• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Štore

• Temu pokrenuo vasso123
  • Datum prvog posta

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Dize otprilike tak i idu.
A kak ti pali ujutro hladan?
Kak radi pod malo jačim gasom?

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
148
Pali malo teže ujutro hladan. Teže nego prije. A nove dize i sve skupa.
Na 1000 okretaja je još malo nemiran, na 1500 je OK.

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
148
Ima još jedna stavr. Dok je traktor radil odpsjal sam lajtung dizu po dizu. Nisam skužil nikaj pametno, osim ka d sam na srednjem cilindru stegnul lajtung skoro do kraja, ali je ipak još mrvicu puštal, traktor je ujednačenije radil....

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
148
Jel ima smisla smanjiti tlak na dizama na recimo 200bara? Jel to probal netko? Pročital sam negdje da je kod starijih roto pumpi bolje podesiti nešto niže od tvorničkih ...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Jeste li mjerili na kojem su tlaku bili naštelani stari ulošci?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Veči pritisak lepša magla, lepša magla bolja iskoristivost goriva.... To je valjda bošista provjeril jel glava ima snage nabiti potreban pritisak.
Nema dugo ja sam svog bošistu nagovoril na ovakvo ispitivanje, kasnije smo i menzure preselili pod dize 🤭
A uzrok nepravilnom radu je bil sasvim deseti.

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
148
A koji je to bil uzrok?

Jeste li mjerili na kojem su tlaku bili naštelani stari ulošci?
Ostavil sam to u radioni. Nemam pojma jel su mjerili i ako jesu da li sjejaju kaj je bilo poštelano ...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Uzrok nečeš znati, a kod tebe najvjerojatnije to ni nije uzrok pošto je tvoj motor radil normalno samo je curela nafta na pumpi.
Dize su valjda prije ispitali kad su ih mjenjali.
Daj ti probaj malo tu pumpicu gurnuti k motoru ili kontra da vidiš jel ima kakvih promjena.
Možeš ju i u radu pomakivati.

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
148
Ima promjena, ako ju stavim točno na tvorničku liniju (okrenem prema gore), radi nešto bolje na leru, ali onda joše teže pali. I u vožnji se onda čuje neko zvrnckanje iz motora, onako jedva čujno, ali ga ima.

Veči pritisak lepša magla, lepša magla bolja iskoristivost goriva.... To je valjda bošista provjeril jel glava ima snage nabiti potreban pritisak.
Nema dugo ja sam svog bošistu nagovoril na ovakvo ispitivanje, kasnije smo i menzure preselili pod dize 🤭
A uzrok nepravilnom radu je bil sasvim deseti.

Jel bi podijelil sa nama tko je dotični gospodin?
Ak niš s riješim s ovim mojima da odem do njega.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kad si postavljal pumpu...jesi li dobro postavil onu polugicu na dnu pumpe (tam gdje obično kapa nafta) na šipku za gašenje?
Dok motor radi, probaj gurnuti gumb za gašenje prema naprijed, pa poslušaj ima li promjene zvuka.

Ta polugica isključuje varijator faze, pa motor ostane na fiksnom kutu predubrizgavanja.

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
148
Zbog tog curenja sam i skidal pumpu.
Možda i nisam sve vratil kak je trebalo. :oops:
Na polugi za gašenje ima ono proširenje u koje ulazi ta plugica i ispod nje ide šajbica i osigurač ispod šajbice. Kad mičem polugu za paljenje i gašenje ona samo klizi oko te polugice koja viri i nije da je baš nekam gura ili sam ja neš krivo skužil ?
Pričamo o ovome?
1698751719609.png 1698751874672.png

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zastarjela tehnologija..nema majstora nema dijelova..još malo i slali budemo pumpe u pakistan.

Baš se pitam tko ima vremena i volje da prvi preradi na CR....ili nudi kitove za ugradnju.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Jel bi podijelil sa nama tko je dotični gospodin?
Ak niš s riješim s ovim mojima da odem do njega.
Naravno, uvijek.
Ako ništ ne riješiš javi se na pp da ti pošaljem broj pa se ti sa njim dogovaraj.
Za nikog ne mečem ruku u vatru pa tak ni za njega ali ja sam večinom zadovoljan njegovim radom.

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
148
@MUHA možeš li objasniti kako radi taj isključivač varijatora faze.
On bi koliko kužim trebal olakšati hladno paljenje traktora i pomaže traktoru dok je hladan.
A upravo ja tu imam problema.
Jel ga ona poluga za gašenje mora gurnuti u nekom smjeru?
Ako da, što ga onda vrati u početni? Temperatura ili neš drugo?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Dok ne diraš gumb za gašenje, polugica je u sredini, unutar šlica na šipki.
Kad gurneš polugicu naprijed, šlic dojde do kraja gurne polugicu prema naprijed. Tad ostaje samo fiskni kut predubrizgavanja (13°) a nema više dinamičkog (+15°), koji ovisi o tlaku goriva unutar pumpe (odnosno o brzini vrtnje, da ne idem u detalje).

Iskreno, ne znam čemu to služi, jer motor (na našem) s tim i bez toga jednako (dobro) pali. Kad se tijekom rada šipka gurne naprijed, motor gubi snagu, počne frfljati i baca oblake plavo-bijelog dima.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Eto, objasnil ti je kolega ZJ.
Mi Nokija meštri taj dio zovemo špric fertajler. Kut ubrizgavanja nema veze sa temperaturom pumpe.
Tam na onoj mojoj slici imaš jedan instrument koji pokaživa kaj se događa

Najnoviji postovi

Na vrh