• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Strojevi za proizvodnju peleta(peletirke)

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
A zašto nitko ne razmišlja o briketirki i pravljenju briketa tu nije potreban ni plamenik ni išta drugo samo loži.

imao mi je kum neku manju briketirku ali je prodo jer je neisplativo kod nas. u krupnju gde sam doskora ziveo ima profesionalna briketara koja takodje neradi jer su veci troskovi nego zarada. radili su za austriju ali nisu mogli ispuniti uslov o kolicini briketa jer nema toliko piljevine. za sat vremena je mogla 800kg briketa da uradi ali je problem najveci da mora vlaga da bude ispod 9%. to je bio uslov za briketaru a dovesti piljevinu na taj procenat je skupa stavka. ova kod kuma je bila obicna samo stavljaj iole suvu piljevinu i teraj. kod ujaka sam radio u firmi gde smo imali gorionik za piljevinu sa puzem i turbinom. to je dobra stvar jer je mislim i sebi da napravim. mana jeste da nije za kucnu upotrebu treba imati kotlarnicu zbog prasine

R

radnik

Guest
i meni se čini da je pelet bolji, praktičniji a i sve se više koristi...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
imao mi je kum neku manju briketirku ali je prodo jer je neisplativo kod nas. u krupnju gde sam doskora ziveo ima profesionalna briketara koja takodje neradi jer su veci troskovi nego zarada. radili su za austriju ali nisu mogli ispuniti uslov o kolicini briketa jer nema toliko piljevine. za sat vremena je mogla 800kg briketa da uradi ali je problem najveci da mora vlaga da bude ispod 9%. to je bio uslov za briketaru a dovesti piljevinu na taj procenat je skupa stavka. ova kod kuma je bila obicna samo stavljaj iole suvu piljevinu i teraj. kod ujaka sam radio u firmi gde smo imali gorionik za piljevinu sa puzem i turbinom. to je dobra stvar jer je mislim i sebi da napravim. mana jeste da nije za kucnu upotrebu treba imati kotlarnicu zbog prasine

A zašto mora biti piljevina može da bude sve što može da se sabije. Pljesnivi kukuruz ili kako ih tko zove a kod mene kocen od kukuruza i mnogo drugih stvari sjeno itd. a vlaga može biti i do 30%.

Ima li tvoj ujak kakav nacrt ili bilo šta od te briketirke da bi se moglo napravit po tom.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
A zašto mora biti piljevina može da bude sve što može da se sabije. Pljesnivi kukuruz ili kako ih tko zove a kod mene kocen od kukuruza i mnogo drugih stvari sjeno itd. a vlaga može biti i do 30%.

Ima li tvoj ujak kakav nacrt ili bilo šta od te briketirke da bi se moglo napravit po tom.
za briketirku nema nacrta posto je kupljena gotova. neka privatna firma cini mi se oko krusevca da je radila to. ona je radila bez problema . kod ujaka ima gorionik za piljevinu .na kotao za parno grejanje .

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743

mislim da si pretjero s vlagom...
kod peletiranja je poželjna vlaga ulazne smjese oko 20%, a gotov proizvod onda pada na 10-12%.
ako je ulazna smjesa vlažnija, dolazi do štopanja i lomova na valjku koji stišće, a ako je smjesa suhlja onda ne dolazi do formiranja pelete...
znamo svi da se prilikom stiskanja u pelete smjesa jako grije, i tu onda ispari vodu...
za briketirke nisam išao u detalje, ali zar nije peleta mala briketa?:weedman:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
mislim da si pretjero s vlagom...
kod peletiranja je poželjna vlaga ulazne smjese oko 20%, a gotov proizvod onda pada na 10-12%.
ako je ulazna smjesa vlažnija, dolazi do štopanja i lomova na valjku koji stišće, a ako je smjesa suhlja onda ne dolazi do formiranja pelete...
znamo svi da se prilikom stiskanja u pelete smjesa jako grije, i tu onda ispari vodu...
za briketirke nisam išao u detalje, ali zar nije peleta mala briketa?:weedman:

Peleta je peleta ,a briket je briket i za pelete moraš imati plamenik ,a za brikete nemoraš ništa osim dobre peći. I govorio sam o briketima i o onom iz čega namjeravam pravit brikete pod uvjetom da nabavim neku skicu po kojoj bi napravio brikrtirku ,a vlaga onog iz čega se prave briketi može biti i do 30 % bez preterivanja.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Peleta je peleta ,a briket je briket i za pelete moraš imati plamenik ,a za brikete nemoraš ništa osim dobre peći. I govorio sam o briketima i o onom iz čega namjeravam pravit brikete pod uvjetom da nabavim neku skicu po kojoj bi napravio brikrtirku ,a vlaga onog iz čega se prave briketi može biti i do 30 % bez preterivanja.
verovatno se razlikuju po konstrukciji. znam da su za ovu briketirku trazili striktno da vlaga nesme biti preko 9-10%. .zaglavljuje klip ali imala je neki tip zastite da i prilikom zaglavljivanja samo stane. onda je cela procedura staviti je u pogon. radila je briket od 9 cm i to ac upresuje jer je velike snage. kum sto je prodo je imao dve jedna za klasicnu sitnu ,a jedna za krupnu [susku] piljevinu . ali imale su razlika unutar konstrukcije i nije mogla upresovati najbolje. u to da bi vise sirovina jedna briketara sabila u briket nisam bas siguran.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
verovatno se razlikuju po konstrukciji. znam da su za ovu briketirku trazili striktno da vlaga nesme biti preko 9-10%. .zaglavljuje klip ali imala je neki tip zastite da i prilikom zaglavljivanja samo stane. onda je cela procedura staviti je u pogon. radila je briket od 9 cm i to ac upresuje jer je velike snage. kum sto je prodo je imao dve jedna za klasicnu sitnu ,a jedna za krupnu [susku] piljevinu . ali imale su razlika unutar konstrukcije i nije mogla upresovati najbolje. u to da bi vise sirovina jedna briketara sabila u briket nisam bas siguran.

Dali uopće itko razmišlja da pravi brikete od slame.

Vjerujem da je većina pogledala ovo.

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...7oGoAw&usg=AFQjCNHgNlMiMFEhHTx1kj-o2yMSve6e_g

A slame na njivama koliko god hoćeš, i zašto ju onda ne iskoristit za grijanje umjesto da ju kombajn samo isječka, a ionako nema baš nekog humusa od nje ako se ostavi na zemlji.

Posljednje uređivanje:

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Dali uopće itko razmišlja da pravi brikete od slame.

Vjerujem da je većina pogledala ovo.

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...7oGoAw&usg=AFQjCNHgNlMiMFEhHTx1kj-o2yMSve6e_g

A slame na njivama koliko god hoćeš, i zašto ju onda ne iskoristit za grijanje umjesto da ju kombajn samo isječka, a ionako nema baš nekog humusa od nje ako se ostavi na zemlji.

Ne znam koliko ovo košta, ali kad bi postojale poljoprivredne zadruge preko koje bih poljoprivrednici mogli nabaviti jedan takav stroj, za sebe, mislim da bi bilo isplativo. Jedan poljoprivredniktu kod mene je imao tablu od 25 ha pšenice. Rekao je kombajneru da košnju proba malo spustiti. Inače je ostavljao strnište visine 20-ak cm, tada ga je spustio na 7 cm i čovjek kaže da je na tih 25 ha dobio 38 velikih rolo bala više slame nego inače. E sad problem je što te rolo bale po sušenju i rolanju treba odmah preraditi u brikete/pelete, jer one će bez obzira gdje bile uskladištene nakupiti vlagu, počet će pljesniviti i od svega ništa. Onda jedino tako velike mogu u spalionice i velike toplane. A koliko takvih bala propadne tijekom godine, a potrošeno je novca na baliranje, prijevoz, vrijeme... i na kraju se ne iskoriste.
Kod nas još uvijek nema poticaja za takve stvari, jer još uvijek imamo dosta šume, jer nije samo slama u pitanju, tu je i kukuruzovina, pa suncokret, ostaci nakon berbe duhana... Austrijanci to sve iskorištavaju.
Još uvijek ostaju troškovi baliranja, prijevoza bala. Bilo bi idealno kad bi se moglo drito imati sakupljač voziti i ovaj u prikolicu samo baca brikete/pelete.
Bez obzira što je ovo dobro i korisno, dugo ćemo mi kaskati za drugima, jer je ova tehnologija za naš standard preskupa.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
kod nas po vojvodini sve vise se kupuju pani kotlovi na bale od slame ili sena. loziste je koliko veca bala da moze stati a moze se loziti na sve ostalo i nije skup spram ostalih oko 1000 eur

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Meni je potrebna samo skica na koji način da napravim briketirku ne hidrauličnu nego na vijak (puž) a ostalo je sve lako rešivo. Baliranje pa sakupljanje pa prevoz sve oduzima vreme i sredstva, a treba i prostor za svu tu slamu, a kad radiš sve na njivi odma posle žetve to bi bila dobra i velika ušteda. Investicija i nije baš nešto velika. Zar su drugi toliko pametniji od nas da mogu sve napravit i iskoristit a mi sve moramo kupovat od drugih.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
kod nas po vojvodini sve vise se kupuju pani kotlovi na bale od slame ili sena. loziste je koliko veca bala da moze stati a moze se loziti na sve ostalo i nije skup spram ostalih oko 1000 eur

i to je ustvari pravo riješenje, briketiranje troši dosta energije plus komplikacije oko briketirke, a ovako samo balu ubaciš u peć i gotovo...možeš si čak sa svojom balirkom i manju balu podesiti...
malo sam računao one podatke od briketa, ogrijevna vrijednost je 15.5 do 17.5 MJ/kg, iliti za one koji se u toj mjeri ne snalaze od 4.3 do 4.8 kW/kg...
za usporedbu, bukva daje oko 3.3 kW, hrast 3.1 kW po kili drva, male peletice su na oko 5 kW iliti lož ulje oko 10 kW po kili....
to briketiranje je za ljude kojima treba 30 dana u godini grijanja, a za nas seljake to je malo preveć fenci-šmensi...par po mom skromnom mišljenju...
ili pak da se briketira i prodaje dalje...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
i to je ustvari pravo riješenje, briketiranje troši dosta energije plus komplikacije oko briketirke, a ovako samo balu ubaciš u peć i gotovo...možeš si čak sa svojom balirkom i manju balu podesiti...
malo sam računao one podatke od briketa, ogrijevna vrijednost je 15.5 do 17.5 MJ/kg, iliti za one koji se u toj mjeri ne snalaze od 4.3 do 4.8 kW/kg...
za usporedbu, bukva daje oko 3.3 kW, hrast 3.1 kW po kili drva, male peletice su na oko 5 kW iliti lož ulje oko 10 kW po kili....
to briketiranje je za ljude kojima treba 30 dana u godini grijanja, a za nas seljake to je malo preveć fenci-šmensi...par po mom skromnom mišljenju...

ja gledam da dam po meni neka resenja koja su pristupacna i univerzalna. ujak gde sam radio ima stolarsku radnju i hteo je briketaru .kad se preracunao mnogo jeftinije ga izadje gorionik na piljevinu za 600eur nego mnogo skuplja briketirka i plus radnik . tako za vecinu nas koji smo poljoprivrednici isto sam dao ideju o kotlu na bale a moze se sve ostalo stavljati za lozenje. radi ih firma u vojvodini mogu se raspitati koja je posto sam skoro to video u odjacima kod zeta.on greje 250 kvadrata kucu sa 6-8 bala slame dnevno

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
ja gledam da dam po meni neka resenja koja su pristupacna i univerzalna. ujak gde sam radio ima stolarsku radnju i hteo je briketaru .kad se preracunao mnogo jeftinije ga izadje gorionik na piljevinu za 600eur nego mnogo skuplja briketirka i plus radnik . tako za vecinu nas koji smo poljoprivrednici isto sam dao ideju o kotlu na bale a moze se sve ostalo stavljati za lozenje. radi ih firma u vojvodini mogu se raspitati koja je posto sam skoro to video u odjacima kod zeta.on greje 250 kvadrata kucu sa 6-8 bala slame dnevno

Radi ih agrogas.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Radi ih agrogas.

stvarno neznam napamet crveni su oko 2m u duzinu 1m sirine i 1,5 visine otprilike. prilicnog je kapaciteta i snage za te novce. mislim da je to investicija dobra .

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250

Mislim da se to još uvijek ne isplati sve dok je cijena peleta ovako niska (na razini 1,2kn i manje na veće količine) i stisneš gumb,podesiš parametre i mirno spavaš cijelu noć...
Ne treba ti niti pufer,niti loženje svakih sat vremena,a treba tu svu slamu i sabrat i uskladištit,niti to nije badava,sve to košta...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Mislim da se to još uvijek ne isplati sve dok je cijena peleta ovako niska (na razini 1,2kn i manje na veće količine) i stisneš gumb,podesiš parametre i mirno spavaš cijelu noć...
Ne treba ti niti pufer,niti loženje svakih sat vremena,a treba tu svu slamu i sabrat i uskladištit,niti to nije badava,sve to košta...

imamo li kakvog saznanja o cijeni peleta u EU? Di su oni po tom pitanju sad, jer mi se čini da naši dosta toga izvoze, a izvoza nebi bilo da nije valjda bolja cijena...
osobno sam isto pobornik peleta, al na pravi seljački način gdje ih sam mogu proizvesti po kunu ili nešto nižoj cijeni...a da mi ih priroda odmah i speletira...;)

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
imamo li kakvog saznanja o cijeni peleta u EU? Di su oni po tom pitanju sad, jer mi se čini da naši dosta toga izvoze, a izvoza nebi bilo da nije valjda bolja cijena...
osobno sam isto pobornik peleta, al na pravi seljački način gdje ih sam mogu proizvesti po kunu ili nešto nižoj cijeni...a da mi ih priroda odmah i speletira...;)

Tamo je cijena oko 2,00EUR kilogram...a ako kod nas jako dignu cijene, bumo ih uvezli...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Što bi ja volio da mi vas dvojica objasnite na koji način ste došli do zaključka da je grijanje jeftinije sa peletima nego sa briketima od slame ili slamom u balama. Imate neku čudnu računicu, ja znam da je slama nula kuna i ako sam napraviš brikete ili ako hoćeš ložit bale slame po nula kuna kako ste zaključili da su peleti jeftiniji.

Na vrh