• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Strojevi za proizvodnju peleta(peletirke)

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Jel se šališ ili ozbiljno govoriš šleper je 22 tone.
Meni je nedavno jedan došao sa cca 35 tona tereta...blaagi pretovar, škipi na sve strane :madmana:
A samo za grijanje kuće mi treba 5 tona...
Rinfuza ili uvrečano?

Baš gledao na tržnici kako ide. Dođe kamion, otvore poklopac silosa i samo iskipa, a silos napravljen od OSB ploča i laminata

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Meni je nedavno jedan došao sa cca 35 tona tereta...blaagi pretovar, škipi na sve strane :madmana:

Rinfuza ili uvrečano?

Baš gledao na tržnici kako ide. Dođe kamion, otvore poklopac silosa i samo iskipa, a silos napravljen od OSB ploča i laminata

Ja sam kupio u vrećama,jer nemam silos,pa mi je malo problem manipulacija...Da,tržnica se odvojila od toplane što se tiče grijanja...vidim da dnevno troše oko tonu peleta...kaj će bit kad malo stisne minus?

E

emerald

Guest
Proizvodnja peleta

Planiram da pocnem sa proizvodnjom peleta, pa me zanima da li ima neko iskustva u toj oblasti? Prije svega interesuje me proizvodnja drvenog peleta, neke informacije vec imam, ali me zanimaju iskustav ljudi, da li je profitabilno i sl.

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
Stroj za peletiranje dode kod nas 10oookn, dao bi za 9oookn ali kesh, pitao sam u Sesvetama ,nemogu se sjetit imena firme
Znaci to su mali strojevi za kucnu upotrebu i trebas jos imat dobru stalazu s sitnom zicom gdje ce se pelet prosusit jos pa u vrece
Stroj je made in P.R.C. a,
Ovog sam kontaktirao mail-om i benzinka istog kapaciteta dode 1000 dolara plus carina
http://www.lzm-inc.com/wood-pellet-machine-c-29.html

Neznam koliko ti je to profitabilno,znaci da imas susjeda s pilanom ili jos bolje dobrom stolarskom radionom i da ti da piljevinu đaba ostaje ti pitanje potrosnje struje jer su to motori min 3 kw ili ako nabavis benzinku -gorivo
Jedino da imas zagarantiran otkup, onda ti je ova peletirka mala

Posljednje uređivanje:
E

emerald

Guest
Mene zanima malo veca proizvodnja za trziste, naravno u pocetku manjeg kapaciteta, ali nemam bas puno informacijao tome. Znam da postoji potreba pa sad skupljam informacije, cak i sirovina nije problem,ali nigdje ne mogu da nadjem koliko treba sirovine za prozvodnju 1 tone peleta? Sto se tice masina, mislim d abi kupovao nove i od provjerenih proizvodjaca (Austija ili Njemacka), to je investicija jednom i zavrsisi s tim.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ako iz mase s vlažnošću 20% dobiješ masu sa 10-12% vlage, daj probaj sam izračunat kolka je to ogromna razlika...:weedman:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
a jebaj ga i peletirku, pa to svaki priučeni fuš bravar može sam doma napravit za par kuna...je, ak je tup borer mora pol dana bušit rupe ko na šajbi za mesoreznicu i fakat je teško na osovinu stavit par jačih ležajeva i onaj valjak...a tek kućište, e to je pravi problem...
i onda skineš reduktor s malčera ili freze...il sa stare prikolice od gnoja i skopčaš sve skupa na kardan od dajca jednoklipca...i frrrrrr....peletica kolko ti srce želi...
al to sam smislio ja, vi drugi imate ove gotove proizvode vrhunske kineske kvalitete...
a najgore od svega kaj meni to baš i ne miriši zasad, previše imam svoje šumetine...:lol:

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
A dali je netko razmišljao o briketiranju (peletiranju) stočne hrane (smjese)?

magla

Član
Tu od
11 Ožu 2008
Poruka
325
kao se rade palete, zanimam dali se u piljevinu mješa kakvo ljepilo ili samo preša piljevinu

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
kao se rade palete, zanimam dali se u piljevinu mješa kakvo ljepilo ili samo preša piljevinu

piljevina mora biti negdje oko 20% vlage i to je dovoljno da se pod pritiskom sve skupa sabije u peleti, koja nakon toga ima oko 12% vlage, a ostatak ispari pošto se oslobađa velika količina toplinske energije prilikom tlačenja...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nemam, ali sam pred koju godinu prostudiral sve skupa jer sam mislio ubaciti sistem na pelet u plastenike za grijanje...naravno, kad sam sve zbrojil i oduzel, ložim dalje na drva, do nekih boljih vremena kad će se to isplatiti...

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Pelete su duplo jeftinije od lože,a dok su drva duplo jeftinija od peleta za grijanje. Tako da :) Motorka, sjekira i nema zime :)

R

radnik

Guest
Peletirka

Ljudi, razmišljam o samogradnji peletirke za vlastite potrebe, peletirao bih piljevinu. Jel ima neko da si ju je sam napravio? Možda bih čak i kupio ako neko ima za prodati ali da je dobra...

zradikovic

Član
Tu od
8 Kol 2009
Poruka
141
Ja sam ti isto razmišljao o peletiranju piljevine,ali postavlja se pitanje zakaj je uopšte peletirati i trošiti energiju(čitaj novac) kad možeš napraviti plamenik ili ga kupiti i instalirati i ložiti na piljevinu.

R

radnik

Guest
Ha za loženje piljevinom treba spremnik, nije to tolko uredno i čisto itd, a i pelet plamenici su sad eć dostupni širim masama i solidno automatizirani....

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Ha za loženje piljevinom treba spremnik, nije to tolko uredno i čisto itd, a i pelet plamenici su sad eć dostupni širim masama i solidno automatizirani....

A zašto nitko ne razmišlja o briketirki i pravljenju briketa tu nije potreban ni plamenik ni išta drugo samo loži.

Na vrh