• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stroj za mljevenje mesa

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Evo da vidite kako ide kod mene preobrazba iz mašine za ručno mljevenje u mašinu na motorni pogon ,,,,,,




Kliknite na sliku kada se otvori da se smanji ,
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Arno, kak izvadiš puž? Lanac me uvijek podsjeća na nekaj prljavo. S čim je podmazan?
Šteta kaj se izlaz iz reduktora prebrzo vrti pa to moraš dodatno usporiti.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
vidi na slici , ima očnu maticu koja stišče lančanik na pužu

mene više brine njegov kolesterol ako ima toliko mesa da mora motorizirati mašinu
 

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Arno, kak izvadiš puž? Lanac me uvijek podsjeća na nekaj prljavo. S čim je podmazan?
Šteta kaj se izlaz iz reduktora prebrzo vrti pa to moraš dodatno usporiti.

Kao što je rekao puknuti , puž se skida potpuno isto kao i ručka prvo skinem maticu koja drži mašinu za postolje a tada se lako skine lančanik , a lanac ,, ??? nekad davno tvornički podmazan ko zna sa čime , kod mene nikada sa ničim , niti ga perem niti podmazujem a meso ni prsti tak i tak nemaju šta raditi u njegovoj blizin , a dodatno usparavanje možda sa ovim motorom i ne bi trebalo ali prvo je bio jednofazni pa sam se bojao da neće na 32-ki imati dovoljno snage te je iz tih razloga tako , dosta je njih napravljeno sa iistom kombinacijom i malim kardanom direktno , , meni se to općenito nije svidjelo pa sam radio ovako i nisam se pokajao ova brzina je taman kao da vrtiš na ruke ,,, samo da je mesa koliko ona ovako spora može popapati :icon_razz::icon_thumright:
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,736
Bolje je s kardanom, jer nema radijalnih sila na puž, koje brzo poderu piksu.
Imal je susjed s velikom remenicom, gdje je radijalna sila znatno manja nego na tak malom lančaniku, ali nije valjalo.
 

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Teoretski si u pravu , međutim moja praksa govori drugačije mašina radi godinama i nema nikakvi znakova potrošenosti pilastične pikse , ako se i krena trošiti ko zna kada može izbiti , okrenuti za 180 stupnjeva i opet će radti kao nova , a nije to neznam ni koliko skupo da tokar napravi novu ,,, to što neko ima sa velikom remenicom , vjerujem da mu se istrošila ali ta mašina ima garantiram i velku brzinu okretaja a to je največe zlo , spori okretaji čuvaju čauru a i sam sistem rezanja radi onako kako je i predviđeno , a točno je da kardan ima svojih prednosti , Ima svakakvih načina izvedbi a u njih spada i ova moja a stavio sam je zato što smatram da je jedna od jednostavnijih izvedbi samim time što se jednostavno sastavlja , lako skida za pranje i odmah je spremna za manje zahvate mljevenja ručkom što nisam primjetio da je neko i to predvidio , večinom su složene na motor a i dobar dio njih je dosta kompliciran kod pranja jer nisu lako odvojive od postolja , ma znam nije problem odviti 4 vijka ključem ,,, ali mene je to mrzilo kod mljevenja pranja još razmišljati o ključu , maticama , a kada je kolinje kod mene onda se mašina mora nekoliko puta skidati jer meljem meso , luk , crijevnu mast , kuhano za krvavice a sve to se baš i ne može povezati uvjek da melje jedno za drugim što ne traži pranje , ovo je samo jedna od verzija za one koji misle slagati svoju mašinu na motor , kada se vidi više primjera onda sami izvlačimo iz svakoga po nešto i radimo svoju kombinaciju .
 

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
Davao si kojekakve kritike o sigurnosti i zaštitama a i sam imaš goli lančanik. :)

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk
 

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Zaštitu je najmanji problem napraviti na preklopni pant da se ne mora ni skidati kod rastavljanja već samo preklopiti , ali kao što sam rekao tamo nemaju što raditi ni prsti ni meso niti je praktično zavuči ruku u dio lančanika koji lovi ,,, uvjek me je više strah da neko ipak rukom ne pogura neki komad mesa gdje je šneka u mašini potpuno otvorena i jedina i prava opasnost od povreda je upravo tu ,,,,,
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,736
Arno, razlika tvoje mašine je upravo u dvostrukom postolju, i to je inovacija.
Ono omogućava lagano pranje, a ne izvedba pogona.
Moj mesar ima mašinu b pa ja nemam potrebe za izradom svoje. Inače bi već davno napravilneko rješenje.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,453
Slican sistem je i kod mene s lancem i sljaka vec 10 godina i jos nema naznake potrosenosti pikse.
Nego imam problem. Puknuo mi je puz tocno na lancaniku. Zasto, ne znam. Nikakve sile, cak ni mesa nije bilo u njoj. Jel ima djelova za nju kupit?
Masina je porkert 32. Pronjuskat cu po pijacama al ne vjerujem da cu nac bas sam puz, a nova komplet je dosta skupa.
Od kojeg materijala je uopce, jel se da varit?

Evo i par slika od ranije

Jos jedna izvedba rucnog rada
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
puž je od gusa , a puknuo je vjerojatno jer ti je lanac zajahao na zub lančanika .

Lančanik ne napreže vratilo više nego ručka , jedino kaj uvjek to radi u istom smjeru ..ako je ležaj ispravan tone bi trebao biti neki problem .
svaako je bolje nego remenom koji mora biti zategnut kaj daje opterečenje pikse bez opterečenja + sila koja se javlja u radu tj. teretu .
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Videl sam ja krilni vijak, onaj isti kojim se pričvrsti ručka. Ali kad ga odšrafiš ipak moraš primiti za lanac i lančanik i maknuti ga. A crno mi nekak ne paše kod mesa.

Kad bi napravil nosač na kojem bi se vrtel lančanik, onda bi osovinu puža samo gurnul u lamčanik a na mjestu bi ga držala matica koja pritisne reznu šajbicu.
To je malo više posla, ali onda imaš dvije odvojene cjeline, pogonski koji se ne zamasti i radni koji se lagano odvaja i pere.
 

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Vjeeruj da se prsti skoro i ne zamažu , ali postoji dosta lako rješenje uz dodatak jednog ležaja na koji bi bila učvrščena osovina sa lančanikom ili zubčanikom a na drugoj strani ovo ili nešto slično tome ,,, kao kanđa na izlaznom vratilu starog tipa Tomo Vinkovića

http://www.njuskalo.hr/dijelovi-traktore/sklopka-bosch-pumpe-imt-533-oglas-11580147



NEWHOLLAND ,,, Mašina je slično kao i moja samo što nije odvojiva za lakše pranje , što se može lako doraditi ,, osovinu pokušaj kod nekog kvalitetnog majstora zavariti ali da ostane u centru ,,,iako ne mislim da to baš i bude uspjelo ,, djelova nema koliko znam a na pijaci se ne isplati kupiti jer ako nije od istog modela teško da će pasati jer ili će biti malo pre veliki ili malo pre mali u pužu i više neće uvlačiti meso kako treba ,, i ja mislim kao i puknuti da ti je lanac bio puno pre labav pa je zajahao jer koliko vidim trofazni motor je sigurno preko kilovata sa tim reduktorom i redukcijom lančanika snaga je ogromna ,,,, jedini savjet naći novu kvalitetnu mašinu i obrati pažnju jer ima i jeftinijih ali bez plastične pikse što ti ne bi nikako preporučio ,,, radio sam sa takvom ali na ruke ,, duplo teže se vrte od ovih sa plastikom ,,,, osim ako je toliko jeftinija da se isplati ugraditi čaura .
 
Posljednje uređivanje:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,453
Dovoljno mi je brzo s obzirom da meljem samo meso pa nema pranja, a za krvavice dovoljno je skinuti puz i vrucom vodom je isprati.
Na kraju dana 4 sarafa i skinuta je.
Po pijacama cu gledat samo istu marku, a i ako budem kupovao novu samo ista takva dolazi u obzir.
Vrlo vjerovatno da je do lanca jer i je bio dosta labav, no nije preskakao pa ga nisam ni zatezao.
Gledam po netu i nasao sam. Samo sto su u cz, hu ili sk. Oko 50 €.
Majstor mi je prva stanica pa cu dalje vidit.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
uvjek se da pokrpati puž , srati piksu , pusti puž dublje ..i naravno prerada da se to više ne može dogoditi .(arno ideja) .
Ovo je odmah školica za ostale s takvim principom ..

NEWHOLLAND , teško se vidi na slici , ali mi se čini da veliki lančanik nema bočno skinute zupce ..vjerojano ni mali
 

mraci38

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
81
Evo da se i ja pohvalim sa svojim strojem za mljevenje kojeg sam upravo danas završio.,motor monofazni od mješalice za beton,smjer lijevo i desno, reduktor: prijenosni omjer 10:1,ima oko 100 okretaja.Spoj između reduktora i mašine ja gedora 22,koju kad završi mljevenje koristiš normalno kao alat, i križ također od gedora ali je on zavaren na dio za ručku.
U radu nije još isprobana ali se nadam da će biti ok.
 

Prilozi

  • Fotografija-0150.jpg
    Fotografija-0150.jpg
    75 KB · Pregleda: 677
  • Fotografija-0149.jpg
    Fotografija-0149.jpg
    79.7 KB · Pregleda: 921
  • Fotografija-0152.jpg
    Fotografija-0152.jpg
    83 KB · Pregleda: 523
  • Fotografija-0153.jpg
    Fotografija-0153.jpg
    65 KB · Pregleda: 864

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Odlićno urađeno,sad samo što više materiala pa da radi.Možda bi za svaki slučaj još malo piknuo štiftove u križu da jih ne razloka.
 

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Zgodno i jednostavno, Biće za 22-ku sigurno dovoljno snage , a ako i ne bude ima tu puno prostora za smanjiti brzinu a povećati snagu , križ ako bi i stvarao probleme uvjek se može smisliti neki jači , ima prostora , ja jedino ne bi prvi kraj radio toliko širok , dovoljno bi bilo samo koliko je široka mašina i jedna nogica na sredini mašine ,,,, ali i ovako je ok ,, mislim da ćeš biti zadovoljan .
 

Najnoviji postovi

Na vrh