• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,581
Znaci ostaje ona jedna lamela sto sad ima, slobodna (nije zalijepljena ni za sta) i dodajem kompletnu lamelu u tim dimenzijama (dve lamelne ploče zalijepljene za metalnu ploču kao na lameli od auta ili kamiona)?
Moguce je da su se rupe produbile pa sad imam preveliku polugu za savladati! Hmm sad i tu nesto moram izmisljati kako da to rijesim!
E danas sam imao veselje u sumi, vitlo mi podje klepetati zvoniti vise nego obicno a ostala mi jos par komada da izvucem, haj rekoh da i njih povucem pa cu svakako kuci da vidim sta zvoni! Povucem dva komada, nesto puce u vitlu, otkacim, sajlu smotam oko vitla i kuci, rastavim i imam sta i vidjeti, otisao lezaj na malom zupcaniku, pojeo osovinu, zubcanici nisu imali dobro nalijeganje i od malog zubcanika napravio konusni �� Sad igranka, pravi mali zubcanik, kupuj lezaj, pravi piksnu na pojedenu osovinu.... Jbg...

Da ova prva lamela ostaje slobodna. Da napravi se metalna ploča da bude istih dimenzija kao i lamela i na tu ploču se lijepe lamele, znači sa jednu i sa drugu stranu ploče. Za mali zupčanik je normalno da ode ležaj nakon dugog rada a tako je normalno i da se zupčanik smanjio tj.da su se zubi izoštrili i onda nema pravog uzubljenja. Zupčanik možeš napraviti kod Gvozdena.
 
Posljednje uređivanje:

loopkiller

Član
Tu od
12 Lip 2016
Poruka
35
:(Zupcanik sam narucio kod svog "glodara" u firmi, duplo jeftinije nego kod Mile a smijesno mi ne kako svaka stvar koja dodje kod mene podje se raspadati! Sve izraubovano maksimalno pa onda meni doslo i na cemu nisam napravio kompletan remont odma se sjeb. Sad kad sam sredjivao vitlo nisam male lezajeve izmjenjao, velike jesam, i sad mi se to obilo o glavu
:(:icon_scratch::icon_scratch:
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,422
loopkiller nemoj da skračuješ valjčiće na kvačilu svog vitla, neće bitiistih dimenzija i još neki nedostatci neću sad o njima. Potrebno je ako su predugi samo popustit maticu i tako podesit njihov hod. Ali nisu dugu, to je tako služilo dog nije rastavljano i samo je neko to loše posložio i nema svoju pravu funkciju. Ili negdje prilikom montaže čekićen zatučeno i sad koči zaglavljuje pa ti ručica pravi otpor. Pogledj dobro kad izvadiš lamale dali doboš može da priđe potisnoj ploči od zubčanika. Ako je tokareno mjesto nalijaganja lamela provjeri dli mogu lamalje biti stisnute ili negdje boči , doboš mora lagano da prilazi lamalama i da ih steže. Ako ne otkloneš kvar poslikaj sve detalje pa da vidim gdje i šta je po redu stavljeno i kao je okrenuto. Takođe vidi dali pored lamele ima još jedna ploča sa rupama koja dolazi do lamele, jer postoji sistem sa dvije lamale a tri dodirne vučne površine, od kojih jedna ploča ima sa obe strane ferodu i druga lamala samo sa jedne strane ferodu.
 

loopkiller

Član
Tu od
12 Lip 2016
Poruka
35
Kod mene je vitlo sa jednom lamelom, 5t, neznam kako se ponasalo dok nije doslo kod mene jer nisam radio sa njim! Doboš hoda normalno po osovini, nalijeganje lamele odlicno... Pokusacu malo obraditi valjcice kad stignem jer su se raskovali pa mozda oni stekaju ali to kad uhvatim vremena, sad neka sluzi ovako a ako ni to ne bude pomoglo postavljam jos tu plocu sa 2 lamele jer je tom sistemu potrebna daleko manja sila za ukljucenje! Nego stigao mi je zupcanik i lezaj i osovina navarena i otokarena, sve sastavljeno, proba sutra, idem usluzno vitlati! Ps.ne mogu postaviti slike nikako! Da li je moguce sa telefona?
 

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,581
Pa da loopkiller, dodaš još 2 lamele i tek ćeš onda vidjeti kakva je sila Gvozden vitlo. Znači kod mene URSUSA duplaka diže od zemlje sve 4 točka na leru gasu u 1 brzini. Slike možeš postaviti preko telefona. Znači na Google-u upišeš (fotkica.com) i otvoriš tu stranicu i sve će ti biti jasno. Tako ja postavljam slike.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,422
AcA dobrar si video našao, malo je nejasno dali je na pogonski lančanik zavarena metalna ploča ili je to feroda. Kako ja viodim da je to metalna ploča ali nek me neko ispravi ako je bolje uočio. Da je feroda to bi bio taj sistem koji sam opisao sa tri dodirne površine ili dvije lamala. Ako je čelična ploča navarena na zubčanik onada između Lančanika i ploče sa vanjskim rupama nema ferode a trebala bi biti, ovako se dodiruju metali i onda je to sistem jedne lamale jer ima dvije dodirne površine feroda. A ona lamala sa vanjskim rupama je dodata suvišno ako nema na sebi ferodu.. Ali kad se stavi između velikog lančanika i ploče sa vanjskim rupama feroda onda se dobije sistem sa tri dodirne površine i to je sistem sa dve lamele i tri dodirne površine, najčešče to i nedostaje u ovoj konbinacijji. U nekoliko gvozden vitlova koje sam popravio je upravo to nedostajalo , jer su došla kao polovna vlasnicima bez toga, i pravila probleme. Novi vlasnici neznaju da je bilo a oni koji obrađuju doboš i lijepe ferode najčešće nesklapaju ih, taoko da urade ono što im se kaže.
 

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
550
Mnogo sam ih pregledao dok sam ga pronaso. Tek sad sam obratio paznju i vidi se da je na lancanik navarena ploca. Takodje i na dobos je ploca navarena. Velika lamela ima ferode sa obe strane, a mala sa strane koja je prema dobosu. Obrni okreni trenje se ostvaruje na dva mesta, odnosno izmedju cetri povrsine.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,422
AcA u pravu si jesu na videu dvije lamela nisam ja dobro vidjeo, nisam dobro pogledao iz početka video.Tol su ipak tri dodirne površine, i to 1. dodirnapovršina izmđu lančanika i velike lamele, 2. dodirna površina izmađu obe lamele i treća između male lamale i doboša. Tako da se onaj moj poslednji komentar odnosi na ovu situaciju.
 

ElRe

Novi član
Tu od
15 Kol 2013
Poruka
4
Zdravo,

Imam priliku povoljno kupiti skider Hitner Ecotrac 120V. To je hrvatska verzija LKT traktora. Mehinicki je sve je uredu. Prodavac kaze da je na njemu vitlo Hercules, isto proizvod firme Hitner. Da li znate da li su iskopirali neko vitlo posto o Herculesu ne mogu da nadjem nista na internetu.
 

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
Ja sam vidjo po oglasima takva mocno izgledaju, nemas sta da sumnjas ako nije razdrndano.
 

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
57
Zdravo,

Imam priliku povoljno kupiti skider Hitner Ecotrac 120V. To je hrvatska verzija LKT traktora. Mehinicki je sve je uredu. Prodavac kaze da je na njemu vitlo Hercules, isto proizvod firme Hitner. Da li znate da li su iskopirali neko vitlo posto o Herculesu ne mogu da nadjem nista na internetu.

Postoji marka vitla Hercules, ali koliko ja znam ih ne proizvodi tvrtka hittner-proizvodi ih netko drugi i to su vecinom jednodobosna vitla koja se mogu vidjeti na timberjack skidderima serije 225 i 240, mada ima i na drugima, vecinom su u crvenoj boji....

Ali i tvrtka hittner proizvodi svoja vitla-koja ugraduju na svoje skiddere-ne znam dali imaju neko svoje ime, ali koliko sam cuo da su se pokazala kao jako dobra i pouzdana... vidla su dvodobosna, upravljanje elektro-hidraulicno, mogucnost ugradnje daljinskih komandi...

A ecotrac120.... vitla i hidrauliku hvale, kazu da je sasija od mekanog materijala i da se uvija... motor 6 cilindara-veci potrosac, ako gledamo potrosnju na izvucene kubike...
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Da ne kopam sada tko me pital za broj zupčanika na vitlu. Prošlo je i previše vremena čekajući moj odgovor pa moja isprika na tome.
Mali zupčanik -12
Veliki zupčanik - 60
 

Kulagic1509

Član
Tu od
3 Sij 2015
Poruka
113
Ima li ko iskustva s ovakvim vitlima??
Zna li prenosni odnos i kakva su se pokazala??
 

Prilozi

  • 1.jpg
    1.jpg
    83.6 KB · Pregleda: 200
  • 2.jpg
    2.jpg
    84.6 KB · Pregleda: 205

Najnoviji postovi

Na vrh