re: stočni sirak i sudanska trava

Gdje ima sjemena sudanske trave za kupit posijo bi 3 rali postrno za napravit sjenažu .

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

seljaček kaže:
Gdje ima sjemena sudanske trave za kupit posijo bi 3 rali postrno za napravit sjenažu .

uhhhh sad češ teško nači, mišn imposibl, iliti nemoguča misija, probaj nazvat sve poljoapoteke možd tko ima, inače su svi slabi sa tim sjemenom, ja to prek zime nabavim onda sam miran,možd cabage zna :!:
o pa ti si se bacio na ozbiljan biznis sa balama i tim stvarčicama, sam tako :!: :D

S

seljaček

Guest

Da u ozbiljan bussines imam dosta slame za balirat, lucerne, nešto sjena i otave pa da balitka bude iskorištena a imam nešto i vremena zašto nebi napravio višestruku korist postrna sjetva iskorištenje strojeva a možda i koja kuna padne u kasicu prasicu, iako to zadnje je utopija al nešto se radit mora.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

seljaček kaže:
Da u ozbiljan bussines imam dosta slame za balirat, lucerne, nešto sjena i otave pa da balitka bude iskorištena a imam nešto i vremena zašto nebi napravio višestruku korist postrna sjetva iskorištenje strojeva a možda i koja kuna padne u kasicu prasicu, iako to zadnje je utopija al nešto se radit mora.

to sa balama zna bit jako dobar biznis, tu kod nas je to rašireno , npr oni koji idu sa balirkama u zaradu uzimaju bale pod cijenu usluge pa to prodaju po višestrukoj cijeni.
probaj nabavit sjeme sudanske, tu bi bilo bala i bala sve do mraza,e pitaj člana koji može nabavit novosadski đin , nek ti pošalje poštom

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Gledam kako je u Zagrebu netko pokosio i pobalirao prostor uz Savu (izmedju Save i nasipa). Stotine roto bala, neke odvezene a mnogo ih stoji jos neodvezenih, a Sava se podigla.... valjda ce stici odvesti prije (ako) se sava izlije do nasipa. Nazalost nemam sliku.

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202

Bogec kažeš da se kod vas može platiti baliranje s robom koju baliraš.
Ja imam ponudu za pet hektara stočnog graška i zobi ali mušterija nema novce a i poznat je kao slab platiša i razgovarali smo o razmjeni posla i robe da mu kažem koji je omjer da mi plati u balama .
koji bi to omjer bio kod vas.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Što se tiče atrazina, ne znam kako djeluju na ratarske kulture, ali za šečernu repu npr. nije dobro da je upotrebljavan godinu prije. Ista stvar je i s povrćom, pogotovo s paprikom. Teško kreće nakon sadnje, a ako je jača doza bila, moguće je da i ne krene :?
Što se tiče sjemena sudanske trave, neki dan sam bio u pz kloštar podravski i vidio vrečice kakve sam ja kupio kod njih. Deklaracija je original njemačka, sorta susu. E sad, nisam gledao je li to sudanska trava ili što drugo. Mogla bi biti, ne garantiram.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

5:1. pet njemu jedna tebi :D :D

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

ERO kod nas je omjer takav da na 100 bala ti si uzmeš 20 , a tih 20 prodaš po 500kn to je 10000kn znači pokrito baliranje po 100kn, a što se tiče folije nek si čovjek kupi sam pa si povrati pdv a tebi je ulaganje po bali manje, ali ok to je omjer koji se kod nas upotrebljava, ti češ vidjet koji tebi paše,a pogotovo ak imaš krave, kod nas ima frajera koji baliraju i uzimaju bale hrane doma svoje krave a svoje krme skoro pa nemaju, eto i tak se dade radit.
kod nas se mjenja i za kukuruze, telce , svinje, silažu kukuruza u polju, bitno da se trži, a bolje i to neg da su ljudi dužni a npr svinju nemogu prodat da podmire dug.

CABAGE ti smanji dozu radazina t 50 i mislim da nebu bilo frke,a ima i druga mogučnost i isto dobra, GUSTA SJETVA , posij sve redove na sijačici i to gusto, stavi umjetnog malo više od uobičajenog, isforsiraj prihranu sa kanom kad krene i u tom slučaju če sudanska trava uvjek bit jača od korova i bude ga zatušila.u tom slučaju nema špricanja, a znam da ti imaš umjetnog dovoljno i dobro opskrbljeno tlo.
da sudanska trava je susu i ja ju imam na pokusnom polju u usporedbi sa sirkom grazer n.
eto ak ima za kupit treba i SELJAČEKU reć jer i on hoče sijat

neče bit balama na nasipu uz savu ništ, voda ne bi smjela uči u balu, a sad ak bala odpliva u drugi grad to je več mali problemčić za prevoz doma, znači ko je u sisku neg prigleda el idu bale po savi

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Pa mislim da ce se napiti vode jer nije balirano da je najlon skroz oko nje nego samo po plastu valjka. Sto se tice plivanja do Siska, to stoji, mislim da bi mogle doplivati :)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

ZORANE jako dobro, čak što više, super :D :D :D :D :D
bit če tu mase da to čudo jedno, još kad koji metar naraste.
češ u silos spremat il u bale

Z

zoran

Guest

prvi otkos u silos a dalje u bale

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Jučer sam i ja posijao pola hektara sudanske. 25 kg na pola hektara. Danas sam povaljao s cambridge valjcima.

S

seljaček

Guest

gdje si kupio sjeme i po kojoj cijeni koliko ide na ral i čime si sijao

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Sjeme sam kupio još proljetos u PZ Kloštar Podravski po cijeni od 155 kn za 5 kila. Šta ti ga ja znam koliko ide po hektaru. Piše u prospektu između 20 i 30 kg. Ja sam stavio duplo zbog ovako kasnije sjetve. Nisam mogao prije dok nisam pobrao zelje. :D
Sijao mi je jedan tip s olt gama sijačicom

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

evo mali insert mog pokusnog polja sirka i sudanske trave, visina na ovom djelu je 1,5m, dok na drugoj parceli je oko 2 metra
Obrisan neispravan link.

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520

Pročitao sam u nekoj literaturi o svinjogojstvu da je sirak vrlo zanimljiv u ishrani svinja.
Dali itko zna šta o tome?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

Dominik kaže:
Pročitao sam u nekoj literaturi o svinjogojstvu da je sirak vrlo zanimljiv u ishrani svinja.
Dali itko zna šta o tome?

dobro si pročitao,ali u tom području bi ti moja baba bila bolji majstor od mene, ali da ja ukratko odgovorim, sirak možeš davat u svježem stanju svinjama isto tako kao što daješ travu ili djetelinu, ne smije biti niži od pola metra i nemoj ga davat mokrog i pretjerano, inače ga svinje vole jer je sladak, moja baba daje svaki dan i nema problema sa svinjama nikakvih, tako da slobodno možeš dat, a što se tiče površine trebala bi ti stvarno mala površina, nikakvi hektari jer sirak je napredna biljka

Na vrh