• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Kad je meni pukel lanac na Uniforestu, zval sam zastupništvo u Karlovcu i tam su me skoro mjesec dana zavlačili sa isporukom (sreća kaj ga nisam tad trebal jer sam bil na bolovanju zbog noge), nakraju otišel u Utenziliju u Zg i kupil isti takav lanac u pol cijene kak su mi ovi iz Ka rekli. U Ka je cijena bila 600+kn, a u Zg malo ispod 300kn sa rezervnom spojnicom.
Tak da pitaj tam.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Pa kakav je to specijalni lanac da ga treba čekati mjesec dana? Ako je 16b… to moreš kupiti skoro pa u mesnici…

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Nikakav specijalni, stavi jedan lanc pored drugog i nebuš znal koji je orginal, a koji nije... Zval sam Titan par puta da pitam dal su ga poslali i svaki put su se izmotavali... Tak da sam popizdil i kupil u Zg.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Toga ima Trgoagencija Kž, Set Bjelovar i ostali na kilometre… Uzmeš IWIS lanac i nebi trebalo bit problema. Jedino ak uzmeš neki najjeftiniji kineski pa se rastegne za 5 min… 🙂

Posljednje uređivanje:

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Baš tak. ☺️ Moj lanac je pukel jer sam malo previše zakopčal, a komad se zapiknul u zemlju i popustil je gdje je bil najslabiji...
I nekak mi se čini da je i Ivač malo više zakopčal neg je trebalo... 😉 Ili se lanac dodošel od upotrebe.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Bez reduktora? Jel treba jako vleći špage?

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
A koliko snažan motor pokreće da se dobije 6 Tona???.
Lanac pukao???
Moja bi bila preporuka svakom ko kupi vitla sa lančastim prenosom da odmah kupe i lanac za rezervu. To je 15 do 20 e.

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Tommy
Sa reduktorom je, špage su na vitlu ali ih ne koristim jer je složena poluga prek kojeg se pokreće.

Smilan
Vitlo je tvorničko i specificirano na 6 tona tak da se ne zamaram proračunima, dijagramima i sličnim stvarima jer to sve mogu dobiti kod proizvođača...
Lanac je pukel zbog preopterećenja i to me ne čudi, ni prvi ni zadnji koji je pukel. Da nije pogonski lanac pukel, možda bi sajla pukla, možda žabica, možda lanac koji je zakopčan na drvo.... Svašta bi moglo puknuti. 😉
Ne nosim sa sobom ni rezervni lanc od pile, a kamoli da bi nosil rezervne djelove za pol vitla... ☺️

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,805
Hm, šta ne bi trebala prva lamela popustiti?
Imam Uniforesta 5T i kad negdje zapne prvo lamela prokliže.

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Mane, kak koji put... U ovom slučaju nije proklizila jer sam napel polugu ko sivonja...
Puca pogonski lanc i na hidrauličnim vitlima kad se pošteno zakvači... Velim, ne zamaram se time, to je potrošna roba. I dok god dođem doma cijeli bez ikakve ogrebotine, čisto me zaboli dal sam kaj potrgal ili ne. Špleh se uvijek može kupiti... Al to već spada u temu o zaštitnoj oprrmi.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Dali je 6 tona kad ga pogoni traktor od 30 ks ili na traktoru od 70 ks. Netreba proračun ali bi trebala bit kategorija. U tvojoj varijanti je vitlo na prejakom traktoru. A i lamela je potisnuta da nema funkciju trenutno ničemu ne služi, bar ne funkciji proklizavanja na višku snage.
Kažeš da je normalno da pukne lanac, ja smatram da nije, al neću sad o tom. Nešto se sa nečim ne uklapa oko izbora trktor -vitlo. To su moja mišljenja ne odnosi se ovo samo na tvoju situaciju već generalno to posmatram. Uradio sam nekoliko vitlova prema određenim traktorima i nesmije ništa da puca, mora da gasi motor kad zapne i da ga 1000 puta ugasi i da se ne desi ništa.

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Smilan, vitlo je na traktoru od 100ks. Radim s njim na nekih 1200-1300 okretaja motora. Lamela je ispravna. Da nije, vozil bi na popravak. Komad koji sam vitlal, poslije smo sa Krpanom 4t i raketom jedva na pet puta povitlali van. Znači, moja krivica jer sam previše kopčal.
I zbilja se ne zamaram proračunima, zaboli me. Vitlo i dalje funkcionira, radi svoj posao i to je to. Kad bu nekaj otišlo na njemu, popravi se i gotovo. Niš nije vječno.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,805
Mi radimo sa 558 i sa Deutzom od 70 ks, vitlo od 5 tona.
Imam i slabiji traktor od 45 ks.
Nekako si mislim da mi je bolje da se potrga nešto na vitlu nego da radim sa manjim traktorom kojeg to vitlo propinje i više trga nego ova dva veća.
Ipak je jeftinije popravit vitlo nego traktor.
Istina da mi ne radimo godišnje puno drva, za svoje potrebe i gotovo. Eventualno nekome izvučem par kubika ako treba i to je to.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,557
Lamela je ispravna. Da nije, vozil bi na
Ma nije odradila ona za šta je namijenjen, i nije ispravna al nemoj se ljutit, jer je trebala pustit i proklizat, i u tom je takođe neusklađenost. Kažeš da si zadovoljan i to je ok za tvoje potrebe. Dobra usklađenost za 100 ks, je 16b dvoredni lanac i dalje sve po redosledu. Znam ja razlog zato sam prvo upitao koji traktor pogoni vitlo.

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Smilan
Lamela je ispravna. Tj, lamele jer ih ima tri. I nemoj me uvjeravati u suprotno jer znam kaj govorim. Proklizavala je prije i poslije puknuća lanca. I nisam nikad ništa prčkal po njoj. Al pošto sam polugu potegnul ko sivonja do balčaka, naravno da nije popustila. Puknulo je ono kaj je u tom trenutku bilo najslabije. Poslije tog slučaja pucaju jedino lanci za šlajsanje ak se pohabaju po kamenju jer više ne potežem prek svake mjere.

Najnoviji postovi

Na vrh