hmmmmm:scratch to se ne bih trebalo događati, trebalo bi biti kontra, mogu i ja svojega utušiti ali jako jako teško a i nema potrebe za tim, ako se traktor prije uguši nego stigneš otpustiti ručicu tu nešto nije kako treba, ili slabi gas, ili spora ruka ili....to pije vode dok je kut vitlanja "normalan" i dok je PK u uporabi ali inače je jako jako opasno
na koliko ti hvata potisna ručica (početak, sredina, kraj hoda)
ma na sreču pa ima PK ali ako se kut malo poveča a sajla ne pukne........da, jedino se ugasi na boku ili kičmi- bez PK ......u svakom slučaju treba puuunnnnnnnnnoooooooooooo kubika da se savlada ta naizgled jednostavna radnja- "kaj je to vitlat, zakačiš sajlu, daš gasa i samo držiš rućicu" ......
ajde da vas pitam , jeste li kada radili sa vitlom koje ima malo veći prenosni odnos od krpana 4 ili 5 i sličnih ?
brzina privlačenja ako je prevelika obično je i vrlo opasna , a sve se to svodi na ono što ja ovdje propagiram , malo veća redukcija na vitlu i tek onda da vidite šta sve može da izčupa traktor od 30ks
brzina je OPASNA , imajte i to na umu
BAJA
gdje sam ja reko da treba vitlati pod punim gasom vitlanje ovisi o 100 faktora;teren,udaljenost, strmina,položj traktora i kut vitlanja veličina trupca,masa traktora i naravno onog tko je na vitlu
snaga je manje-više bitna , ako je dovoljno jak traktor da možeš da radiš na legu onda je oknisam radio ali naravno da to igra veliku ulogu u snazi vitla
snaga je manje-više bitna , ako je dovoljno jak traktor da možeš da radiš na legu onda je ok
ali problem se javlja kod slabijih traktora , nemaju snage za rad na malo obrtaja radilice a kada se poveća broj obrtaja da bi se ''izvukla'' snaga iz motora onda se desi da sajla ide PREbrzo
mač sa dvije oštrice :lol:
ali ovdje ima dosta praktičnih iskustava koja jako poštujem pa je prilično lako zaključiti šta i kako je najbolje za odredjenu situaciju
evo dokaz je i lambo koji sa 95ks i xxxxkg tereta ima da pocijepa svako vitlo
ja na rusa kada zakačim vitlo ni ne osjetim na motoru jesam li povukao teret ili ne , jednostavno nema razlike
ali potrošnja nafte :madmana:
jel troši manje od imt-a ili troši manje a usporedno sa snagom